Dvi privalomos taisyklės imant greitąjį kreditą

Greitieji kreditai Lietuvoje išpopuliarėjo itin sparčiai. Tai – šimtamilijoninė rinka, kurios paslaugomis naudojasi ne tik jaunimas, bet ir vyresnio amžiaus gyventojai. Tačiau, kaip ir kiekvienoje srityje, taip ir čia yra savos žaidimo taisyklės. O jų neišmanant galima patirti nemažų nuostolių.

Kuo ilgesnis kredito laikotarpis, tuo bus mažesnė mėnesinė įmoka grąžinant paskolą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Kuo ilgesnis kredito laikotarpis, tuo bus mažesnė mėnesinė įmoka grąžinant paskolą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 18, 2015, 9:33 AM, atnaujinta Nov 21, 2017, 5:46 PM

Apie kokius nuostolius kalbame? Turbūt daugelis žino, jog greitųjų kreditų įmonės uždirba iš palūkanų – kuo jos didesnės, tuo gaunamas didesnis pelnas. Dalis vartotojų mano, kad palūkanos visais atvejais yra panašios ir apie jas daug sukti galvos nereikia. Tačiau konsultacines paslaugas teikiantys okreditas.lt specialistai tikina, jog tai – klaidingas požiūris, didele dalimi lemiantis vėlesnius sunkumus grąžinant kreditus.

Gerokai sumažinti palūkanų dydį padės dvi paprastos taisyklės.

Pirmoji: kuo trumpiau, tuo pigiau

Kuriam laikui imti paskolą? Šis klausimas labai svarbus, mat nuo to priklauso, kokia bus galutinė suma, kurią teks grąžinti greitųjų kreditų įmonėms. Tiesa, tolesni skaičiavimai netinka tais atvejais, kai pirmasis greitasis kreditas gaunamas nemokamai. Bet jei negalite gauti nemokamo kredito, tuomet verta pasverti, ką prarandate ir ką laimite pasirinkdami skirtingą laikotarpį.

Kuo ilgesnis kredito laikotarpis, tuo bus mažesnė mėnesinė įmoka grąžinant paskolą. Tai – geras dalykas, jei mėnesinės pajamos yra nedidelės. Tačiau tuo pačiu, tai – kabliukas, ant kurio užkimba skubantys klientai. Okreditas.lt paskaičiavo, kaip grąžinamos sumos dydis priklauso nuo kredito trukmės. Visi skaičiavimai atlikti panaudojant penkių populiariausių greitųjų kreditų įstaigų duomenų, iš jų viešai pateikiamų orientacinių skaičiuoklių, vidurkius. Individualiais atvejais šie skaičiai skirsis, priklausomai nuo konkrečios pasirinktos bendrovės ir jos taikomos strategijos, tačiau tendencijos išliks tos pačios.

Paėmus 500 eurų kreditą, jį grąžinant:

per 1 mėnesį iš viso teks sumokėti 537 eurus (bendra palūkanų suma 37 eurai); per 6 mėnesius iš viso teks sumokėti 625 eurus (bendra palūkanų suma 125 eurai); per 12 mėnesių iš viso teks sumokėti 730 eurų (bendra palūkanų suma 230 eurų); per 24 mėnesius iš viso teks sumokėti 900 eurų (bendra palūkanų suma 400 eurų).

Taigi, kuo ilgesniam laikotarpiui imate kreditą, tuo bus didesnės palūkanos, kurias teks mokėti su grąžinama pinigų suma. Vadinasi, reikia siekti, kad kredito laikotarpis turi būti kaip galima mažesnis.

Antra: atsirinkite bendrovę

Kai nuspręsite, kuriam laikotarpiui imti paskolą, neskubėkite jos prašyti iš pirmos pasitaikiusios greitųjų kreditų bendrovės. Verčiau palyginkite jų paslaugas ir atsirinkite pigiausią.

Tam pakanka pasinaudoti viešomis nemokamomis skaičiuoklėmis, kurias pateikia pačios greitųjų kreditų bendrovės. Praktiškai visos skaičiuoklės parodo mėnesinius įmokų planus, o kai kurios – ir bendrą grąžinamą sumą.

Kiek galima išlošti, kruopščiai atrinkus kreditų bendroves pagal bendrą paskolos kainą? Portalo okreditas.lt specialistai palygino penkias populiariausias Lietuvoje greitųjų kreditų bendroves, skaičiuodami, kiek kainuotų 500 eurų paskola 12 mėnesių laikotarpiu:

1 bendrovė. Grąžinti reikės 715 eurų (bendra palūkanų suma 215 eurų); 2 bendrovė. Grąžinti reikės 582 eurus (bendra palūkanų suma 82 eurai); 3 bendrovė. Grąžinti reikės 835 eurus (bendra palūkanų suma 335 eurai); 4 bendrovė. Grąžinti reikės 756 eurus (bendra palūkanų suma 256 eurai); 5 bendrovė. Grąžinti reikės 767 eurus (bendra palūkanų suma 267 eurai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.