Kai pašalpa didesnė, ir ligonių daugiau

Nuo šių metų pradžios

Šiemet per tris mėnesius ligos pašalpoms išleista 50,5 mln. Eur – tai yra 32,6 proc., arba 12,4 mln. Eur daugiau nei prieš metus.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Šiemet per tris mėnesius ligos pašalpoms išleista 50,5 mln. Eur – tai yra 32,6 proc., arba 12,4 mln. Eur daugiau nei prieš metus.<br>K.Kavolėlio nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 22, 2015, 11:04 AM, atnaujinta Jan 6, 2018, 5:28 AM

Pirmą šių metų ketvirtį iš viso užfiksuota 214,4 tūkst. laikinojo nedarbingumo atvejų. Tai yra 36,4 proc. daugiau nei atitinkamą praėjusių metų laikotarpį.

Šiemet per tris mėnesius ligos pašalpoms išleista 50,5 mln. Eur – tai yra 32,6 proc., arba 12,4 mln. Eur daugiau nei prieš metus.

„Per krizę sumažėjus pašalpoms ligos atvejų skaičius ir išmokų suma susitraukė trečdaliu. Tad, kaip prognozavome, išmokas atkūrus, jos grįžo į buvusį lygį. Į tai atsižvelgėme ir planuodami šių metų biudžetą“, – sako, „Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Gydytojui išrašius nedarbingumo pažymėjimą, už pirmąsias 2 laikino nedarbingumo dienas ne mažesnę kaip 80 proc. vidutinio darbo užmokesčio ligos pašalpą moka darbdavys. Nuo 3 dienos 80 proc. užmokesčio dydžio pašalpa mokama „Sodros“ biudžeto lėšomis.

Apie susirgusį darbuotoją darbdavys informuojamas internetu, per Elektroninę draudėjų informavimo sistemą. Tuomet per 10 darbo dienų jis apskaičiuoja ligos pašalpos iš darbdavio lėšų ir „Sodrai“ pateikia atitinkamą pranešimą (NP-SD), kuris reikalingas pašalpai nuo 3 dienos apskaičiuoti.

„Sodros“ išmokos dalis sumokama per 15 darbo dienų, kai gyventojas pateikia prašymą skirti pašalpą. Be kitų duomenų, jame privalu nurodyti sąskaitą, į kurią bus pervesti pinigai.

Patogiausia prašymus teikti internetu, per Elektroninę gyventojų aptarnavimo sistemą (EGAS), adresu www.gyventojai.sodra.lt, mat čia iš anksto sukuriamas prašymo ruošinys pagal turimus duomenis.

2014 m. gyventojai iš viso pateikė 553 tūkst. prašymų ligos pašalpai gauti. Iš jų 56 proc. buvo pateikti internetu. Pernai gyventojams iš viso išmokėta 141 mln. Eur ligos pašalpų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.