Švenčių pinklės finansiškai suvaržo 75 proc. lietuvių

Tik kas ketvirtas Lietuvos gyventojas šventines išlaidas padengia iš einamojo mėnesio pajamų. Likusieji šventes pasitinka taupydami, ribodami planuotus pirkinius ar skolindamiesi, atskleidė įsigijimo per nuomą bendrovės „Be kredito“ organizuotas tyrimas.

Šventiniu laikotarpiu neišlaidaujantys ir ribojantys savo išlaidas dažniau teigė vyrai ir asmenys, gyvenantys miestuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Šventiniu laikotarpiu neišlaidaujantys ir ribojantys savo išlaidas dažniau teigė vyrai ir asmenys, gyvenantys miestuose.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 17, 2014, 10:30 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 12:27 AM

„Tvarkydami savo šventinius finansus lietuviai vengia elgtis priešingai nei elgėsi jų tėvai. Net ir tais atvejais, kai dėl to patiria nepatogumų, negali atsipalaiduoti ir mėgautis artėjančiomis šventėmis. Tačiau tėvai augo ir brendo laikais, kai alternatyvų tiesiog nebuvo. Šiandien galime naudoti pažangius finansinius įrankius, kurie net neturi įtakos kredito istorijai. Vis dėlto tyrimas rodo, kad lietuviai tik svajoja apie gausias Kalėdas, o elgiasi kiek kitaip“, – sako įsigijimo per nuomą bendrovės „Be kredito“ direktorė Žydrūnė Putelytė.

Tyrimo metu paaiškėjo, kad 35 proc. šalies gyventojų per šventes neišlaidauja ir riboja savo pirkinius. 27 proc. respondentų teigė, kad šventines išlaidas planuoja iš anksto ir taupo, kad pinigų pakaktų. Kas dešimtas apklausos dalyvis pripažino, kad skolinasi iš savo draugų ar artimųjų, o dar 4 proc. norimus daiktus perka išsimokėtinai arba šventėms pasiima vartojimo kreditą.

Šventiniu laikotarpiu neišlaidaujantys ir ribojantys savo išlaidas dažniau teigė vyrai ir asmenys, gyvenantys miestuose. Apklausoje dalyvavusios moterys pasirodė esančios geresnės planuotojos. Jos trečdaliu dažniau nei vyrai šventines išlaidas padengia iš einamojo mėnesio pajamų.

Dažniausiai šventiniams pirkiniams bei vaišėms iš draugų ir artimųjų skolinasi 18-25 m. amžiaus jaunuoliai. 36-45 m. apklausos dalyviai dažniau nei kitos amžiaus grupės šventėms panaudoja einamojo mėnesio pajamas. Vyriausieji respondentai dažniausiai prisipažino neišlaidaujantys bei ribojantys save ir išlaidas planuojantys iš anksto.

Iš draugų bei artimųjų dvigubai dažniau nei kiti skolinasi žmonės, kurių pajamos vienam šeimos nariui nesiekia 500 litų. Didžiausias pajamas gaunantys respondentai kur kas labiau yra linkę pasiimti kreditą. Jiems nesunku jį greitai grąžinti ir padengti susikaupusias palūkanas.

Tyrimas taip pat atskleidė, kad santuokinių saitų neužmezgę asmenys rečiau planuoja savo išlaidas. Kas trečias šeimą sukūręs apklausos dalyvis teigė iš anksto apgalvojantis išlaidas pirkiniams ir vaišėms. Šį atsakymą pasirinko tik 23 proc. respondentų, iki šiol nesukūrusių savo šeimų.

Gyventojų finansinės padėties šventiniu laikotarpiu apklausą atliko „Spinter tyrimai“. Joje dalyvavo 1009 vyrai ir moterys vyresni nei 18 metų amžiaus. Tyrimas atliktas 2014 m. lapkričio pabaigoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.