Išmėginkite: kaip nesudėtingai įsiminti kortelės PIN kodą

PIN kodus žmonėms sunkiau atsiminti nei kitus slaptažodžius, nes dažniausiai jie būna ne paties žmogaus sugalvoti. Juo labiau kad paprastai žmogus turi ne vieną kortelę, kurios slaptažodį tenka įsikalti į galvą.

Nerizikuokite banko kortelės PIN kodą užsirašydami ant lapelio ir įsidėdami į piniginę, kur kas geriau pasistengti jį prisiminti.<br>123rf nuotr.
Nerizikuokite banko kortelės PIN kodą užsirašydami ant lapelio ir įsidėdami į piniginę, kur kas geriau pasistengti jį prisiminti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-20 10:17, atnaujinta 2018-01-08 17:16

Visgi yra tam tikrų žaidimų, kurie PIN kodo skaičių kombinacijas padeda įsiminti lengviau.

Psichologas, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto lektorius Kęstutis Dragūnevičius siūlo kiekvienam PIN kodo skaitmeniui sugalvoti po žodį, prasidedantį iš tos pačios raidės, kaip ir skaičiaus pavadinimas.

Tarkime, „penki“ gali būti susietas su žodžiu „pušis“, „aštuoni“ – su „ašara“ ir t.t. Iš tokių žodžių sudarytą sakinį bus daug lengviau įsiminti, nei atsitiktinę skaičių kombinaciją.

Pavyzdžiui, PIN kodas 5876 galėtų slėptis po sakiniu „pušies ašara saulėje švyti“.

Kitas dažnai naudojamas būdas – PIN kodo skaitmenis susieti su telefono klaviatūroje esančiomis raidėmis. Jei iš šių raidžių pavyksta sudaryti žodį, jį įsiminti bus daug paprasčiau.

Trečiasis būdas – PIN kodo skaičius susieti su reikšmingais įvykiais. Tarkime, 90 gali reikšti Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo metus, 16 – Vasario 16-ąją, Lietuvos nepriklausomybės akto pasirašymo dieną. Visgi šis būdas PIN kodui įsiminti yra kiek sudėtingesnis nei prieš tai minėti, nes tam, kad žmogus galėtų juo naudotis, jis turi žinoti pakankamai daug istorinių datų, žinoti, ką jos reiškia.

Ne paslaptis: tikrai ne vienas bankų klientas PIN kodą užsirašo. Vieni skiautę popieriaus su skaičių seka įsimeta į piniginę, kiti rizikuoja dar stipriau – jį prikabina prie pačios banko kortelės.

„Iš klientų girdime, kad savo PIN kodą jie užsirašo ant lapelio, piniginėje nešiojamos nuolaidų kortelės ar turi specialius paruoštukus, kuriuose savo susigalvota tvarka pažymi jiems svarbias skaičių kombinacijas. Kiti norėdami nepamiršti PIN kodo pasitelkia telefoną: kodo skaičių seką atsimena pagal tai, kaip ji išsidėsto mobiliojo telefono klaviatūroje arba susiveda jį į telefono adresų knygą kaip kontaktą. Yra netgi pasitaikę atvejų, kai klientas PIN kodą užsirašo ant sienos šalia bankomato“, – teigė SEB banko prezidento pavaduotojas ir Mažmeninės bankininkystės tarnybos direktorius Virginijus Doveika.

Visgi didelė dalis žmonių turi sau įprastas slaptažodžių sudarymo taktikas. Jiems būtų paranku PIN kodus pasikeisti į savo sugalvotus slaptažodžius. Tiesa, per metus – nuo 2014-ųjų kovo – iš SEB banko klientų kortelių slaptažodžiai pakeisti trims procentams – 32 tūkst. kartų.

Jei nuspręsite keisti jums banko išduotą PIN kodą, nenaudokite lengvai atspėjamų skaičių sekų, pvz., gimimo datos, adreso skaitmenų, telefono ar mokėjimo kortelės numerių dalių, nuoseklių skaičių sekų.

Geriausia iš banko gavus voką su mokėjimo kortelės PIN kodu, jį reikia įsiminti ar užsirašyti dienoraštyje, įpinant į specialią istoriją, o voką sunaikinti. Pametus mokėjimo kortelę su šalia esančiu PIN kodu arba kitam asmeniui sužinojus PIN kodą, klientas kuo skubiai apie tai turi informuoti banką ir jo mokėjimo kortelė iš karto bus blokuojama.

Pakeisti PIN kodą SEB banko klientai gali įdėję į bankomatą mokėjimo kortelę. Tuomet reikia suvesti dabartinį mokėjimo kortelės PIN kodą ir pasirodžiusiame meniu pasirinkti funkciją „PIN kodo keitimas“. Tada klientas turi įvesti savo sugalvotą skaičių kombinaciją ir ją vėliau dar kartą pakartoti. Visus veiksmus atlikus sėkmingai, ekrane pasirodys patvirtinimas, kad PIN kodas buvo sėkmingai pakeistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.