Skolinate pinigų? Skolos raštelį suraitykite nors ant servetėlės

Skolinimosi faktą būtina užfiksuoti, o tai padaryti galima paskolos sutartimi ar skolos rašteliu, kuris gali būti surašytas net ant servetėlės. Taip sako Vilniaus universiteto (VU) Teisės klinikos direktorė Vida Petrylaitė.

Net jei pinigus skoliname geram draugui, giminaičiui, kaimynui, ar kitam labai gerai pažįstamam asmeniui, vis tiek tai reikėtų įforminti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Net jei pinigus skoliname geram draugui, giminaičiui, kaimynui, ar kitam labai gerai pažįstamam asmeniui, vis tiek tai reikėtų įforminti.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

LRT TELEVIZIJOS laida „Labas rytas, Lietuva“, lrt.lt

Aug 7, 2015, 9:59 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:05 PM

Teisininkės teigimu, patogiausia ir geriausia skolinimąsi įforminti raštu. „Reikia nebijoti ir netingėti. Net jei pinigus skoliname geram draugui, giminaičiui, kaimynui, ar kitam labai gerai pažįstamam asmeniui, vis tiek reikėtų įforminti“, – tvirtina pašnekovė.

Patogiausia, išsamiausia ir vėliau mažiausiai ginčų kelianti forma, pasak V.Petrylaitės – paskolos sutartis. „Pasirašomi du identiško teksto egzemplioriai, jame atspindi, kas skolina, iš ko skolinasi, konkreti suma, ar ji bus gražinama su palūkanomis, ar be, data, kada turi gražinti“, – vardija VU Teisės klinikos direktorė.

V.Petrylaitės manymu, tokią sutartį sudaryti patogu ne visada, ypač, jei kalbame apie greitą skolinimąsi: iš draugo, pažįstamo, kai rašyti ranka du identiškus egzempliorius užima tam tikrą dalį laiko.

Tokiu atveju užtenka sudaryti skolos raštelį, kuris taip pat įrodo, kad tarp šalių sudaryta sutartis, tik pasirašomas yra vienas raštelis.

Skolos raštelio sudarymui nėra jokių reikalavimų. „Tai gali būti paprastas popieriaus lapas, sąsiuvinio lapas, kartais kai kurie juokauja, kad pasirašo ant servetėlės. Taip, jeigu tekstas yra įskaitomas, tai pati forma tikrai nėra svarbi“, – tikina teisininkė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.