Pirko aukso žiedą – parsivežė pigų nieką

Pastaruoju metu vis daugiau keliautojų susigundo įsigyti juvelyrinių gaminių, kurie sužavi ne tik savo dizainu, bet ir ypač patrauklia, žemesne kaina nei Lietuvoje. Štai, pavyzdžiui, Tailandas – perlų kraštas, todėl suprantama, kad keliautojai kaip suvenyrą iš šios šalies nori parvežti perlų karolius, apyrankes ar auskarus. Ir kaip gi galima šiam norui atsispirti, jeigu kaina kur kas žemesnė nei Lietuvoje?

Pirkdami papuošalą, būtinai pasidomėkite, kokia rinkoje vyrauja aukso, sidabro ir kitų brangiųjų metalų kaina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Pirkdami papuošalą, būtinai pasidomėkite, kokia rinkoje vyrauja aukso, sidabro ir kitų brangiųjų metalų kaina.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-06-26 15:11, atnaujinta 2017-10-29 06:13

Būtent čia – užkliūdami už nedidelės kainos – keliautojai padaro esminę klaidą. „Lietuvos prabavimo rūmųˮ specialistai pastebi, kad keliautojai dažnai nežino tauriųjų metalų kainos rinkoje, todėl neretai apsigauna vietoj tauriųjų metalų įsigydami netauriųjų metalų gaminius.

„Lietuvos prabavimo rūmųˮ darbuotojai prisiminė neseną įvykį, kai Turkijoje atostogavusi moteris kartu su turistine grupe apsilankė gido rekomenduotoje juvelyrinėje aukso gaminių parduotuvėje ir įsigijo auksinį žiedą su cirkoniu. Moteris pasakojo, kad parduotuvė atrodė prestižinė, įspūdingo dizaino, pardavėjos – savo srities profesionalės, todėl jai nekilo net menkiausių abejonių, kad čia įsigydama papuošalą galėtų būti apgauta.

Už kiek daugiau nei 2 gramus sveriantį auksinį žiedelį su cirkonio akute moteris sumokėjo 300 eurų. Žiedas neturėjo valstybinio kontrolinio prabavimo ženklo, o tik skaičius „14Kˮ (tai atitinka 585 aukso prabą). Patrauklia kaina ir nauju papuošalu moteris džiaugėsi neilgai.

Grįždama į Lietuvą ji žiedą užsimovė ant piršto. Vos išlipusi iš lėktuvo moteris sunerimo, kai ant tauriojo metalo pastebėjo pirmąsias pūsleles, o jas palietus aukso spalva pradėjo trupėti ir luptis. „Lietuvos prabavimo rūmuoseˮ buvo nustatyta, kad žiedas – gelsvos spalvos danga apipurkštas metalas, o žiedo akutė – ne cirkonis, bet stiklas.

Kad išvengtumėte tokių nemalonių situacijų, „Lietuvos prabavimo rūmųˮ specialistai pataria, į ką reikėtų atkreipti dėmesį prieš perkant juvelyrinius gaminius.

Būtinai pasidomėkite, kokia rinkoje vyrauja aukso, sidabro ir kitų brangiųjų metalų kaina. Per didelis siūlomos kainos skirtumas gali signalizuoti apie tam tikrus pavojus.

Nei užsienyje, nei Lietuvoje niekuomet nepirkite juvelyrinių gaminių „iš rankųˮ. Taip įsigiję nekokybišką, netikrą gaminį neturėsite kam teisiškai pareikšti pretenzijų. Jei visgi, jeigu perkate gaminį Lietuvoje „iš rankų“, pirmiausia atkreipkite dėmesį, ar gaminys paženklintas Lietuvos valstybiniu kontroliniu prabavimo ženklu, pavyzdžiui, skaičiai 585 ir vytį primenančiu simboliu. Jeigu tokio ženklo nėra, o aukso gaminyje matote tik skaičius, neapsigaukite. Tai – ne gaminio praba. Į juvelyrinį gaminį įspausti skaitmenys neužtikrins tauriojo metalo kiekio lydinyje.

Juvelyrinius dirbinius užsienyje saugiausia pirkti tose šalyse, kur privaloma trečios nepriklausomos institucijos kontrolė (nepriklausoma nuo gamintojo, vartotojo ar pardavėjo). Ten prieš patekdamas į rinką tauriojo metalo dirbinys privalo būti patikrintas ir paženklintas atitinkamos institucijos (Lietuvoje nepriklausomą kontrolę atlieka „Lietuvos prabavimo rūmaiˮ).

Juvelyrinį dirbinį perkant užsienyje, patartina apžiūrėti gaminyje įspaustus ženklus bei mokėti juos atpažinti. Jeigu nežinote, kaip atrodo toje šalyje galiojantis valstybinis kontrolinis prabavimo ženklas, prašykite pardavėjo parodyti ženklo pavyzdį. Tą padaryti jis privalo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.