Piniginė jau mažiau reikalinga: vis dažniau mokame kortele

Lietuvos bankų asociacija (LBA)

ECB duomenimis, 2013 m. Lietuvoje vidutiniškai vienam gyventojui per metus teko 52 mokėjimo kortele operacijos, tuo tarpu Latvijoje – 75, Estijoje – 169, Švedijoje – 250 operacijų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
ECB duomenimis, 2013 m. Lietuvoje vidutiniškai vienam gyventojui per metus teko 52 mokėjimo kortele operacijos, tuo tarpu Latvijoje – 75, Estijoje – 169, Švedijoje – 250 operacijų.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2015-06-10 13:05, atnaujinta 2017-11-23 10:00

Pastarosiomis dienomis paaštrėjo diskusijos dėl grynųjų pinigų naudojimo apribojimų. Vis dėlto matomos tendencijos laidžia sakyti, kad žmonės jau keičia savo įpročius ir grynųjų pinigų laipsniškai naudoja vis mažiau.

Palyginus šių ir praėjusių metų pirmųjų ketvirčių duomenis, galima išskirti teigiamų tendencijų atsiskaitant kortelėmis. Šių metų kovo pabaigos duomenys rodo, kad kiek daugiau nei trečdalis (apie 31 proc.) visų pirkinių įsigyti atsiskaitant kortele, tuo tarpu pernai tuo pačiu laikotarpiu skaičius buvo beveik penkiais procentiniais punktais mažesnis.

Kalbant apie atsiskaitymus kortele apskritai, matomas nuosaikus augimas kiekvieną mėnesį. Atsiskaitymų už pirkinius transakcijų skaičius, palyginus abejų metų ketvirčius, išaugo daugiau nei trimis milijonais (nuo 13,7 mln. iki 17,4 mln. transakcijų). Atitinkamai išaugo ir tokių atsiskaitymų apyvarta (pernai pirmąjį ketvirtį – 242,5 mln. eurų, šių metų – 310 mln. eurų). Tačiau, nepaisant augimo tendencijų, Lietuva dar gerokai atsilieka nuo ES vidurkio ir kaimyninių šalių. ECB duomenimis, 2013 m. Lietuvoje vidutiniškai vienam gyventojui per metus teko 52 mokėjimo kortele operacijos, tuo tarpu Latvijoje – 75, Estijoje – 169, Švedijoje – 250 operacijų.

`Nors debetinių ir kreditinių kortelių bendras skaičius optimizuojamas, kortelių atsiskaitymo apyvarta mūsų šalyje auga. Lyginant šių ir praėjusių metų pirmuosius ketvirčius, matoma apie 13 proc. išaugusi vidutinė vienos mokėjimo kortelės apyvarta. Labiausiai iš visų kortelių paaugo vidutinė debetinės kortelės apyvarta. Bendra šių metų visų kortelių (tiek debetinių, tiek kreditinių) pirmojo ketvirčio apyvarta siekia pastarojo laiko aukštumas – apie 1 milijardą eurų, praėjusių metų – apie 910 mln. eurų.

Taip pat fiksuojamas registruotų internetinės bankininkystės klientų skaičiaus augimas. Palyginus šių ir praėjusių metų pirmųjų ketvirčių duomenis, skaičiuojamas apie 5 proc. klientų augimas (2014 m. pirmąjį ketvirtį – apie 3,8 mln. registruotų klientų, šių metų tuo pačiu laikotarpiu – apie 4,1 mln. klientų). Apie 6 proc. išaugo ir mobiliosios (SMS) bankininkystės registruotų vartotojų skaičius.

„Minėti rodikliai rodo, kad įžengę į euro zoną drąsiau judame pažangos keliu. Tiek lyginant šių metų duomenis su 2014-ųjų pirmuoju, tiek su paskutiniu ketvirčiais, matomas augantis atsiskaitymų kortelėmis skaičius, apyvarta ir internetinės bankininkystės klientų gausėjimas. Tai leidžia bankams drąsiau investuoti į pažangias technologijas ir inovatyvius sprendimus, o dėl šių veiksnių tobulėjimas ir dar geresnis klientų poreikių tenkinimas neišvengiamas“, – pažymi LBA prezidentas Stasys Kropas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.