Daržovės žiemą lietuviams – prabanga

Statistikos departamentas pernai rudenį pradėjo stebėti 100 būtiniausių prekių ir paslaugų kainų pokyčius. Vasarį, palyginti su sausiu, 33 prekių ir paslaugų kainos padidėjo, 51 sumažėjo, 16 nekito.

Pirmuosius šių metų mėnesius labiausiai brango šviežios daržovės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pirmuosius šių metų mėnesius labiausiai brango šviežios daržovės.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė („Lietuvos rytas“)

Mar 13, 2015, 3:57 PM, atnaujinta Jan 10, 2018, 1:15 PM

Praėjusį mėnesį labiausiai akį rėžė pakilusios daržovių kainos, bet tai suprantama – dabar ne jų sezonas. Užtat itin nustebino reikšmingai pabrangusi dantų pasta.

Vis dėlto statistikų skelbiamos defliacijos požymių prekybos centruose tikrai nemažai.

Vasarį kainos sumenko

Jei į įsivaizduojamą pirkinių krepšelį susikrautume visą šimtuką prekių ir paslaugų, bendra kaina per mėnesį būtų susitraukusi: sausį ji būtų siekusi 384 eurus, vasarį – 380,87 euro.

Statistikos departamento duomenimis, vasarį, palyginti su sausiu, labiausiai pabrango pomidorai – 17,2 proc., plautos morkos – 16,7 proc., baltagūžiai kopūstai – 8,7 proc., bananai – 6,9 proc.

Dar didesnis pomidorų kainos skirtumas matyti lyginant vasarį su 2014-ųjų rugsėju, kai statistikai pradėjo fiksuoti kainas. Nuo to laiko pomidorai pabrango 54,8 proc., o vynuogės – net 78,5 proc.

Viršūnėje – pomidorai

„Daržovių kainos pas mus, kaip ir visoje rinkoje, svyruoja nelygu sezonas, derlius, pasiūla tiek Lietuvoje, tiek Europoje bei pasaulyje“, – sakė „Maximos" tinklo atstovė Renata Saulytė.

Vasario mėnesį šiame tinkle išties brango pomidorai, mat Ispanijoje baigėsi derlius, taip pat vyravo nepalankūs orai.

„Tačiau pamažu pomidorai pinga. Šylant orams prasideda šių daržovių sezonas Olandijoje ir Lenkijoje. Panašiai ir dėl morkų bei kopūstų. O bananai brango dėl pakilusio dolerio kurso“, – aiškino R.Saulytė.

Jai pritarė ir „Iki" tinklo atstovė Silvija Jakienė: „Vasarį pomidorai brango, bet šiuo metu jau atpigo ir kainuoja kaip sausį.“ Anot jos, bananų kaina kito ir dėl šįmet labai prasto derliaus, kurį nuniokojo audros. Todėl rinkoje susidarė jų stygius.

Statistikos departamento duomenimis, vasario mėnesį, palyginti su sausiu, atpigo apelsinai – 7,1 proc., burokėliai ir bulvės – po 4,3 proc., svogūnai – 3,8 proc. Lyginant su 2014-ųjų rugsėju, dabar burokėliai pigesni 39,2 proc., svogūnai – 35,1 proc., apelsinai – 27,8 proc.

Afrika pamėtėjo apelsinų

Pasak R.Saulytės, apelsinų kaina šiuo metu itin palanki, nes Afrikoje prasidėjęs jų sezonas, tad pasiūla didelė, o tai privertė tiekėjus mažinti kainą.

Užtat kruopų mėgėjams tenka mokėti daugiau. Brangiau nei praėjusį rudenį dabar kainuoja grikiai (9,5 proc.) ir manų kruopos (6 proc.).

Prekybininkai sakė, kad grikių kaina rinkoje padidėjo metų pradžioje, mat baigėsi senojo grikių derliaus atsargos.

Dantų pasta – brangesnė

Keistas viražas – šįmet smarkiai brango dantų pasta. Vasarį, palyginti su sausiu, šios higienos priemonės kaina pakilo 10,9 proc. (30 euro centų), o nuo rugsėjo – net 14,5 proc.

„Dantų pastos kaina keitėsi dėl išaugusių gamybos sąnaudų tarptautinėje rinkoje“, – paaiškino „Iki" tinklo atstovė S.Jakienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kandidatų į prezidentus debatai – ar ryškėja skirtumai?