Miestams leido rinkti pinigus iš turistų. Kurie tuo pasinaudos?

Seimas leido savivaldybėms nustatyti vietinę rinkliavą už naudojimąsi gyvenamųjų vietovių viešąja turizmo ir poilsio infrastruktūra. Nuo šios rinkliavos bus atleisti vaikai iki 18 metų.

Šiuo metu vietinę rinkliavą galima nustatyti tik už naudojimąsi gyvenamųjų vietovių, turinčių kurorto ar kurortinės teritorijos statusą, viešąja infrastruktūra.<br>D.Umbraso nuotr.
Šiuo metu vietinę rinkliavą galima nustatyti tik už naudojimąsi gyvenamųjų vietovių, turinčių kurorto ar kurortinės teritorijos statusą, viešąja infrastruktūra.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Virginija Petrauskienė, Sigita Purytė, Genovaitė Rafanavičienė, Daiva Zimblienė, Ričardas Vitkus

May 7, 2015, 11:48 AM, atnaujinta Jan 4, 2018, 5:00 PM

Tai numatyta Seimo priimtose Rinkliavų įstatymo pataisose. Už šiuo teisės akto pakeitimus balsavo 73 Seimo nariai, prieš – 2, susilaikė 7 parlamentarai.

Šiuo metu vietinę rinkliavą galima nustatyti tik už naudojimąsi gyvenamųjų vietovių, turinčių kurorto ar kurortinės teritorijos statusą, viešąja infrastruktūra. Rinkliava už nakvynę viešbučiuose taikoma Lietuvos kurortuose – Druskininkuose, Birštone, Palangoje.

Naujų nuostatų parengimą paskatino esama turizmo sektoriaus situacija ir tolesnės jo plėtros perspektyvos, be to, daugeliui savivaldybių turizmas – viena iš prioritetinių regiono plėtros krypčių.

Seimo priimtos pataisos įsigalios šių metų gruodžio 1 d.

Kaip lrytas.lt sakė Lietuvos savivaldybių asociacijos direktorė Roma Žakaitienė teigė, jog apie tokį siūlymą su savivaldybių atstovais kalbėta ne sykį. „Visos labai laukia. Didieji miestai – ypač“, – teigė ji.

Klaipėda viešbučių pagalvių neplėšys

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas tikino, kad ši rinkliava miestui nėra svarbi ir būtina. „Ne tas laikas, ne ta infrastruktūra ir miestas ne tas, kad verslininkus dar užkrautume papildoma rinkliava“, – sakė meras.

Jis įsitikinęs, kad ši rinkliava yra aktuali tik kurortams. „Santūriai, jei net ne skeptiškai vertinu ne kurortų galimybę rinkti rinkliavą. Turime kaip tik verslininkams sudaryti kuo lengvesnes sąlygas vystyti verslą ir infrastruktūrą, kad svečių mieste gausėtų“, – aiškino V.Grubliauskas.

Meras įsitikinęs, kad su šia rinkliava miesto biudžetas būtų papildytas tik nežymiai. „Tačiau nepasitenkinimo, aistrų, karštų diskusijų ir prieštaravimų gali sukelti labai daug“, – sakė jis.

Politikas nenorėjo spėlioti, kokias sumas iš turistų miestas surinktų. „Jei rinkliava Klaipėdoje būtų įvesta, didėtų viešbučio kainos. Gal ne dramatiškai, bet pati žinia, kad Klaipėdos viešbučiuose reikia mokėti už pagalvę, nebūtų labai pozityvi“, – įsitikinęs liberalas.

Jis mato kitų galimybių, kaip stiprinti turizmo infrastruktūrą: „Negalvoju apie naujų rinkliavų įvedimą, manau, kad jų yra ir taip pakankamai. Reikia tobulinti jų administravimą ir infrastruktūros efektyvų panaudojimą. Rinkliavos turėtų būti įvedamos tik kraštutiniais atvejais.“

Šiauliams „pagalvės“ mokesčio nereikia

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus Eduardo Bivainio nuomone, „pagalvės“ mokesčio Šiauliams nereikėtų.

„Apie tokį mokesčio įvedimą galėtume svarstyti, jei turėtume turistų perteklių. Šiauliuose viešbučių užimtumas nėra didelis ir papildomi mokesčiai tikrai neskatintų jo didėjimo.

Be to, prieš įvedant „pagalvės“ mokestį reikėtų paskaičiuoti, kiek lėšų būtų galima surinkti ir kiek kainuotų jų administravimas.

Mano nuomone, tokie papildomi mokesčiai Šiauliams tikrai nereikalingi. Tačiau diskusijų šia tema nei miesto taryboje, nei administracijoje dar nebuvo“, – portalui lrytas.lt sakė E.Bivainis.

Nenori skubėti

Ukmergės rajono savivaldybės meras Rolandas Janickas patikino, kad klausimas dėl vadinamo „pagalvės“ mokesčio įvedimo savivaldybės teritorijoje dar nesvarstytas.

„Bet koks mokesčių padidinimas ar naujų atsiradimas turi būti svarstomas plačiai – taryboje, jos komitetuose, savivaldybės administracijoje. Bet kokiu atveju šis klausimas bus keliamas. Mano nuomone, nereikėtų labai skubėti su tos naujos rinkliavos įvedimu.

Rajono turizmo ir poilsio infrastruktūra dar yra vystymosi stadijoje, tad reikia viską labai gerai pasverti“, – sakė R.Janickas.

Kurortinės teritorijos statusą turinčios Anykščių rajono savivaldybės vadovai kol kas negalvoja ir net nediskutuoja dėl naujojo „pagalvės“ mokesčio.

„Mes norime, kad kuo daugiau žmonių atvažiuotų į mūsų kraštą, kuriame gerai išvystytas kultūrinis turizmas, yra SPA centras, nemažai kaimo turizmo sodybų.

Kai jau žmonės pripras pas mus lankytis ir Anykščiai taps tokie populiarūs kaip Palanga ar Druskininkai, kai atsiras automobilių spūstys, nebus kur jų statyti, tada, galbūt, ir bus logiška kažkokį mokestį iš atvykėlių imti.

Ir tai tas mokestis turėtų būti renkamas tik kai kuriuose lankomuose objektuose, o ne visoje savivaldybės teritorijoje“, – kalbėjo Anykščių rajono savivaldybės meras Kęstutis Tubis.

Jis pabrėžė, kad Anykščiai turi tikslą – gauti miesto kurorto statusą ir to kryptingai siekia.

Molėtų rajono savivaldybės meras Stasys Žvinys pasidžiaugė, kad Seimas pagaliau leido savivaldybėms turėti teisinę galimybę nustatyti „pagalvės“ mokestį, kurio lėšas bus galima panaudoti turizmo ir poilsio infrastruktūros plėtrai rajone.

„Kiekvienas papildomas mokestis žmonėms sukelia tam tikras emocijas, dažniausiai – neigiamas, todėl į tai žiūrime labai atsargiai – kol kas vertiname, renkamės informaciją.

Šiuo klausimu ateityje tarsimės su naujai suformuota rajono taryba ir ieškosime geriausio sprendimo“, – teigė S.Žvinys.

Pasak jo, kol kas neaišku, kaip Molėtų rajone reikėtų surinkti ir administruoti tokį mokestį.

„Ten, kur yra viešbučiai, sanatorijos ir fiksuojamas lankytojų skaičius jose tai padaryti nesudėtinga, o pas mus atvažiavę žmonės juk pasklinda po kaimo turizmo sodybas, kur nėra griežtos lankytojų apskaitos“, – sakė Molėtų rajono meras.

Tegul tik važiuoja

Panevėžio savivaldybės ekonomikos ir turto valdymo skyriaus vedėjas Antanas Stoka sakė teigiamai vertinantis Seimo priimtas Rinkliavų įstatymo pataisas.

„Pats faktas, kad leidžiama savivaldybėms pačioms apsispręsti, nėra prievartos rinkti ar nerinkti pinigus iš turistų – yra gerai. Reikia svarstyti visas galimybes. Norint skelbti rinkliavas, reikia kažką už tai ir pasiūlyti. Tačiau kol kas nelabai yra ką apmokestinti ir iš ko tuos pinigus rinkti. Turistų Panevėžyje ne tiek jau daug. Tegul tik važiuoja be jokių mokesčių“, – lrytas.lt sakė A.Stoka.

Jis pridūrė, kad rinkliavos administravimas yra nepigus. Todėl gali kartais atsitikti taip, kad sumanius rinkti pinigus iš turistų, savivaldybė greičiau „pradirbs“, nei uždirbs.

Šią nuomonę palaikė ir Biržų rajono savivaldybės ekonomikos ir investicijų skyriaus vyriausioji specialistė Aldona Jurkštaitė.

„Kol kas nesu susipažinusi su naujomis Rinkliavų įstatymo pataisomis. Bet kokiu atveju sprendimą dėl rinkliavos iš turistų turėtų priimti savivaldybės taryba. Galiu tik tiek pasakyti, kad esame svarstę klausimą dėl automobilių stovėjimo rinkliavos. Tačiau paskaičiavus buvo nuspręsta, kad savivaldybei neapsimoka steigti rinkliavas administruojančio žmogaus etatą. Jis paprasčiausiai neatsipirktų. Manau, kad ir šiuo atveju iškiltų panaši problema“, – sakė A.Jurkštaitė.

Rokiškio rajono savivaldybės Kultūros, turizmo ir ryšių su užsienio šalimis skyriaus vedėjas Petras Blaževičius svarsto, jog naudos iš tokių rinkliavų būtų galima laukti po kurio laiko.

Tačiau kol kas vargu ar iš to būtų galima tikėtis didelio efekto: Rokiškio dvaro sodyboje kasmet apsilanko per 50 tūkst. turistų. Anksčiau lankytojų būdavo trigubai daugiau.

Anot P.Blaževičiaus, naująja įstatymo pataisa pasinaudoti būtų galima tuo atveju, jei ateityje padidėtų turistų srautas.

Nenori atbaidyti turistų

  Alytaus miesto ir rajono, Lazdijų, Varėnos rajonų vadovai vienu balsu tvirtina – kol kas planų apmokestinti turistų neturi. Įvestas papildomas mokestis galėtų poilsiautojus atbaidyti, dabar – priešingai – norima jų pritraukti.

Apie naujus mokesčius turistams galėtų būti galvoja tuomet, kai atvykstančiųjų srautai gerokai išaugtų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.