Euro įvedimo klaidų – penkis kartus mažiau

Net penkis kartus – tiek per pastaruosius pusę metų sumažėjo pažeidimų dėl euro įvedimo viešojo maitinimo ir mažmeninės prekybos įstaigose. Jeigu rugpjūčio mėnesį pažeidimų buvo surasta 11 proc., tai šių metų vasarį – tik 2 proc., rodo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenys.

Net penkis kartus – tiek per pastaruosius pusę metų sumažėjo pažeidimų dėl euro įvedimo viešojo maitinimo ir mažmeninės prekybos įstaigose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Net penkis kartus – tiek per pastaruosius pusę metų sumažėjo pažeidimų dėl euro įvedimo viešojo maitinimo ir mažmeninės prekybos įstaigose.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-03-30 17:07, atnaujinta 2018-01-07 23:14

Įdomu tai, kad iki euro įvedimo, maisto sektoriuje dominavo neteisingo kainų apvalinimo pažeidimai. Dabar, įvedus naująją valiutą, dažniausia aptinkama klaida – kainų nenurodymas dviem valiutomis: kainos nurodomos tik eurais, „pamirštant“ litus.

„Iki šiol tarnyba patikrino virš 6 tūkst. įmonių. O per visą euro įvedimo laikotarpį, kuris trunka nuo 2014 m. rugpjūčio 22 d. iki 2015 m. birželio 30 d., bus patikrinta apie 11 tūkst. mažmeninės prekybos įmonių bei 4 tūkst. viešojo maitinimo įmonių“, – sako VMVT direktoriaus pavaduotojas Zenonas Stanevičius.

„Visuomet įdomus momentas, ar visos įmonės, viešai pasižadėjusios kruopščiai laikytis euro įvedimo įstatymo, tai įvykdė. Todėl patikrinome ir 1189 ūkio subjektus, kurie yra pasirašę Geros verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą. Dvidešimt šių subjektų (1,2 proc.) vis dėlto padarė pažeidimų“, – pasakoja direktorius.

Taip pat, euro įvedimo laikotarpiu, visuomet atsižvelgiama ir į vartotojų pranešimus. Pagal vartotojų skundus, per pusę metų, iki š.m. vasario 28 d., buvo atlikti 1503 patikrinimai. Šių metų sausio vasario mėnesiais skundų buvo tik 84. Daugiausiai skundų buvo sulaukti per pirmąsias dvi savaites įvedus eurą (63), kai vartotojams atsiskaitant grynaisiais pinigais – litais – grąža turėjo būti atiduodama tik eurais. Taip pat vartotojai skundėsi, kad subjektai nepriima litų, mokant grynaisiais pinigais. Šių skundų pasitvirtino tik du.

„Nedidelis nustatomų pažeidimų skaičius rodo, kad verslo atstovai tinkamai pasirengė euro įvedimui ir laikosi teisės aktų“, – konstatuoja Z.Stanevičius.

Kainų nurodymo kontrolei atlikti maisto inspektoriai skyrė 2000 valandų. Iki šiol nusižengusiems ūkio subjektams dažniausiai buvo taikyti įspėjimai. Baudas gavo tik 6 įmonės.

Visas Lietuvos priežiūros institucijas, kurios tikrina, ar ūkio subjektai kainas nurodo dviem valiutomis, ar teisingai perskaičiuoja kainas, ar kainos gerai apvalinamos, koordinuoja ir kontroliuoja Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT). Visos Lietuvoje veikiančios priežiūros institucijos per paskutiniuosius pusę metų nustatė šiek tiek virš 1000 pažeidimų. Tai sudaro maždaug 5 proc. visų patikrinimų.

Per visą euro įvedimo priežiūros laikotarpį, tarp priežiūros institucijų, daugiausiai patikrinimų atliko Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba ir Valstybinė ne maisto produktų inspekcija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.