„Sodra“ kyla iš dugno – pensijos augs ir kitąmet, nors kukliai

Dar vienas pusmetis liko užnugaryje, bet ar kas nors pasikeitė senjorų gyvenime? Vargu. Nes tie keli papildomi eurai, kurie liepą įkrito į jų piniginę, verti tik kelių kilogramų daržovių. Tačiau pažadų lietus virš „Sodros“ stogo lyja toliau. Vos tik nuo liepos 1-osios senatvės pensijos buvo padidintos maždaug 2 proc. – po 3 eurus padidėjo bazinė pensija ir draudžiamosios pajamos, vyriausybė kone iš karto prakalbo apie tai, kad pensijas ir kitąmet bus galima padidinti bent 6 eurais. Esą, didėjančios „Sodros“ pajamos suteikia tokios vilties.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė ir „Sodros“ direktorius M.Sinkevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė ir „Sodros“ direktorius M.Sinkevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
Senjorams žadama, kad pensijos ir kitąmet paaugs keliais eurais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Senjorams žadama, kad pensijos ir kitąmet paaugs keliais eurais.<br>M.Patašiaus nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė.<br>M.Kulbio nuotr.
Socialinės apsaugos ir darbo ministrė A.Pabedinskienė.<br>M.Kulbio nuotr.
„Sodros“ direktorius M.Sinkevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
„Sodros“ direktorius M.Sinkevičius.<br>M.Kulbio nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Audrė Srėbalienė

Aug 11, 2015, 11:30 AM, atnaujinta Oct 21, 2017, 2:09 AM

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministrės Algimantos Pabedinskienės, šiuo metu jau skaičiuojama, kad nuo kitų metų liepos 1-osios senatvės pensijos padidės, tačiau ne visiems vienodai.

Teigiama, kad solidų darbo stažą sukaupusiems žmonėms jos pakils apie 16 eurų, tačiau tokių bus mažuma. Visiems pensininkams jos vidutiniškai didės 6 procentais – vieniems daugiau, kitiems – mažiau.  

Pasak „Sodros“ direktoriaus Mindaugo Sinkevičiaus, vidutinė senatvės pensija, kilstelėjus ją nuo šių metų liepos, sukasi apie 256 eurus.

Tačiau šis skaičius anaiptol nėra džiuginantis. Lietuva tarp 28 Europos Sąjungos valstybių pagal pensijos dydį yra trečia nuo galo. Estijoje senjorai vidutiniškai gauna keturiais eurais didesnę pensiją. Tuo tarpu „legendiniai“ graikai – kone dvigubai daugiau nei senjorai  lietuviai.

Dirbančiųjų – jau daugiau

 Iš kur toks dosnumas? Pasak „Sodros“ direktoriaus, didžiausios įtakos tam turi pastaruoju metu didėjantis dirbančių žmonių skaičius – valstybė atgauna tai, ką buvo praradusi sunkmečiu.    

Šiuo metu socialinio draudimo išmokas valstybė surenka maždaug iš 1,286 mln. dirbančiųjų.

 2008 metais jų – dirbančiųjų – buvo 1,338 mln., o sunkmečiu, 2010-aisiais, rinkoje tebuvo likę 1,121 mln. darbą turinčių ir „Sodrai“  įmokas mokančių žmonių.  Darbo žmonės – tai vienintelis ir pagrindinis „Sodros“ pajamų šaltinis. 

Tačiau kol kas kalbama tik apie gerėjančią situaciją pensijų socialinio draudimo rinkoje. Pinigų pensijų socialiniam draudimui per 2015 metus ketinama surinkti maždaug 51 mln. eurų daugiau, negu išmokama pensijų.

Tuo tarpu kitos draudimo rūšys – ligos ir motinystės socialinis draudimas, nedarbo draudimas bei nelaimingų atsitikimų   darbe ir profesinių ligų draudimas šiemet stokos maždaug 155 mln. eurų.

„Sodros“ biudžeto užkulisiai

Pasak M.Sinkevičiaus, per šiuos metus šiemet ketinama surinkti 2,71 mlrd. eurų pensijų socialinio draudimo įmokų. Skaičiuojama, kad maždaug 600 tūkst. pensininkų bus išmokėta 2,659 mlrd. eurų. Tačiau išmokų dar laukia ir apie 200 tūkst. darbingumo netekusių žmonių. 

  Kitąmet planuojama surinkti 2,799 mlrd. eurų pensijų socialinio draudimo įmokų, o išlaidoms, jei niekas nesikeistų, tektų skirti 2,756 mlrd. eurų.

Todėl susidariusį „perteklių“ – maždaug 43 mln. eurų ir ketinama skirti pensijoms kilstelėti.

Šiuo metu bendra “Sodros“ skola sudaro apie 3 mlrd. eurų.

„Negalime laukti, kol ji bus visa padengta ir nedaryti jokių veiksmų, - sakė M.Sinkevičius. – Juk valstybės biudžetas skolingas apie 10 mlrd. eurų. Tai triskart didesnė skola, nei Sodros. Tačiau niekas iš to nedaro tragedijos – ant kiekvieno medžio nesikaria“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.