Tarptautinės kompanijos ieškos dingusių Moldovos pinigų

Naujasis Moldovos ministras pirmininkas praneša, kad šiandien skelbs tarptautinį konkursą tyrimų bendrovėms ieškoti maždaug milijardo dolerių, kuris pradingo iš trijų šalies bankų. Liepos pabaigoje paskirtas vadovauti trapiai proeuropietiškai vyriausybei Valeriu Streletas žada kovoti su korupcija, nors jo pirmtakas buvo priverstas pasitraukti, kai paragino valdininkus sparčiau tirti didžiausią šalies istorijoje finansinę aferą.

Moldovos ministras pirmininkas Valeriu Streletas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Moldovos ministras pirmininkas Valeriu Streletas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Vykintas Pugačiauskas, LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Aug 10, 2015, 2:38 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 5:46 AM

Dešimtys išsigandusių indėlininkų prieš savaitgalį išsirikiavo prie trijų Moldovos bankų, kurie, centrinio banko ketvirtadienio sprendimu, bus uždaryti. Taupomasis bankas, per kurį mokamos pensijos bei išmokos ir dar du Moldovos ir Rusijos savininkų bankai, kuriuose iš viso yra du milijonai sąskaitų, nebegali atidaryti sąskaitų naujiems klientams ir bus likviduoti iki spalio.

Jie atsidūrė iki šiol nematytos krizės epicentre, kai per kelis mėnesius, naudojantis fiktyviomis paskolomis ir paslaptingais perdavimais, iš bankų pradingo milijardas ar daugiau dolerių. Tai maždaug aštuntadalis bendrojo vidaus produkto. Smuko valiutos kursas, Centrinis bankas pakėlė palūkanų normą, dar šoktelėjo infliacija – ir visa tai virto tūkstantiniais protestais.

Krizė jau sužlugdė vyriausybę, kai ankstesniam premjerui pareikalavus sparčiau tirti pinigų dingimą, netikėtai paskelbta, kad jo aukštojo mokslo diplomas esą suklastotas, ir Chirilas Gaburici atsistatydino. Šalyje, kur proeuropietiškų politinių jėgų persvara prieš prorusiškas minimali ir trapi, trys partijos vis dėlto sugebėjo sutarti dėl V. Streleto kandidatūros ir liepos pabaigoje patvirtinti trąšų importu užsiimantį verslininką naujuoju premjeru. Naujienų agentūrai „Reuters“ V. Streletas pranešė, kad šiandien skelbiamas tarptautinis konkursas, ieškant tyrimo bendrovių, kurios galėtų rasti dingusius pinigus ir juos sugrąžinti, o mainais gautų dalį sumos.

Premjeras pripažįsta, kad tai bus ilgas ir sunkus procesas, bet tikisi, kad padės susijusių šalių vyriausybės – pinigai negalėję dingti be pėdsakų. V. Streleto vertinimu, į užsienį spėta pervesti nuo 700 iki 800 milijonų dolerių.

Viena nutekinta konsultacinės bendrovės ataskaita sako, kad afera truko kelis mėnesius, ir pinigai per Rusijos bendroves ir fiktyvias kompanijas Didžiojoje Britanijoje atsidūrė daugiausiai bankuose Latvijoje, tarpininkaujant vienam Moldovos milijardieriui, nors šis kaltę neigia.

Kiti tyrėjai ieško pinigų Rusijoje. Skandalas jau privertė vakarų institucijas atidėti finansines programas skurdžiausiai Europos valstybei ir atskleidė korupcijos bei vyriausybės nestabilumo mastą šalyje, kuri užpernai pasirašė Asociacijos sutartį su Europos Sąjunga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.