„Swedbank“ iki nulio procentų nurėžė metines indėlių palūkanas

Bankas „Swedbank“ klientų pinigus, atneštus kaip indėlius, įvertino nuliu. Būtent tiek – nulį procentų – palūkanų gaus tie, kurie nuspręs šiame banke padėti indėlį eurais trumpesniam nei 15 mėnesių terminui. Mat tik tokiu atveju, jei indėlį padėsite bent 15 mėn., gausite 0,1 proc. palūkanų.

„Swedbank“ metines terminuotųjų indėlių palūkanas sumažino iki nulio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
„Swedbank“ metines terminuotųjų indėlių palūkanas sumažino iki nulio.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Audrė Srėbalienė, Simona Viltrakytė

Apr 18, 2015, 11:26 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 12:19 PM

Tokio dydžio – 0,1 proc. – palūkanas „Swedbank“ klientai gaus, jei savo eurus bankui patikės bet kuriam laikui, ilgesniam nei 15 mėnesių. Ir visai nesvarbu – 15-ai ar 60-iai mėnesių.

„Šiuo metu terminuotųjų indėlių palūkanos yra itin žemos, o iki 15 mėnesių indėliams eurais „Swedbank“ yra taikomos nulinės palūkanos. Taip yra dėl kelių priežasčių.

Pirmiausia Europos centrinis bankas šiuo metu taiko rekordiškai žemas bazines palūkanų normas, todėl atitinkamai mažėja paskolų palūkanos ir palūkanos už indėlius. Tai, žinoma, gera naujiena gyventojams, kurie turi paskolą ar planuoja skolintis, nes bankui mokamos palūkanos yra žemos.

Tačiau norintiems uždirbti iš pinigų laikymo indėlių pavidalu reikėtų galvoti apie alternatyvas.

Kita svarbi priežastis ‒ Lietuvoje registruoti bankai moka dideles indėlių draudimo įmokas. Logiška, kad kuo šios sąnaudos didesnės, tuo galimybės mokėti aukštesnes indėlių palūkanas yra mažesnės“, – lrytas.lt sakė  „Swedbank“ Finansų tarnybos vadovas Remy Saltersas.

DNB bankas už metinį terminuotąjį indėlį eurais siūlo vos daugiau – 0,05 proc. palūkanų. Iki 0,1 proc. indėlių palūkanos pakyla, jei šiame banke indėlius laikysite 48 ir daugiau mėnesių.

„Danske“ bankas už metams padėtą terminuotąjį indėlį eurais moka 0,1 proc. palūkanų. Pinigus bankui patikėjus 24 mėn., palūkanos padidėja iki 0,15 proc., 36 mėn. – 0,25 proc., 48 mėn. – 0,3 proc., 60 mėn. – 0,35 proc.

SEB bankas už indėlį metams atseikėja palūkanų 0,1 proc. Jos pradeda kilti tuo atveju, jei eurus banke laikysite 36 mėn. ir ilgiau. Tuomet gausite 0,2 proc. palūkanų.

„Nordea“ bankas už terminuotąjį indėlį eurais metams moka 0,12 proc. palūkanų, 24 mėn. – 0,17 proc., 36 mėn. – 0,2 proc. Laikant indėlį banke 48 mėn. palūkanos pakyla iki 0,22 proc., 60 mėn. –  0,25 proc.

Kodėl taip skiriasi bankų siūlomos indėlių palūkanos?

Anot “Danske Bank“ Finansų rinkų departamento direktorės Giedrės Gečiauskienės, tam gali būti kelios priežastys. 

Pirma, bankai ne vienodu metu nustato palūkanas už terminuotuosius indėlius, todėl tam tikri palūkanų normų išsiskyrimai yra normalu.

Antra, kiekvienas bankas palūkanų normas už terminuotuosius indėlius nustato remdamasis savo noru pritraukti naujų indėlių. „Tie bankai, kurie turi didelę indėlių bazę, gali būti linkę pritraukti mažiau indėlių ir dėl to pageidauja mokėti mažesnes palūkanas, nei tie bankai, kurie konkrečiu metu nutaria sustiprinti indėlių bazę ir šiam tikslui pasiekti yra pasiryžę sumokėti klientams aukštesnes palūkanas“, – kalbėjo G.Gečiauskienė.

Trečioji priežastis – palūkanų dydis (tiksliau, mažumas). Pavyzdžiui, už tūkstančio eurų metų trukmės indėlį 0,1 proc. palūkanų norma tesudaro 1 eurą uždirbtų palūkanų per metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.