Lietuvos nepriklausomybei paminėti – kolekcinės monetos

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui skirtos Lietuvos banko į apyvartą išleistos dvi kolekcinės monetos – 20 eurų sidabro ir 5 eurų šiaurės aukso – vainikuoja prieš dvejus metus pradėtą monetų seriją „Lietuvos nepriklausomybės kelias“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 11, 2015, 4:36 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 10:38 PM

„Unikali litų ir eurų monetų serija įamžino tris 25 metų sukaktis, primenančias reikšmingus įvykius Lietuvos nepriklausomybės kelyje – tai Sąjūdžio įkūrimas, Baltijos kelias ir galiausiai Nepriklausomybės atkūrimo aktas. Mūsų visų iškovota laisvė leido Lietuvai grįžti į pasaulio žemėlapį ir per ketvirtį amžiaus sėkmingai įsitvirtinti transatlantinėje bendrijoje, kartu išlaikant tautinį savitumą“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas.

„Buvo labai aiškiai pasakyta, kad Kovo 11 Aktu valstybė ne sukuriama, o tik atkuriamas jos suverenių galių vykdymas, kuris prievarta buvo pertrauktas pusšimtį metų trukusios okupacijos bei aneksijos“, – rašo istorikas dr. Algimantas Kasparavičius, kartu su monetomis išleistame lankstinuke.

Monetų reverse dailininkė Rūta Ničajienė meniškai ir subtiliai pavaizdavo kurėną su veržlia sparno formos bure – savotiškais laisvės sparnais, tarsi skriejančiais ant trispalvės bangos ir Tautinės giesmės muzikinio fragmento. Monetų averse – stilizuotas Vytis. 20 eurų monetos briaunoje užrašyta 1990 03 11 VĖL NEPRIKLAUSOMA VALSTYBĖ.

Monetas nukaldino Lietuvos monetų kalykla. 20 eurų moneta nukaldinta iš 925 prabos sidabro 4 tūkst. vnt. tiražu, 5 eurų – iš vario, aliuminio, cinko ir alavo lydinio (vadinamojo šiaurės aukso) – 25 tūkst. vnt. tiražu. Gipsinius monetų modelius pagamino Rytas Jonas Belevičius. Monetų nuo jų išleidimo dienos galima įsigyti Lietuvos banko kasose Vilniuje (Totorių g. 2/8 ir Žirmūnų g. 151) ir Kaune (Maironio g. 25).

Serija „Lietuvos nepriklausomybės kelias“ pradėta litų, baigta eurų monetomis. Pirmoji 50 litų sidabro moneta išleista 2013 m., ji skirta Lietuvos sąjūdžio įkūrimo 25-mečiui, antroji 50 litų sidabro moneta pasirodė 2014 m., ji skirta Baltijos kelio 25-mečiui.

Kiekviena valstybė narė, kurios valiuta yra euras, turi teisę kaldinti kolekcines eurų monetas, savo nuožiūra pasirinkdama nominalą, metalą ir kitas ypatybes. Šios monetos turi reikšmingai skirtis nuo apyvartinių monetų bent dviem iš šių trijų požymių: spalva, skersmeniu ar svoriu. Tokios monetos yra mokėjimo priemonė tik jas išleidusioje šalyje, skirtingai nei apyvartinės ir proginės eurų monetos, galiojančios visoje euro zonoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.