„Bigbank“ nusitaikė į svetimus klientus, bet ar dings jų skolos?

Prekybininkai paskelbė kainų karą, o jų kovos azartas persimetė ir į bankus? Specializuotas paskolų bankas „Bigbank“ vartojimo paskolas užsimojo dalinti už 9 proc. metines palūkanas. Net ir tiems žmonėms, kurie jau turi įsipareigojimų kituose bankuose. Tiesa. Ne visą laiką, bet tik tol, kol tęsis akcija.

Bankai surėmė kaktas dėl klientų – sugalvojo akcijų vartojimo paskoloms atpiginti.<br>J.Butkutės nuotr.
Bankai surėmė kaktas dėl klientų – sugalvojo akcijų vartojimo paskoloms atpiginti.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė

Apr 17, 2015, 1:29 PM, atnaujinta Jan 6, 2018, 1:57 PM

Pasak „Bigbank“ vadovo Rolando Norvilo, šio pasiūlymo tikslas – pervilioti kuo daugiau kitų finansinių institucijų klientų bei sustiprinti specializuoto paskolų banko, įvaizdį.

Džiūgauti vis dėlto dėl to reikėtų atsargiai. Skola yra skola, ir nuo jos niekur nepabėgsi. Žinoma, pasiimti vartojimo paskolą yra parankiau, nei išnaudoti kreditų kortelės limitą. Mat iš jos sąskaitos išleidus pinigus, keturis mėnesius tenka mokėti 19 proc. palūkanas, o nesuskubus atiduoti skolos, jos padidėja ir iki 27 proc.

Ir kiti skolina pigiai

Pasak banko „Nordea“ Mažmeninės bankininkystės departamento vadovo Jauniaus Marinsko, vargu ar „Bigbank“ sprendimas sumažinti vartojimo paskolų palūkanas turės didesnės įtakos bankų klientų migracijai.

„Šiuo metu „Nordea" taip pat yra paskelbęs vartojimo kreditų akciją. Žmogus „iš gatvės“ – tas, kuris pirmą kartą užsuka į banką, gali gauti vartojimo paskolą „auksinio“ kliento sąlygomis: už 7,78 proc. bendrąsias metines palūkanas“, – sakė J.Marinskas.

Jei vartojimo paskola teikiama metams, „Nordea“ jai taiko 7,5 proc. maržą bei prideda 0,28 proc. EURIBOR palūkanas.

Jei skolinama porai metų, bendrosios metinės palūkanos pasistiebia iki 8,08 proc., jei trejiems metams – iki 8,11 proc.

„Vartojimo paskolų palūkanos šiuo metu visuose didžiuosiuose bankuose yra patrauklios. Todėl „Bigbank“ sprendimas labiau yra skirtas ne jų, bet mažuosius kreditus teikiančių įmonių klientams.

Paprastai bankų klientai, kurie jau turi būsto paskolą bei naudojasi kredito kortele, prireikus ten pat pasiima ir vartojimo paskolą“, – kalbėjo J.Marinskas.

Akcijos – dalis rinkodaros

  „9 proc. palūkanų – pakankamai patraukli vartojimo paskolos kaina. Dalį žmonių tokia akcija tikrai privilios, tačiau esminio poveikio rinkai tai nepadarys – neperskirstys klientų“, – sakė DNB banko valdybos narys ir prezidento pavaduotojas Šarūnas Nedzinskas.

Klientai paprastai į bankus pirmiausia kreipiasi ne dėl vartojimo paskolos, bet dėl solidesnių paslaugų. Todėl sumažėjusi vieno finansinio produkto kaina nepriverčia jų visko mesti ir nesugena pas vienos paslaugos teikėją.   

„Mažos palūkanos yra tam tikras taktinis rinkodaros manevras. Ir jis yra suprantamas. Visos finansinės įmonės tai daro, mes – taip pat. Trumpalaikis tokių akcijų poveikis tikrai būna. Ateina naujų klientų, jie pasinaudoja paslauga ir tai jiems yra naudinga. Bet akcijos baigiasi, baigiasi ir sujudimas“, – lrytas.lt sakė Š.Nedzinskas.

 Tačiau ir per akcijas finansų institucijos nepameta galvos ir skolina pinigus tik įvertinusios klientų mokumą – atsižvelgdamos į atsakingo skolinimo taisykles.

  O tai reiškia, kad jau turintis skolų žmogus dar kartą galės pasiskolinti, jei jo įsipareigojimai neperkops 40 proc. pajamų.

Paskolos net už pačias mažiausias palūkanas žmogus negali tikėtis, jei virš jo galvos kybo  negrąžintos skolos už įvairias suteiktas paslaugas.

Patirties sukaupė Estijoje

„Sutelkėme dėmesį į savo stiprybę – paskolas. Todėl įgyvendiname naują strategiją – atnaujiname siūlomus produktus, orientuojamės į platesnę auditoriją bei mažiname paskolų kainas. Norime tapti pirmuoju banku, į kurį žmonės kreiptųsi nusprendę imti vartojimo paskolą, ir norime parodyti, kad tam sudarome palankias sąlygas“, – sakė R.Norvilas.

Pasak jo, toks pasiūlymas pasiteisino Estijoje, tad tikimasi, kad ir Lietuvoje jis padės prisivilioti naujų klientų, kurie nėra patenkinti savo jau turimos paskolos kaina.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.