Bilietas į saugomas teritorijas – savo noru ir su paskatinimu

Nors būta planų neprivalomą lankytojo bilietą saugomose šalies teritorijose įvesti nuo gegužės 1-osios, tokia naujovė atidėta dviem savaitėm – iki gegužės 15 dienos. Taip nusprendė Aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas, nes, jo nuomone, visuomenei pernelyg mažai buvo aiškinama apie mokestį saugomose teritorijose.

Saugomose teritorijose pernai apsilankė 3,3 mln. žmonių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Saugomose teritorijose pernai apsilankė 3,3 mln. žmonių.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Simona Viltrakytė

May 6, 2015, 12:22 PM, atnaujinta Jan 4, 2018, 7:42 PM

„Nors bilietas savanoriškas, tikimės, kad žmonės vertina mūsų saugomas teritorijas ir tai, kas sukurta gamtos ir žmonių – aikštelės, stendai, lankytojų centrai ir kita. Žmonės patys įvertins, ar verta prie to finansiškai prisidėti ir atsimokėti“, – teigė ministras.

Šiuo metu be to, kad lankytojas, turėdamas bilietą, gaus suvenyrą, didelių privilegijų jis nenusipelnys. Tačiau ilgainiui žadama pagalvoti, kaip labiau motyvuoti lankytojus. Galbūt jiems bus teikiamos gido paslaugos, įduodami žemėlapiai. „Lankytojai, įsigiję bilietą, turi pajusti skirtumą“, – teigė ministras. 

Lankytojo bilieto į saugomas teritorijas precedentas jau yra: pernai tokį savanorišką mokestį – 3,5 lito – buvo įsivedęs Aukštaitijos nacionalinis parkas. Iš bilietų per metus jam pavyko surinkti 40 tūkst. litų. „Tai, kad negavome jokių skundų, akivaizdu, jog tokia naujovė buvo priimta normaliai“, – sakė Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos vadovas Albertas Stanislovaitis.

 Per metus saugomose teritorijose apsilankė 3,3 mln. žmonių. „Tikimės, kad iš jų 10-20 proc. bus labai sąmoningų, kurie įsigis lankytojo bilietą“, – sakė A.Stanislovaitis.

„Esu linkęs tikėti, kad saugomų teritorijų lankytojas – labai aukšto intelekto“, – vylėsi ir K.Trečiokas.

Šiuo metu sutarta, jog pigiausiai – už 1 eurą – bus galima įsigyti penkių dienų bilietą lankytis viename nacionaliniame parke. Mėnesiui jis viename parke kainuotų 10 eurų, metams – 20 eurų Toks bilietas galiotų visuose parkuose. 25 eurus kainuotų metinis šeimos bilietas, galiojantis visose saugomose teritorijose.

Lankytojo bilietus planuojama įvesti Aukštaitijos, Dzūkijos, Kuršių nerijos ir Žemaitijos nacionaliniuose parkuose bei visuose regioniniuose parkuose, išskyrus Pavilnių ir Verkių regioninius parkus, kurių veiklą kuruoja Vilniaus savivaldybė, bei Trakų istoriniame nacionaliniame parke, nes jis priklauso Kultūros ministerijai.

Anksčiau skelbta, kad bilietus įsigyti žmonės galės nacionalinių ir regioninių parkų direkcijose, ilgainiui atsiras galimybė sumokėti per elektroninę bankininkystę, mobiliąsias programėles, įsigyti bilietus per „Perlo“ terminalus, bilietų rezervavimo sistemą tiketa.lt. Dėl to dviejų pastarųjų galimybių turėtų būti sutarta per gegužę.

Pinigus už lankytojo bilietus ketinama skirti teritorijoms tvarkyti, jų apsaugai, taip pat edukaciniams projektams, šiukšlėms surinkti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.