Lietuva profesionalams siūlo puikius atlyginimus

Jungtinės Karalystės lietuvių

Statistikos departamento duomenimis, atlyginimų vidurkis užsienio kapitalo įmonėse yra maždaug 34 proc. didesnis nei Lietuvos kapitalo įmonėse, o atskiruose sektoriuose šis skirtumas gali siekti iki 47 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Statistikos departamento duomenimis, atlyginimų vidurkis užsienio kapitalo įmonėse yra maždaug 34 proc. didesnis nei Lietuvos kapitalo įmonėse, o atskiruose sektoriuose šis skirtumas gali siekti iki 47 proc.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 30, 2015, 1:06 PM, atnaujinta Jan 7, 2018, 11:45 PM

Jas pristačiusių tarptautinių kompanijų atstovų teigimu, Lietuva profesionalams siūlo ne tik mažesnę konkurenciją bei geresnę gyvenimo kokybę, bet ir atlyginimus, kurie aukštesnėse pozicijose menkai skiriasi nuo analogiško lygmens specialisto atlygio užsienyje.

Daugiau nei 120 Jungtinėje Karalystėje studijuojančių ar dirbančių lietuvių pritraukusio renginio metu sugrįžti dirbti į Lietuvą kvietė ir darbo galimybes pristatė „Barclays“, „CSC“, „Euromonitor International“ bei personalo paieškos kompanija „Strategic Staffing Solutions“. Renginio metu taip pat buvo dalijami patarimai bendresniais karjeros klausimais, kalbama apie moterų padėtį darbo rinkoje bei apie mentorystės svarbą.

Nedarbo lygis Lietuvoje jau yra žemesnis nei ES vidurkis ir šiuo metu siekia kiek daugiau nei 9 proc., tačiau kompanijų atstovai pažymi, kad aukštos kvalifikacijos, tarptautinės patirties specialistų Lietuvoje trūksta. Skaičiuojama, kad per artimiausius kelerius metus IT, technologijų ir gyvybės mokslų sektoriai išaugs daugiau nei dvigubai, sukurdami apie 4,5 tūkst. naujų darbo vietų. Dar maždaug 3 tūkst. naujų darbo vietų ketinama sukurti žmogiškųjų išteklių specialistams, finansų analitikams, apskaitininkams ir kt.

„Barclays" technologijų centro, šiuo metu turinčio daugiau nei 1400 darbuotojų Vilniuje, vadovės Mildos Dargužaitės teigimu, Lietuva šiuo metu gali pasiūlyti didžiules augimo galimybes ne tik verslui, bet ir įvairių sričių specialistams: „Pavyzdžiui, „Barclays“ nuo savo įsikūrimo pasamdo vidutiniškai po vieną naują darbuotoją per dieną, dalis jų, pradėję nuo paprastesnių pozicijų, sėkmingai kyla karjeros laiptais kompanijos viduje. Tačiau apsisprendžiant grįžti verta pagalvoti ne tik apie spartų augimą, bet ir apie tai, kaip užsienyje įgytą patirtį pritaikyti Lietuvoje. Lyginant su pasaulio megapoliais, konkurencija čia mažesnė, o galimybių siekti karjeros ar kažką pakeisti – tikrai daugiau. Iš užsienio grįžtantiems lietuviams labai svarbu tai išnaudoti.“

Po šio renginio sėkmės „Barclays“ planuoja dar vieną renginį balandžio 17d., centrinėje įmonės būstinėje Londone, kur pristatys tarptautinės karjeros vadovaujančiose pozicijose Lietuvoje ir užsienyje galimybes.

Nuo 2008 m. Vilniuje veikiančio „CSC Baltic“ IT paslaugų centro žmogiškųjų išteklių specialistė Jūratė Dobrovolskytė tikino, kad ieškant darbuotojų Lietuvoje tarptautinė patirtis bei užsienio kalbos ypač vertinami: „Mūsų didesnė nei 350 žmonių komanda Vilniuje IT paslaugas teikia ir klientus konsultuoja net 8 kalbomis. Maždaug penktadalis „CSC Baltic“ specialistų turi darbo patirties kitose šalyse. Grįžę ir įsidarbinę mūsų bendrovėje jie įgyja galimybę ne tik pritaikyti įgūdžius ir tęsti darbą su tarptautiniais klientais, bet ir kasdien įsilieti į daugiakultūrę globalios organizacijos aplinką“.

Pasak Jungtinės Karalystės rinkos tyrimų ir analizės kompanijos „Euromonitor International“ centro Lietuvoje vadovo Mariaus Dundulio, kartu su tarptautine aplinka Lietuva gali pasiūlyti ir didesnių galimybių: „Kuriant „Euromonitor International“ biurą pats grįžau iš kompanijos būstinės Londone į Lietuvą. Tai leido prisiimti daugiau atsakomybės kompanijoje, todėl karjerai buvo svarbus žingsnis į priekį, – pasakoja M. Dundulis. – Per kelis metus mano vadovaujamas biuras Vilniuje išaugo nuo 8 iki 170 darbuotojų, atliekančių sudėtingas rinkos tyrimų ir analizės funkcijas bei vystančių visos kompanijos mastu unikalius produktus.“ Jo teigimu, likus Londone tokių rezultatų pasiekti būtų daug sudėtingiau.

„Strategic Staffing Solutions“ vadovo Baltijos šalims Mantauto Paškevičiaus teigimu, vis dar gajus mitas, kad paslaugų centrai Lietuvoje yra skambučių centrai: „“Euromonitor International“ Lietuvoje atlieka analizę ir kuria produktus, „CSC Baltic“ aptarnauja įvairias verslo valdymo, saugumo ir kitas kompiuterines sistemas, „Barclays" technologijų centras yra vienas iš keturių strateginių centrų, teikiančių įvairias IT bei personalo valdymo paslaugas kompanijos padaliniams. Lietuvoje veikia ir daugybė kitų aukštą pridėtinę vertę kuriančių ir aukštos kvalifikacijos, atsakomybę prisiimti nebijančių profesionalų ieškančių centrų.

Statistikos departamento duomenimis, atlyginimų vidurkis užsienio kapitalo įmonėse yra maždaug 34 proc. didesnis nei Lietuvos kapitalo įmonėse, o atskiruose sektoriuose šis skirtumas gali siekti iki 47 proc.

Projekto iniciatorės, užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ atstovų teigimu, vos paskelbus apie Londone vyksiantį renginį sulaukta daugybės klausimų iš lietuvių bendruomenių kitose šalyse, pradedant Norvegija, Olandija bei Vokietija, baigiant JAV ir Kanada.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.