Pėsčiomis po Marijampolę: raskite laiko naktiniam miestui

Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
J.Basanavičiaus aikštė ir Marijampolės savivaldybė.<br>A.Burbos nuotr.
J.Basanavičiaus aikštė ir Marijampolės savivaldybė.<br>A.Burbos nuotr.
J.Basanavičiaus aikštė.<br>A.Burbos nuotr.
J.Basanavičiaus aikštė.<br>A.Burbos nuotr.
Šv.Arkangelo Mykolo mažoji bazilika.<br>A.Burbos nuotr.
Šv.Arkangelo Mykolo mažoji bazilika.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Šv. Vincento Pauliečio bažnyčia ir Kraštotyros muziejus.<br>A.Burbos nuotr.
Šv. Vincento Pauliečio bažnyčia ir Kraštotyros muziejus.<br>A.Burbos nuotr.
Marijampolės evangelikų liuteronų bažnyčia.<br>A.Burbos nuotr.
Marijampolės evangelikų liuteronų bažnyčia.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Poezijos parkas.<br>A.Burbos nuotr.
Rygiškių Jono gimnazija.<br>A.Burbos nuotr.
Rygiškių Jono gimnazija.<br>A.Burbos nuotr.
Daugiau nuotraukų (13)

lrytas.lt

2015-06-12 09:01, atnaujinta 2017-11-23 00:32

Sūduva – kraštas, kur tarmė pati gražiausia ir lietuviškiausia. Žmonės čia darbštūs ir dosnūs. Marijampolė – Sūduvos sostinė – gražus, jaukus ir svetingas miestas, lietuvybės lopšys išugdęs daugybę didžiavyrių. Įstabūs parkai taip ir kviečiai nepraeiti pro šalį, prisėsti ir pasigrožėti vandens, spalvų ir šviesos žaismu.

Šiandien Marijampolė – sparčiai augantis ir besikeičiantis, garbinga praeitimi besididžiuojantis septintas pagal dydį Lietuvos miestas, saugantis ir puoselėjantis tradicijas. Į garbingą praeitį atsiremdama, iš jos gyvybės syvų besisemianti Sūduvos sostinė ryžtingai žengia į priekį, siekdama, kad čia būtų gera gyventi ar apsilankyti kiekvienam – nuo mažiausiojo iki seniausiojo.

Pranciškos Butlerienės kiemelis (P.Butlerienės g.)

P.Butlerienė buvo neeilinė, stipri ir įtakinga moteris, sugebėjusi prisikviesti pirmąjį marijonų vienuolį, įkūrusi Marijampolę ir be galo mylėjusi kates. Jaukus ir gyvas kiemelis ir su vandeniu žaidžiančios P.Butlerienės katės pasakoja Marijampolės istorijos pradžią. Iš įtakingų ir turtingų Žemaitijos bajorų kilusi grafienė Pranciška Ščiukaitė –Butlerienė neatsiejama nuo Marijampolės istorijos. Niekas net įtarti negalėjo, kad jos pasikviesti vienuoliai marijonai suvaidins tokį ryškų vaidmenį kuriant miestą ir gaunant jam dabartinį vardą.

Apžiūrinėdami kiemelį užtruksite 5-10 min.

Pasidairę po žaismingąjį kiemelį keliaukite J.Basanavičiaus aikštės link. Iki jos – tik 2 minutės kelio.

J.Basanavičiaus aikštė ir paminklas „Tautai ir Kalbai“ - miesto širdis, savo istoriją miestiečių susibūrimo vieta slepianti savo istoriją. Papuošta vieninteliu tokiu paminklu Lietuvoje ši vieta pasakoja apie kelią į laisvę, kalbos istoriją ir meilę tėvynei, taip primindama, kokį ilgą ir sunkų kelią nuėjo lietuvių tauta iki mūsų dienų.

Prie paminklo ir aikštėje užtruksite 5-10 min.

Iš aikštės pasukite Mažosios bazilikos link. Baziliką pasieksite per 5 minutes. 

Šv. Arkangelo Mykolo mažojoje bazilikoje ir Marijonų vienuolyne (J.Bendoriaus g. 3) pamatysite tai, ko pamatyti į Marijampolę kasmet atvažiuoja tūkstančiai piligrimų ir tikinčiųjų iš Lietuvos ir visos Europos: takai, kuriais vaikščiojo palamintasis Jurgis Matulaitis, marijonų vienuoliai, paslaptys ir istorija.

Daug sunkių išbandymų teko marijonams: atimtas visas jų turtas, mėginta juos išnaikinti. Tačiau palaimintasis Jurgis Matulaitis, kuriuo šiandien taip didžiuojasi Marijampolė, vienuoliją atgaivino ir sustiprino. Palaimintojo Jurgio Matulaičio muziejus, kuris įsikūręs čia pat, bažnyčios kiemelyje, yra ta vieta, kur norintieji susipažinti su svarbiais istoriniais įvykiais tiesiog privalo apsilankyti.

Jei apžiūrėsite ir muziejų, bazilikai ir vienuolynui skirkite pusvalandį. 

Pasukite Poezijos parko link. Tai – vandens, šviesos ir spalvų žaismas, tyliai čiurlenantis vanduo, romantiški takeliai ir tilteliai, sutemus virstantys tikru spektakliu. Marijampoliečiai pamena, kad ankščiau šį parką buvo pravartu iš tolo aplenkti. Tamsa naktį baugino, o ir dieną parkas neviliodavo. Tačiau dabar ši vieta yra traukos centras – jaunos mamos, mokiniai, studentai, senjorai mielai ateina čia pasivaikščioti, atsipalaiduoti, fontanuose pliuškenasi vaikai.

Čia stovi ir paminklinis akmuo Vytauto Kernagio nemariajai dainai „Kai sirpsta vyšnios Suvalkijoj...“

Jei tik turite galimybę, Poezijos parką aplankykite ir nakčia.

Iš Poezijos parko per tris minutes nueisite iki kultūros centro (Kauno g. 3). Paieškokite paminklinio suolelio Violetai Urmanavičiūtei–Urmanai. Ši pasaulinio garso solistė kilusi iš Marijampolės, todėl ji vadinama šio krašto Lakštingala. Sakoma, kad tereikia ant suolelio prisėsti ir labai labai norėti – svajonės, gražios kaip lakštingalos giesmė, pradės pildytis.

Dar dvi minutės – ir jūs jau prie Rygiškių Jono gimnazijos (Kauno g. 5).

„Lietuva Tėvyne mūsų, Tu didvyrių žeme“ – tai Rygiškių Jono gimnazijos mokinio kūrinys. Lietuvių kalbos tėvas, prezidentas, žymūs vyrai – tai Marijampolėje esančios gimnazijos auklėtiniai. Ji veikia iki šiol. Nors buvo įkurta kaip rusifikacijos įrankis, būtent šioje gimnazijoje dygo lietuviškumo daigai, vėliau padarę gimnaziją tautinio atgimimo lopšiu. Apie visa tai galima sužinoti gimnazijoje veikiančiame muziejuje.

Su muziejaus lankymu gimnazijoje užtruksite 30 minučių.

Jei norėsite pavalgyti, Marijampolės savivaldybės administracija siūlo užsukti į „Pizza Jazz“ (Basanavičiaus a. 8) arba restoraną “Keta“ (Gedimino g. 14). Pastarajame bulvių plokštainio su spirgučiais galite gauti už 2,9 euro, tarkuotų bulvių cepelinų su mėsa – už 3,3 euro, kiaulienos kepsnį – už 4 eurus, vištienos su pikantišku sūrio padažu – už 4,2 euro.

Mėgstantiems picas, reikėtų rinktis „Pizza Jazz“. Čia mažos picos kainuoja nuo 2,9 iki 4,2 euro. Lazaniją su mėsa suvalgysite už 5 eurus. Jei būsite nusiteikę pasimėgauti brangesniais patiekalais, čia rasite ir 8,7 euro kainuojančios lašišos filė, 8,5 euro kainuojančių ant grotelių keptų šonkaulių ir kitų, daugiau nei 5 eurus kainuojančių patiekalų. 

Po pietų būtina pamatyti patį seniausią miesto - Vytauto Didžiojoparką Vytauto gatvėje. Prieš karą pasišnekučiuoti ir atsipalaiduoti čia rinkdavosi dailiai apsirengusios ponios ir išvaizdūs ponai. Seniausias miesto parkas apsodintas fantastiškais parodomaisiais Sūduvos paveldo gėlynais. Seniausias miesto parkas, dar vadinamas Miesto sodu, visuomet turėjo savito žavesio. 

Netoliese įsikūręs Kraštotyros muziejus (Vytauto g. 29), kuris savo eksponatais sudomins net tuos, kurie linkę muziejus apeiti iš tolo. Apsilankymas suaugusiajam muziejuje kainuoja 0,58 euro, vaikams, moksleiviams ir studentams, pensininkams ir neįgaliesiems – 0,29 euro.

To paties pastato antrame aukšte įsikūręs Tauro apygardos partizanų ir tremties muziejus. Jis laikomas vienu geriausių tokių muziejų Lietuvoje. Jo eksponatai išsamiai pasakoja apie partizaninį judėjimą, aukas ir budelius.

Jei atvyksite karštą vasaros dieną – būtinai atsigaivinkite po fontanų vandeniu. Jie abiejuose parkuose – ir Vytauto Didžiojo, ir Poezijos parke – trykšta tiesiog ant grindinio.

Poilsiavietėje Marių parko saloje (Poilsio g. 40) galite pasivaikščioti pėsčiųjų takais, išsimaudyti įrengtuose paplūdimiuose.

Jeigu Marijampolėje apžiūrėję naktinį Poezijos parką sugalvosite šiame mieste likti nakvoti, svečių namuose “Domus Beati“ (J.Bendoriaus g. 5) galite apsistoti už 10 eurų nakčiai. Jeigu norėsite pasilepinti prabangesniu poilsiu ir SPA procedūromis, rinkitės keturių žvaigždučių viešbutį „Mercure“ pačiame miesto centre (J.Basanavičiaus a. 8).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.