Pirmieji veiksmai, ką privalote padaryti pametę banko kortelę

Atsiskaityti banko kortele yra ne tik greičiau ir patogiau, bet ir saugiau – net ir pametus ar praradus banko kortelę, ją galima paprastai ir greitai užblokuoti ir taip apsaugoti savo pinigus. Kai dingsta grynieji pinigai, su jais paprastai tenka atsisveikinti visam laikui.

Jei pasigedote banko kortelės, nedesldami kreipkitės į banką.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Jei pasigedote banko kortelės, nedesldami kreipkitės į banką.<br>T.Bauro asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2015, 12:52 PM, atnaujinta Oct 29, 2017, 7:04 AM

SEB banko Mokėjimo kortelių departamento direktorius Romas Čereška pataria, ką reikia padaryti, jei vis dėlto apsižiūrėjote, kad nebeturite banko kortelės.

Nedelsdami banko kortelę užblokuokite

Pastebėję, kad nebeturite banko kortelės, apie tai iš karto informuokite banko darbuotojus. Jie kortelę užblokuos ir taip būsite tikri, kad kiti žmonės ja negalės pasinaudoti. Pagaminti naują banko kortelę užtrunka vidutiniškai 4 – 5 darbo dienas. Net jeigu nežinote, ar kortelę tikrai pametėte ir tikitės ją rasti, perspėkite banko darbuotojus – jie gali kortelę užblokuoti laikinai.

Pasitikrinkite banko sąskaitą

Jeigu jūsų kortelę pavogė ar ją pametėte, nedelsdami pasitikrinkite savo sąskaitą banke. Taip sužinosite, ar niekas nespėjo pasinaudoti kortelėje esančiais pinigais. Vis dėlto, jei manote, kad kortele pasinaudota neteisėtai, iš karto kreipkitės į banką. Jums reikės pateikti pretenziją, išdėstant visas įvykio aplinkybes: kada pastebėta, kad dingo kortelė, ir kokios neteisėtos operacijos buvo vykdomos. Kiekviena pretenzija yra nagrinėjama atskirai ir sprendimas priimamas individualiai.

Išmokite naujos kortelės PIN kodą

Nežinant banko kortelės PIN kodo, ja pasinaudoti praktiškai nėra galimybės. Todėl gavę naują banko kortelę, įsidėmėkite jos PIN kodą ir sunaikinkite lapelį, ant kurio jis parašytas. Jokiu būdu neužklijuokite PIN kodo ant kortelės, nelaikykite lapelio su šiuo kodu piniginėje, neįveskite jo į mobilųjį telefoną. Jeigu norite pakeisti PIN kodą bankomate, nesirinkite nuspėjamo skaičių derinio ir nenustatykite to paties PIN kodo visoms turimoms kortelėms.

Specialistai taip pat pataria nelaikyti visų savo santaupų mokamosios kortelės sąskaitoje, o atsiskaitant kortele ar išgryninant pinigus bankomate, PIN kodą apsaugoti pridengiant įvedamus skaičius viena ranka.

Radę pamestą kortelę, apie tai praneškite bankui. Neieškokite kortelės savininko patys – apie rastą kortelę praneškite banko atstovams ant kortelės nurodytu kontaktiniu telefono numeriu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.