Nykstančio paukščio buveinėms išsaugoti – ES parama

Šalies ūkininkai iki liepos 31 d. kviečiami teikti paraiškas paramai gauti pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“. Šiam paraiškų rinkimo etapui skirta 695 tūkst. eurų ES paramos lėšų. Paraiškos renkamos Nacionalinės mokėjimo agentūros teritoriniuose paramos administravimo skyriuose.

Europos Sąjungos (ES) parama bus teikiama ūkininkams, pagal specialius gamtosaugos reikalavimus vykdantiems žemės ūkio darbus teritorijose, kuriose gyvena meldinė nendrinukė.<br>Žygimantas Morkvėnas
Europos Sąjungos (ES) parama bus teikiama ūkininkams, pagal specialius gamtosaugos reikalavimus vykdantiems žemės ūkio darbus teritorijose, kuriose gyvena meldinė nendrinukė.<br>Žygimantas Morkvėnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 21, 2015, 12:23 PM, atnaujinta Oct 24, 2017, 10:18 PM

Europos Sąjungos (ES) parama bus teikiama ūkininkams, pagal specialius gamtosaugos reikalavimus vykdantiems žemės ūkio darbus teritorijose, kuriose gyvena meldinė nendrinukė. Tai vieni rečiausių migruojančių šlapių pievų paukščių, priskirti prie globaliai nykstančių rūšių. Pernai Lietuvoje priskaičiuota vos kiek daugiau nei 100 šių paukščių. Tinkamai netvarkant jų buveinių, meldinės nendrinukės gali išnykti.

Nauda ir paukščiams, ir ūkininkams

Pagėgių savivaldybėje ūkininkaujanti Reda Šeputienė – viena pirmųjų, kuri pateikusi paraišką dalyvauti veikloje „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“. Ūkininkės teigimu, ši veikla padės užtikrinti tinkamą aplinką nykstančių paukščių buveinėms, tuo pačiu bus naudingai išnaudotas anksčiau nederlingas, ganymui netinkamas laukas.

Ūkininkė jau daugiau nei dvylika metų puoselėja pieno ūkį, šiuo metu turi beveik šimto galvijų banda. Dalyje žemės sėjami javai, tačiau didžioji jos dalis – šienaujamos pievos, kuriose yra meldinėms nendrinukėms perėti tinkami plotai.

„Dalyje pievų yra nepalankūs ūkininkauti, pelkėti plotai. Žemė ten drėgna, klampi, apaugusi nendrėmis, todėl netinkama šienavimui. Dabar jie gali pasitarnauti saugant retus paukščius, tuo pačiu suteikti finansinės naudos ir pačiam ūkininkui“, – apie apsisprendimą teikti paraišką pasakoja Reda Šeputienė.

Parama – 85 tūkst. eurų

Pagal KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Meldinių nendrinukių buveinių išsaugojimas“ remiamas natūralių ir pusiau natūralių pievų bei ekstensyviai naudojamų šlapynių tvarkymas, krūmų pašalinimas ir sutvarkymas, šienavimo ir nupjautos žolės, nendrių sutvarkymo darbai, nukirstų krūmų, nupjautos žolės ir nendrių išvežimas.

Pretenduojantys į šią paramą ūkininkai turi prisiimti įsipareigojimus sutvarkyti ne mažesnį kaip 0,5 ha pievų ir (arba) šlapynių plotą pagal sąmatoje patvirtintus darbus. Juos reikia pradėti ne anksčiau kaip liepos 1 dieną ir baigti ne vėliau kaip kitų metų kovo 1-ąją.

Didžiausia paramos suma vienam pareiškėjui gali siekti 85 tūkst. eurų. Į šią sumą neįskaičiuojamas pirkimo ir (arba) importo pridėtinės vertės mokestis. Finansuojama 100 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų.

Atrankos kriterijai

ES paramos galės tikėtis ūkininkai, kurių valdomi natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių plotai sutampa su meldinei nendrinukei svarbiomis teritorijomis. Šie plotai yra pažymėti žemėlapiuose ir apie juos žinos seniūnijų darbuotojai, atsakingi už deklaravimą. Taip pat pamatyti minėtus žemėlapius galima apsilankius interneto svetainėje www.meldine.lt. Šie plotai pažymėti raudonai ir yra Ignalinos, Visagino, Alytaus, Šilutės, Klaipėdos, Pagėgių, Marijampolės rajonuose.

Pareiškėjų pateikti projektai paramai gauti bus atrenkami taikant atrankos kriterijus. Iš viso privaloma surinkti ne mažiau kaip 40 atrankos balų – parama skiriama daugiausiai atrankos balų surinkusiems pareiškėjams. Pvz., pareiškėjui, įsipareigojančiam sutvarkyti daugiau kaip 3 ha vientiso žemės ploto, suteikiama 50 balų. Įsipareigojus sutvarkyti nuo 1 iki 3 ha vientiso žemės ploto, suteikiama 40 balų, nuo 0,5 ha iki 0,99 ha žemės ploto – 30 balų.

Balai skiriami ir pareiškėjams, dalyvaujavusiems ar dalyvaujantiems įgyvendinant kitas paramos už plotus agroaplinkosaugos priemones. Už dalyvavimą priemonėse ilgiau kaip 5 metus suteikiami 25 balai, o už dalyvavimą iki 5 metų – 10 balų.

Daugiau informacijos – www.nma.lt Sužinok naujienas apie paramą pirmas – prisijunk www.facebook.com/nacionalinemokejimoagentura

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.