Pirmuosius eurus premjeras trauks iš keturių bankų bankomato

Šaliai įsivedus eurą įprasta, jog pirmuoju žmogumi, iš bankomato išsiimančiu euro banknotus, tampa tos valstybės premjeras. Todėl dešimt minučių po vidurnakčio Lietuvos Vyriausybės vadovas Algirdas Butkevičius, lydimas vyriausybės narių iš Latvijos ir Estijos, taip pat trauks pirmuosius eurus iš bankomato sostinės Gedimino prospekte. Pasirinktas labiausiai neutralus – keturių bankų – bankomatas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 31, 2014, 3:29 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:13 PM

Gedimino pr. 2 esantis bankomatas aptarnauja „Citadele“ banko, „Danske bank“, „Nordea“ banko ir Šiaulių banko klientus.

„Šį bankomatą pasirinkome dėl to, kad jis priklauso ne vienam bankui, be to, vienas bankų – latviškas. Antra iškelta sąlyga renkantis bankomatą buvo tai, kad jis turėjo būti centrinėje miesto gatvėje, kad būtų patogu prieiti“, - lrytas.lt aiškino Vyriausybės atstovas Antanas Martusevičius.

Estijos premjeras Andrusas Ansipas pirmomis 2011-ųjų minutėmis pirmąjį 20 eurų banknotą išsiėmė iš SEB bankomato. Beje, SEB bankas Estijoje pagal rinkos dalį gerokai atsilieka nuo lyderio „Swedbank“. Tačiau akivaizdu, kad tai nebuvo lemiamas argumentas renkantis, iš kurio bankomato Estijos vyriausybės vadovui išsiimti pirmuosius eurus.

Latvijos premjerui Valdžiui Dombrovskiui dėl simbolinės akcijos apsispręsti buvo lengviau. 2014 – ųjų sausio 1-osios vidurnaktį jis pirmąjį 10 eurų banknotą išsitraukė iš banko „Citadele“ bankomato.

Mat 75 proc. „Citadele“ akcijų priklauso Latvijos valstybei per Latvijos privatizavimo agentūrą. Taigi premjeras rinkosi tą banką, kuris priklauso valstybei. Tiesa, valstybė netrukus ketina parduoti banko akcijas privačiam investuotojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.