Mokesčių prievaizdai Šiauliuose atkapstė storokus „vokelius“

Vokelyje – triskart ir net penkiskart didesnė alga, nei algalpyje? Būna ir taip. Šiaulių apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (AVMI) specialistai kartu su Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos Šiaulių apygardos valdybos tyrėjais vienoje Šiaulių įmonių, tirdami Pasitikėjimo telefonu gautą informaciją apie mokamus „vokelius“ ir neapskaitomas pajamas, aptiko „juodąją buhalteriją“.

Atlyginimai „vokeliuose“ ir tai pažeidžia pačių darbuotojų socialines garantijas senatvės, ligos ar neįgalumo atveju.<br>V.Balkūno nuotr.
Atlyginimai „vokeliuose“ ir tai pažeidžia pačių darbuotojų socialines garantijas senatvės, ligos ar neįgalumo atveju.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 15, 2015, 10:55 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 7:02 PM

Palyginti šios ir oficialios buhalterijos duomenis, preliminariais apskaičiavimais išmokėta beveik 18 tūkst. eurų (62 tūkst. litų) neapskaityto darbo užmokesčio nė 10 darbuotojų neturinčioje įmonėje.

Patikrinimo metu pareigūnai rado rankraščius, kuriuose labai tiksliai nurodoma kam, kada, kiek ir už ką buvo mokama.

„Darbuotojams išmokėtos sumos, pagal rastuosius rankraščius, neatitinka oficialiai mokėtų atlyginimų. Kai kurių skiriasi tris kartus, vieno darbuotojo neoficialus darbo užmokestis net penkis kartus didesnis už oficialųjį“, – sakė Šiaulių AVMI Kontrolės departamento direktorė Zonė Lapienė. 

Tokiais atvejais įprastai kalbama apie dvigubą buhalteriją, kad neapskaitomos visos pajamos, siekiant nuslėpti mokesčius, kad mokami atlyginimai „vokeliuose“ ir tai pažeidžia pačių darbuotojų socialines garantijas senatvės, ligos ar neįgalumo atveju.

Kartais tokia apgaulinga apskaita paliečia ir iš pirmo žvilgsnio niekuo su tikrinama įmone nesusijusius žmones, atsidūrusius tokios „buhalterijos malonėje“.

„Šiuo atveju įmonėje, kad tik nepriskaičiuotų per didelio išlaikymo vaikui arba – kaip dar vis sakoma – alimentų, vienas darbuotojų čia „uždirba“ apie 116 eurų (per 400 litų), nors jis kas mėnesį gauna penkis kartus didesnį atlygį“, – sakė Z.Lapienė.

Kelių kitų darbuotojų neoficialus mėnesinio darbo užmokesčio atotrūkis nuo oficialaus, nuo kurio skaičiuojami visi mokesčiai, kuklesnis. Jis svyruoja nuo 12 iki 50 eurų (nuo 43 iki 170 litų). Per praėjusius ir šiuos metus čia galimai buvo išmokėta beveik 18 tūkst. eurų (62 tūkstančiai litų) neapskaityto darbo užmokesčio. FNTT Šiaulių apygardos valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai