Seimas spręs, ar vaiko pinigus mokėti daugiau šeimų

Valstybei per krizę apkarpius

Jeigu Seimas pritartų, pinigai būtų mokami vaikams iš daugiavaikių šeimų nuo 2 metų iki 18 metų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Jeigu Seimas pritartų, pinigai būtų mokami vaikams iš daugiavaikių šeimų nuo 2 metų iki 18 metų.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 14, 2015, 3:44 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 8:24 PM

Šeimoms, auginančioms ar globojančioms tris ir daugiau vaikų, siūloma mokėti po 15 eurų per mėnesį. Be to, ketinama daugiau nei dukart pakelti kartelę šeimų pajamoms, į kurias atsižvelgiama, skiriant vaiko pinigus.

Seimas antradienį po pateikimo priėmė svarstyti atitinkamas Išmokų vaikams įstatymo pataisas, kurias pateikė „tvarkietis“ Algimantas Dumbrava: už balsavo 60 Seimo nariai, o susilaikė 7. Seimas taip pat paprašė Vyriausybės išvados.

Toliau pataisos bus svarstomos birželio 4-ąją. Jeigu Seimas pritartų, pinigai būtų mokami vaikams iš daugiavaikių šeimų nuo 2 metų iki 18 metų.

Seimas taip pat priėmė svarstyti „darbiečio“ Vytauto Gapšio siūlomas pataisas, kuriomis norima į 2009 metų lygį iš dalies atstatyti vaiko pinigus ir juos skirti daugiau šeimų. Už tai, kad jas Seimas svarstytų, balsavo 58 parlamentarai, o susilaikė du.

Parlamentaras siūlo tėvams, kurių pajamos vienam asmeniui per mėnesį yra mažesnės negu 4 valstybės remiamų pajamų (VRP) dydžiai – tai yra 408 eurai (dabar VRP – 102 eurai), vaiko pinigus mokėti pusmečiu ilgiau negu dabar – ne iki 2, o iki 2,5 metų.

Iki šiol didesni vaiko pinigai mokami tėvams, kurių pajamos neviršija 1,5 VRP – 153 eurų.

Pakeitimais siūloma didesnius vaiko pinigus – 0,75 bazinės socialinės išmokos (BSI, dabar ji yra 38 eurai -), arba 28,5 euro skirti vaikams iki 2,5 metų. Vaikams nuo 2,5 iki 7 metų vaiko pinigai siektų 0,4 BSI – 15 eurų, o už 3 ir daugiau 7-18 metų vaikų – tiek pat.

Tačiau Seimas antradienį nepriėmė svarstyti Biudžeto ir finansų komiteto narės Ritos Tamašūnienės pataisų – ji siūlė labiau finansiškai paremti vaikus, kuriems būtų nustatyta globa ar rūpyba šeimoje arba šeimynoje.

Parlamentarė siūlė tokios vaiko globos metu kiekvieną mėnesį jam skirti 6 BSI – 228 eurų, o vaikams, kuriems būtų nustatyta globa arba rūpyba vaikų globos institucijoje – 4 BSI – 152 eurus.

Teisės ir teisėtvarkos komitetas nurodė, kad tokios pataisos prieštarauja Konstitucijai.

Iki 2012 metų 15 eurų per mėnesį buvo mokama visiems vaikams iki 18 metų, tačiau atsižvelgiant į tėvų pajamas – jos neturi viršyti 153 eurų vienam asmeniui. Dabar už vaikus iki 2 metų mokama 28,5 euro, nuo 2 iki 7 metų – 15,2 euro, o vaikai iki 18 metų yra remiami, tik jeigu auga gausiose šeimose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.