Naujieji su euru – be traumų

Lietuva per euro slenkstį naujametinę naktį peržengė ramiai ir tvirtai. Tai spaudos konferencijoje paskelbė Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas, pasak kurio, šis žingsnis žengtas dar sklandžiau, nei tikėtasi.

Pirmuosius grynuosius eurus iš bankomatų piliečiai išsiėmė 15 ir 16 sekundžių po vidurnakčio.<br>J.Butkutės nuotr.
Pirmuosius grynuosius eurus iš bankomatų piliečiai išsiėmė 15 ir 16 sekundžių po vidurnakčio.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 1, 2015, 12:34 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 7:25 AM

„Su euru viskas tvarkoje, nieko neatsitiko“, – iš karto paskelbė pareigūnas.

Išvakarėse daugelis piliečių šlavė praduotuvių lentynas, siekdami įsigyti kuo daugiau negendančių maisto produktų ar buitinės technikos, nuo klientų atplūdžio strigo kai kurių bankų – pavyzdžiui, SEB ir Swedbanko – internetinės bankininkystės sistemos. Tačiau pačią naujametinę naktį, pasak V.Vasiliausko, jokios panikos ar nenumatytų atvejų nebuvo.

Pirmuosius grynuosius eurus iš bankomatų piliečiai išsiėmė 15 ir 16 sekundžių po vidurnakčio. Per visą naktį į karštają Lietuvos banko infoliniją sulaukta tik 18 skambučių.

Viena vertus, pasak V.Vasiliausko, tai rodo, kad lietuviai tiesiog buvo panirę į naujametinės puotos sūkurį, kita vertus, tiesiog nieko neištiko jokios problemos, susijusios su euro įvedimu.

Lietuvos banko vadovas taip pat tikino, kad niekas nemėgino ir laužtis į internetinės bankininkystės sistemas. SEB ir „Swedbank“ sistemų sutrikimai, pasak V.Vasiliausko, buvo susiję būtent su klientų antplūdžiu, o ne su programišių mėginimais pasinaudoti euro įvedimu.

„Pats patikrinau savo banko sąskaitos likutį, pamačiau litus, pavirtusius į eurus“, – sakė V.Vasiliauskas.

Pasak V.Vasiliausko, šalies apyvartoje jau kursuoja 622 mln. naujųjų eurų, o nauja euro zonos valiuta apyvartoje įsivyrauti turėtų per pirmąsias šio mėnesio dešimt dienų.

Pirmąją 2015-ųjų dieną pasikeisti litus į eurus nemokamai galima 40 vietų, o sausio 2-ąją, pasak V.Vasiliausko, bus galima visose numatytose vietose, ir tiek bankomatai, tiek internetinės bankininkystės sistemos turėtų veikti visiškai sklandžiai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.