Per Kaziuką prekeiviai kainas nurodys ir eurais, ir litais

Šiais metais Kaziuko mugė ne tik kad bus rekordiškai didelė, bet joje pirmą kartą už prekes bus atsiskaitoma eurais.

Šiais metais Kaziuko mugė ne tik kad bus rekordiškai didelė, bet joje pirmą kartą už prekes bus atsiskaitoma eurais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šiais metais Kaziuko mugė ne tik kad bus rekordiškai didelė, bet joje pirmą kartą už prekes bus atsiskaitoma eurais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-05 14:52, atnaujinta 2018-01-11 12:46

Pirkėjams ir prekybininkams prieš mugę kyla klausimas, ar kainos šiame renginyje turi būti nurodytos tik viena valiuta – eurais, ar dviem valiutomis – ir eurais, ir litais. Galų gale, kaip susiskaičiuoti sumas, kai reikia ir derėtis, ir dar eurus mintyse į litus versti.

„Pardavėjai bei paslaugų teikėjai, kurie verčiasi išnešiojamąją ar išvežiojamąja prekyba, prekyba prie laikinųjų prekybos įrenginių (prekystalių, vežimėlių) turgavietėse, kilnojamuose nameliuose, vagonėliuose, iš automobilių ar kitose turgavietės vietose, kuriuose, nereikalaujama įrengti kasos aparato, informaciją apie prekių ir paslaugų kainas dviem valiutomis pateikia žodžiu. Taigi, Kaziuko mugėje, jeigu prekeiviui neprivalomas kasos aparatas, jis kainas abiem valiutomis gali nurodyti žodžiu, – sako Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos gen.direktorius Feliksas Petrauskas. – Šiais atvejais pardavėjams ar paslaugų teikėjams rekomenduojama turėti rašytinį pavyzdį, kuriame butų nurodytas euro ir lito perskaičiavimo kursas“.

„Kaziuko metu pirmą kartą bus atsiskaitoma eurais. Tai tam tikras išbandymas ir prekeiviams, ir pirkėjams, – sako šventės organizatorius Vytenis Urba. – Kaziuko mugėje agituojame už derybinę dvasią, derybų procesus. O dabar teks derėtis eurais ir dar gal pagalvoti apie tai, kiek tas daiktas gali kainuoti litais. Euras vis tik dar gana naujas pinigas, žmonėms gal dar kiek sunkiau pasiskaičiuoti, pasidauginti, kiek gi ta prekė kainuoja, kokia bus grąža. Ir nors neturėtų būti kokių nesusipratimų, bet turėti kalkuliatorius tiek prekeiviams, tiek pirkėjams gali būti naudinga“.

Dar viena Kaziuko naujovė – daugelyje vietų bus galima atsiskaityti banko kortele. „Prekeiviams yra išplatinti banko kortelių skaitytuvai. Žmonės atėję į mugę galės sumokėti kortele. Manau, kad skaitytuvus dažniau turės didesni prekeiviai, ne patys smulkiausieji“, – pasakoja V.Urba. Jis kalba, kad ši idėja kilo po to, kai buvo pastebėta, kad mugės metu bankomatuose pasibaigia pinigai. Tad žmonės praranda galimybę įsigyti norimų prekių.

Šiemet mugė bus egzotiška ne tik dėl naujosios valiutos, bet ir savo dalyvių margumu. „Dabar ypatingai padaugėjo dalyvaujančių užsieniečių: iš Ispanijos, Portugalijos, Prancūzijos, Peru, čia jau neskaitant svečių iš kaimyninių šalių“, – džiaugiasi V.Urba.

O atvykusiems pasimėgauti didžiausia pavasario muge, siūloma pasiimti daugiau smulkių metalinių pinigų, idant būtų lengviau atsiskaityti už prekes.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.