Kauniečiai iš kojinių vis dar traukia litus

Vyresnio amžiaus, išmaniosiomis technologijomis nesinaudojantiems žmonėms pirmosiomis euro įsiviešpatavimo dienomis ne taip jau paprasta pasikeisti litus į naują oficialią Lietuvos valiutą.

Eurų ištroškę kauniečiai apgulė paštą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Eurų ištroškę kauniečiai apgulė paštą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Artūras Jančys

Jan 2, 2015, 1:16 PM, atnaujinta Jan 17, 2018, 5:34 AM

Eurų ilgokai laukti eilėje teko kauniečiams, atėjusiems pasikeisti valiutos į Kauno centrinį paštą ir kitus miesto pašto skyrius.

„Kaip tai nėra eurų? Ką man dabar daryti? Eiti į banką ir laukti valandų valandas eilėje?“ - po Kauno centrinį paštą apie 11 valandą dienos penktadienį blaškėsi kaunietė Jūratė, bandžiusi į eurus pasikeisti 800 litų.

Kaip paaiškėjo, tokiu laiku dar Kauno centrinio pašto skyrius dar nebuvo išdalinęs visų jam skirtų euro atsargų. Naujosios oficialios valiutos pritrūkdavo tik prie kasų, teko palaukti, kol darbuotojai atneš pinigų iš saugyklos.

Laiką eilėse Centriniame pašte kauniečiai gaišo be reikalo, klaidingai įsitikinę, jog banko skyriuose išsikeisti litus į eurus bus dar sudėtingiau.

„Pašte palaukiau 40 minučių, o banke gal dvi valandas būčiau laukęs“, - tikino garbaus amžiaus pensininkas Česlovas, išsikeitęs 700 litų į eurus.

Vyriškis buvo neteisus. Šalia pašto, Maironio gatvėje esančiuose SEB banko ir „Swedbank“ skyriuose beveik nebuvo eilės.

Didelė, per 30 vyresnio amžiaus žmonių buvo nusidriekusi ir prie Kauno Vilijampolės mikrorajono pašto skyriaus. Kauniečiai čia keitė maksimaliai galimas pakeisti sumas. Vienos operacijos metu galima pasikeisti pinigų iki 1 tūkst. eurų sumos. Santaupas „iš kojinių“ ištraukę pensininkai stojo į eilę po tris ir daugiau kartų.

Lietuvos banko raminimai, kad už litus bus galima atsiskaityti dar dvi savaites po sausio 1-sios, komerciniai bankai valiutą be mokesčių keis pusę metų, o Lietuvos bankas – kiek reikės, daugelio kauniečių kažkodėl neįtikino.

Aurelija Jonušaitė pripažino, jog penktadienio vakare, baigiantis darbo dienai, eurų pašto saugyklose gali ir pritrūkti.

„Klientus raginame negaišti laiko, ateiti kitą savaitę, kai ažiotažas aprims. Juk pinigai bus keičiami iki kovo 1-sios“, - priminė A.Jonušaitė.

Prie Centrinio pašto kasos pusvalandį laukianti kaunietė Virginija sakė žinanti, kad pasikeisti litus į eurus bus galima dar ilgą laiką ir be keblumų, bet tikino norinti kuo greičiau pačiupinėti naują valiutą.

„Labai jau norisi pamatyti eurą, gražus pinigas. Iš bankomato imti pinigų nepratusi, todėl atėjau į paštą, čia visada ir mokesčius moku“, - aiškino moteris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.