Verslas Kaune: aparato nėra, bet už parkavimą mokėti reikia

Iš mokamų automobilių stovėjimo aikštelių Kaune vienas po kito ėmė dingti mokėjimo aparatai – įvedus eurą jie vis dar perprogramuojami. Tuo tarpu kontrolieriai uoliai baudžia net apleistose aikštelėse automobilius paliekančius miesto svečius.

Vytauto gatvėje automobiliai statomi tiesiog ant šaligatvio.<br>P.Mantauto nuotr.
Vytauto gatvėje automobiliai statomi tiesiog ant šaligatvio.<br>P.Mantauto nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Nerijus Povilaitis („Laikinoji sostinė“)

2015-03-02 14:18, atnaujinta 2018-01-11 21:17

Kiekvieną dieną pro savo biuro langus senamiestyje stebintis, kaip vietos pastatyti automobilį ieškantys vairuotojai susiduria su rinkliavos kontrolierių uolumu, žinomas Kauno architektas Audrys Karalius neištvėrė. Socialiame tinkle „Facebook“ jis išplatino ironišką pastebėjimą.

„Biznį Kaunas daro iš visko ir visur. Biznį daryti Kaunas moka ir sugeba. Tarkim, toks nekaltas dalykas, kaip parkavimas. Biznis menkas, bet tik ne Kaune. Kai parkavimo biznis stringa, mes numontuojam apmokėjimo aparatą ir išvežam testuoti.

Aišku, visokie gudrūs nemokamų spragų ieškotojai ima lįsti būtent į šitą aikštelę – nebėra aparato, nebereikia mokėti. O tada išlendam mes (...) ir visus apibilietuojam. Vos spėjame suktis. Kibimas – dešimtkart geresnis. Ypač gerai kimba vilnietis, trumpalaikis spekuliantas ir šiaip visoks italas“, – šaipėsi A.Karalius.

Kauniečius taip pat piktina, kad mokamos automobilių stovėjimo vietos yra netvarkomos, kai kur jomis tampa net šaligatviai.

Ženklus pastebi ne visi

Architekto A.Karaliaus stebima vieta – Kurpių ir Birštono gatvių sankryžoje esanti dykvietė.

„Įvažiuojant į senamiestį yra kelio ženklai, nurodantys, kad visoje jo teritorijoje už automobilių stovėjimą reikia mokėti, tačiau ne visi miesto svečiai tai pastebi. Kiti žmonės mano, jog ši laukymė tarsi neapmokestinta oazė, o tuo naudojasi kontrolieriai“, – pasakojo A.Karalius.

Prieš mėnesį atvykę bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ darbuotojai išsivežė čia stovėjusį mokėjimo aparatą. Artimiausias rinkliavos įrenginys – kitame senamiesčio kvartale, o nuorodos, kur sumokėti už stovėjimą, nėra.

Dažniausiai į nemokamo stovėjimo iliuzijos spąstus patenka ne lietuviai, bet užsieniečiai. Pasigrožėję senamiesčiu prie automobilio lango jie randa priklijuotą raginimą sumokėti baudą.

„Atvažiavo į Kauną italų šeimynėlė.

Pasistatė dykroje išsinuomotą mašinytę. Perėjo per turistinių lankstinukų apdainuotą senamiestį. Grįžo. Pokšt: ant lango ryškiai svetingas lapelis K.Donelaičio kalba“, – ironizavo A.Karalius.

Euro įvedimui nepasirengė?

Mokama stovėjimo vieta paverstoje Kurpių ir Birštono gatvių sankryžoje esančioje laukymėje mokėjimo aparato dar nebuvo ir šią savaitę.

Apie tai, kad šis prietaisas čia kadaise veikė, bylojo tik išlikęs jo pamatas.

Šalia jo – ant aukšto vamzdžio užkelta, į dangų žvelgianti saulės baterija.

Rinkliavą už automobilių stovėjimą renkančios savivaldybės bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ direktorius Algimantas Puidokas patvirtino, kad aparatai nukelti ne tik iš šios vietos.

„Jie nukeliami, vežami į garažą, kur yra perprogramuojami. Tai susiję su euro įvedimu, kad būtų galima atsiskaityti už litus pirktomis specialiomis mokėjimo kortelėmis“, – sakė A.Puidokas.

Pasak bendrovės vadovo, pamažu perprogramuojami visi Kaune veikiantys mokėjimo aparatai. To padaryti jų nenukėlus esą neįmanoma, o nuvežus į dirbtuves atnaujinama ne tik programinė įranga, bet ir atliekama prietaiso techninė profilaktika.

Paiso „tolerancijos" termino

Bendrovės „Automobilių stovėjimo aikštelės“ vadovas nesutiko, kad be automato likusi aikštelė tapo kontrolierių „neršto“ vieta.

„Mieste dirba keturi mobilūs kontrolierių ekipažai. Jie turi aptarnauti net ir Kauno klinikų rajoną.

Labai abejoju, kad stebėdami vieną vietą kontrolieriai galėtų aptarnauti kitas miesto dalis“, – kalbėjo A.Puidokas.

Kontrolieriai esą negali tykoti savo aukų ir iš karto, vos tik vairuotojas nuėjo ieškoti kur sumokėti, prie lango prilipinti apie mokėtiną baudą pranešantį lapelį. Jie iš pradžių telefonu nufotografuoja automobilį, nuotrauka patenka į bendrovės duomenų bazę. Antroji fotografija daroma po penkių minučių, vadinamojo „tolerancijos" termino.

„Nepaliekama jokių galimybių piktnaudžiauti. Jeigu atbėga vairuotojas ir pamato ant jo automobilio klijuojamą lapelį, vadinasi, buvo praleistas penkių minučių „tolerancijos" terminas. Kontrolierius tada padėti nieko nebegalės“, – aiškino A.Puidokas.

Pinigai – į bendrą katilą

Kauniečius piktina ir tai, jog, apmokestinus automobilių stovėjimą miesto centre bei senamiestyje, nesirūpinama parkavimo vietų būkle.

Kurpių ir Birštono gatvių sankryžoje esanti stovėjimo aikštelė nepadengta nei žvyru, nei skalda, ji žiemą nevaloma.

Vytauto prospekte, prie studentų bendrabučio „Baltija“, net šaligatviu einantys pėstieji priversti jaustis tarsi kulniuotų važiuojamąja gatvės dalimi.

Šalia stovi kelio ženklas, leidžiantis šioje vietoje statyti automobilius, tačiau čia savo transporto priemonę statyti nusprendę vairuotojai turi saugotis, kad neužvažiuotų einantiems žmonėms ant kojų.

Apgailėtinos sąlygos yra ir kitose brangiai apmokestintose Kauno vietose, tačiau jas sutvarkyti už kauniečių ir miesto svečių sumokėtas lėšas neskubama.

„Mes nevaldome surinktų pinigų, jie patenka į miesto biudžetą. Miesto savivaldybės taryba šias lėšas skirsto sudarydama biudžetą“, – teisinosi A.Puidokas.

„Automobilių stovėjimo aikštelių“ vadovas tikino nuolat rašantis raštus savivaldybės administracijai, primenantis apie automobilių parkavimo problemas, tačiau biudžeto lėšų visoms negerovėms išspręsti neužtenka.

Aikštelių laukia rimtos permainos

Aloyzas Pakalniškis

Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas

„Automobilių stovėjimo aikštelė Kurpių ir Birštono gatvių sankryžoje bus minimaliai sutvarkyta, kai tai padaryti leis gamtinės sąlygos. Ją ketiname padengti žvyro sluoksniu, kad žmonėms nereikėtų braidyti per purvyną.

Atkarpos tarp Karaliaus Mindaugo prospekto ir Gimnazijos gatvių laukia rimta rekonstrukcija. Sutvarkius Jonavos gatvę bei Karaliaus Mindaugo prospektą, ketiname sutvarkyti ir šį gana judrų ir reikšmingą transporto mazgą. Manau, jog šiais metais pavyks atlikti visus projektavimo darbus, o kitais metais bus pradėta rekonstrukcija. Jos metu bus iš pagrindų sutvarkytos automobiliams skirtos vietos, įrengti patogesni privažiuojamieji keliai.

Vytauto prospekto taip pat laukia atgimimas.

Autobusų stoties rekonstrukcija savivaldybę taip pat įpareigos sutvarkyti šį prospektą ir jo prieigas. Bus sprendžiama ir kaip optimaliau bei patogiau įrengti vietas automobiliams statyti.

Miestui tvarkyti 2015 metais skirta 15 mln. eurų.“

Skaitykite verslo naujienas ir mūsų FB puslapyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.