Baimės apimti lietuviai Lenkijos parduotuvėse šluoja net vandenį

Gyrė nebrangų sūrį

Iš parduotuvių link automobilių lietuviai judėjo įvairiausių prekių prikrautais vežimėliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Iš parduotuvių link automobilių lietuviai judėjo įvairiausių prekių prikrautais vežimėliais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Arūnas Dumalakas

Dec 21, 2014, 1:45 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 4:43 PM

Kamuojami tokių klausimų lietuviai paskutinį savaitgalį prieš Kalėdas siaubte siaubė Lenkijos parduotuves.

Pasienyje esančių Suvalkų prekybos centrai buvo pasiruošę tokiam antplūdžiui, tačiau kai kurių prekių pritrūko. Parduotuvių salėse tvyrojo netvarka, nes po lietuvių šturmo darbuotojai nespėjo tvarkyti lentynų.

Gyrė nebrangų sūrį

„Maisto produktai po Naujųjų metų Lietuvoje tikrai brangs. Jau dabar tai pastebiu, kad ir ką suoktų ekonomistai ir politikai. Ypač pabrango pieno produktai, fermentinio sūrio mažiau nei už 20 litų už kilogramą Lietuvoje negausi, o Lenkijoje - prašom, kokio tik nori ir gerokai pigiau", - dėstė iš Marijampolės į Suvalkus atvykusi Daiva Vilčinskienė.

Ištraukusi iš įvairiausių maisto produktų prikrauto vežimėlio sūrio gabalą moteris sakė už jį sumokėjusi 4,69 zloto. Tai -- 3,8 lito. Anot pirkėjos, Lietuvos parduotuvėse toks sūrio gabalas kainuotų per 5 litus.

D.Vilčinskienė sakė, kad į Suvalkus šį savaitgalį važiuos du kartus -- šeštadienį ir sekmadienį: "Reikia ir sau, ir giminėms šio to nupirkti. Per vieną dieną visur nespėju aplėkti, o po Kalėdų nebus kada."

Nusimananti kainų skirtumuose moteris įsitikinusi, kad labiausiai tai lemia pridėtinės vertės mokestis (PVM). Lenkijoje svarbiausiems maisto produktams jis yra 5 proc., o Lietuvoje - 21 proc.

Šampūnas juk negenda

Kita marijampolietė Aldona tikino, kad į Suvalkus atginė euro baimė: „Nusipirkau to, kas negenda: skalbimo miltelių, dantų pastos, muilo, šampūno, aliejaus. Gali būti, kad Lietuvoje po poros savaičių už visa tai mokėsime gerokai brangiau. Nors ir dabar daugiau nei Lenkijoje mokame."

Už vienokio šampūno buteliuką Aldona mokėjo 3,49 zloto (2,83 lito), už kitokio - 4,89 zloto (3,96 lito).

„Ima noras verkti, kai matau tokias kainas. Kodėl mes už paprasčiausią šampūną mokame gerokai daugiau nei lenkai, o kartu su euru dar labiau permokėsime?" -- klausė marijampolietė.

Ji nesutiko su D.Vilčinskiene, kad kaltas PVM. Juk ir Lenkijoje šampūnui jis didelis -- 23 proc.

Kas kita - aliejus, kuriam PVM Lenkijoje mažesnis. Tad D.Vilčinskienė nusipirko visą dėžę alyvuogių išspaudų aliejaus, kurio butelis kainuoja 13,89 zloto (11,25 lito) ir dėžę rasų aliejaus, kurio litro kaina moteriai pasirodė juokingai maža -- 4,55 zloto (3,69 lito).

Patarė pirkti vaistus

Iš Kauno į Suvalkus atvažiavusi Diana Trečiokienė taip pat baiminosi euro: „Tegul sako ką nori, bet per tokias pertvarkas pinigai nuvertėja. Tad geriausia juos išleisti."

Be maisto produktų, moteris įsigijo ir vaistų, kurie, girdėjusi, Lenkijoje pigesni.

Kaunietė prisipažino neatsimenanti, kiek Lietuvoje kainuoja 10 tablečių „Ibuprom" pakelis, bet Suvalkuose už jį mokėjusi 5,79 zloto (4,69 lito). Už tiek pat tablečių „Apap" ji sumokėjusi 6,99 zloto (5,66 lito).

„Manau, kad tai yra pigiau. Neprapuls vaistai, šeimyna suvartos", - rodydama didžiulį jų maišą kalbėjo moteris.

Griebia net ir vandenį

Aidas iš Kalvarijos pasakojo Suvalkuose perkąs tai, ką ir kiti lietuviai. Lenkiškas alus jam neskanus, o štai mineralinio vandens kalvarijietis prisipirko kelias pakuotes. Mat 1,5 litro butelis kainuoja tik 0,59 zloto (0,48 cento).

„Reikia juk ruoštis eurui. Čia labai mažai, nes pirkau jau antroje parduotuvėje. Už tai automobilio bagažinė jau prikrauta", - šypsojosi vyras, sakęs, kad paskutiniu apsipirkimu prieš Naujuosius metus sutaupęs daugiau nei šimtą litų.

Vienintelis Sergejus iš Vilniaus sakė specialiai nevažiavęs į Suvalkus apsipirkti. Tiesiog keliavo po Lenkiją ir užsukęs nupirko lauktuvių namiškiams.

Vilnietį nustebino lietuvių antplūdis: „Pasijutau kaip Lietuvoje. Parduotuvėse tik lietuviškai šneka, žmonės kaip išprotėję griebia bet kokias prekes."

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.