Keičiasi lietuvių atostogų įpročiai: Turkija pabodo?

Vasaros atostogų galima vykti ir su kelionių rengėjais, ir savarankiškai, juolab poilsinių krypčių iš Lietuvos oro uostų pastaraisiais metais pažėrė žemų sąnaudų oro bendrovės. Jos kiek pakoregavo prie Turkijos pratusių lietuvių planus. Kur lietuviai skrenda vis noriau, o kurių krypčių populiarumas blėsta ar net išblėso?

Lietuvių atostogų įpročiai keičiasi. Tačiau šilti kraštai vis tiek traukia labiausiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Lietuvių atostogų įpročiai keičiasi. Tačiau šilti kraštai vis tiek traukia labiausiai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
V.Balkūno nuotr.
V.Balkūno nuotr.
Lietuviai jau kone du dešimtmečius dažniausiai renkasi Turkiją, tačiau atostogų įpročiai keičiasi.<br>A.Murauskaitės nuotr.
Lietuviai jau kone du dešimtmečius dažniausiai renkasi Turkiją, tačiau atostogų įpročiai keičiasi.<br>A.Murauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Aida Murauskaitė

Aug 3, 2015, 12:37 PM, atnaujinta Oct 22, 2017, 5:40 AM

Pirmuoju smuiku šių metų pavasarį ir vėsią vasarą tarp Lietuvos keliautojų griežia Barselona – į šį Ispanijos miestą, mėgstamą viso pasaulio turistų, keliavo 23,4 proc. daugiau lietuvių nei prieš metus. Jų būrį sudarė 34,1 tūkst. žmonių.

Greičiausiai augo Kipro kryptis – per metus keleivių srautas padidėjo net 170 proc. Į Larnaką Kipre skrido 9,6 tūkst. keleivių iš Lietuvos.

Tačiau mažėja skrendančiųjų į Maltą ir Izraelį.

Meilė Turkijai blėsta?

Graikijos ekonominiai virsmai ir išpuoliai Tunise keičia ir kelionių planus. Kaip Lietuvos poilsiautojus paveikė suirutė Graikijoje, ar jie vis dar tebevyksta į šiai šaliai priklausančias salas Viduržemio jūroje?

Graikijos Koso sala vis patrauklesnė lietuvių poilsiautojams, Rodas pasitraukė į antrą planą, o Kreta laikosi stabiliai. Šitokie reguliariųjų reisų iš Lietuvos oro uostų, kuriuos renkasi tie, kurie nenori kelionių organizatorių pagalbos, duomenys. Tačiau rengiami ir užsakomieji skrydžiai, kuriais keliauja kelionių organizatorių klientai.

Norinčiųjų ilsėtis Kretoje su Lietuvos turizmo įmonėmis šiemet pavasarį ir pirmąjį vasaros mėnesį buvo 3 proc. mažiau. Tačiau, pasak kelionių rengėjo „Novaturo“, kelialapių liepos, rugpjūčio ir pirmiesiems rudens mėnesiams parduoda daugiau, mat keliauti į Graikiją panoro dalis tų, kurie planavo ilsėtis Tunise. Po išpuolių šioje Šiaurės Afrikos šalyje turistai ten nebeskraidinami.

Užsakomaisiais reisais kur kas mažiau pavasarį ir vasaros pradžioje, birželį, skrido į Bulgariją. Palyginti su tokiu pačiu laikotarpiu prieš metus, keleivių būrys, skrendančių į Varną, susitraukė 32 proc., o į Burgą – net 50 proc. Tačiau Lietuvoje vėsi liepa ir prasidėjęs rugpjūtis Bulgarijos populiarumui padėjo pasistiebti. 

Tačiau bene labiausiai akis bado ilgiau nei dešimtmetį tarp lietuvių karaliavusios Turkijos duomenys. Į šią šalį, kurioje apstu kurortų, keliauja vis dar daug lietuvių, tačiau yra ir pokyčių. Kelionių rengėjų užsakytais reisais balandį-birželį į Antaliją keliavo dešimtadaliu mažiau lietuvių nei kad prieš metus, į Bodrumą – net penktadaliu mažiau.

„Kryptys dažnai keičiasi, vienos atsiranda, kitos dingsta, tad keleivių skaičiaus mažėjimas mūsų nestebina“, – sakė Lietuvos oro uostų įmonės atstovė Agnė Mažeikytė.

Kas pakeitė Tunisą?

„Politiniai ir ekonominiai įvykiai tiesioginės įtakos turistų atostogoms neturi – kelionės į Graikijos kurortus vyksta kaip suplanuota, susidomėjimas šia kryptimi neslopsta, kainos išlieka stabilios“, – tikino „Novaturo“ vadovas Linas Aldonis.

Tiesa, Graikijos populiarumas kiek padidėjo atšaukus skrydžius į Tunisą.

„Tačiau į Tunisą turėję vykti turistai renkasi kurortus ir Turkijoje, ir Bulgarijoje, ir Ispanijoje“, -- sakė L.Aldonis.

„Turistai žemesnėmis kelionių kainomis į Graikiją džiaugiasi jau nuo pat metų pradžios. Paprastai po gero turistinio sezono kainos turi tendenciją didėti.

Kiek viešbučių kainas įtakos dabartinė Graikijos finansinė situacija kitam sezonui – dar anksti prognozuoti. Bet jau dabar deramės Graikijoje dėl ateinančios vasaros, kad užsitikrintume geriausius kontraktus“, – sakė L.Aldonis.

Galima ir sutaupyti

Kaip sakė „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė, kelionių rengėjas pastaruoju metu sulaukia daugiau užklausų dėl galimybės ilsėtis Graikijos salose – Kretoje ir Rode.: „Daugiausia mūsų poilsiautojų vasaros atostogomis pasirūpina gerokai iš anksto, todėl liepai, rugpjūčiui kelionių jau beveik nebeturime. Telikę likučiai, todėl besidomintiems Graikija siūlome ilsėtis rudenį – per bobų vasarą“.

Pasak I.Aukštuolytės, dėl susiklosčiusios padėties dabar Graikijoje grynieji pinigai yra ypač vertinami, o turintys jų net turi progą derėtis dėl kainos.

„Tad taip, vykstant į Graikiją atsiranda galimybių sutaupyti“, -- sakė „Tez Tour“ atstovė.

Keleivių skaičius 2015 metų balandį-liepą, palyginimas (proc.) su keleivių skaičiumi prieš metus

Barselona 34 129, 23,4 % Madridas 21 975 (skrydžiai 2014 m. nevykdyti) Alikantė 17 697, -0,4% Palma de Maljorka 11 339, 4,2% Malta 11 668, -13% Kosas 11 583, 10,3% Trapanis 11 247, 10% Tel Avivas 10 943, -24% Kaljaris 11 015, 1,8% Kutaisis 10 153, 5,6% Larnaka 9602, 170% Pafosas 9392, 61% Chanija 5663, 0,3% Rodas 5134, -24% Korfu 2053, 6%

Šaltinis: Lietuvos oro uostų duomenys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.