Pinigų skrynia dar neatverta, o ūkininkai – jau nervinasi

Paramos kaimui programą vos prieš porą savaičių patvirtino Briuselis, o žemdirbiams jau kelia nerimą jos nuostatos. Jaunieji ūkininkai – ne išimtis. Nors jiems įsikurti šįkart klojamas gana tvirtas finansinis pamatas, juos persekioja nerimas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 6, 2015, 2:35 PM, atnaujinta Jan 11, 2018, 10:06 AM

„Kodėl naujoji finansavimo programa diskriminuoja tuos jaunus ūkininkus, kurie savo ūkį įsteigė praėjusių metų pradžioje – sausio-kovo mėnesiais? Pagal dabartines taisykles jie negali pretenduoti į paramą“, – lrytas.lt suguldytame laiške užklausė Vygintas Orantas.

Jo teigimu, ne kas kitas, o projektų finansavimo taisyklės skelbia, kad jaunojo ūkininko įsikūrimas – procesas, kai jaunesnis kaip 40 metų amžiaus žmogus registruotoje žemės valdoje, – ūkyje susikuria sąlygas, reikalingas ūkininkauti toje vietovėje.

„Juk ten pat rašoma, kad jaunasis ūkininkas įsikūrimo procesą turi pradėti ne anksčiau kaip 12 mėnesių iki pateikiant paraišką paramai. O visas tas ūkio kūrimo procesas paraiškos teikimo momentu dar negali būti pasibaigęs.

Skelbiama, kad paraiškos pradedamos priimti nuo 2015 m balandžio 1 d.

Todėl įsteigusieji ūkį nuo pernykščio sausio iki 2014-ųjų kovo 31 dienos yra išmetami iš paramos barščių. Tai – absurdiška situacija“, – teigė V.Orantas.

Situacija pasikeitė

Aušra Grygalienė

Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros departamento Kompensacijų ir investicijų skyriaus vedėja

„Paraiškos paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007 – 2013 metų programos priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ buvo renkamos 2014 metų gruodį.

Prašyti paramos galėjo net ir tie jauni ūkininkai, kurie prieš dvejus metus buvo įregistravę savo ūkius ir valdas.

Šioms paraiškoms finansuoti buvo skirta 17,9 mln. eurų, todėl visi pareiškėjai, pateikę nurodytu laiku paraiškas ir atitinkantys nustatytus tinkamumo kriterijus, gaus paramą savo ūkiui įkurti.

Vienas paramos etapas baigėsi, prasideda – kitas.

Naujuoju programiniu laikotarpiu, atsižvelgiant į 2014-2020 m. Kaimo plėtros programos nuostatas, paramos ūkiui kaime įkurti galės kreiptis tik tie jaunieji ūkininkai, kurie ūkį ir valdą yra įregistravę ne anksčiau kaip prieš vienerius metus, skaičiuojant laiką iki dienos, kai jie tą paraišką pateiks“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.