Daržovių kainos gadina nuotaiką: kai kas pabrango ir dvigubai

Sausra daržovių kainas kilstelėjo bent penktadaliu. Prisidėjo ir Maskvos paskelbtas embargas, nes ūkininkai, pernai turėję išdalinti daržoves pusvelčiui, šiais metais nori atsigriebti.

Šįmečių morkų kol kas galima rasti tik turguje, tačiau ir pasirodžiusios prekybos centruose jos tikrai nebus pigios – derlių sumenkino sausra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šįmečių morkų kol kas galima rasti tik turguje, tačiau ir pasirodžiusios prekybos centruose jos tikrai nebus pigios – derlių sumenkino sausra.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Aug 11, 2015, 9:22 PM, atnaujinta Oct 21, 2017, 12:00 AM

Daržovių krepšys šią vasarą ne toks ir pigus, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Jei į jį sumestume po kilogramą šviežių bulvių, morkų, kopūstų, pomidorų, agurkų ir svogūnų, sumokėtume apie 5 eurus.

Išimtis – tik pomidorai

Šiuo metu, palyginti su pernykščiu rugpjūčiu, vos ne dvigubai brangiau tenka mokėti už morkas. Ūkininkai jas dar tik pradeda rauti, todėl parduotuvėse tenka arba griebti importuotas, arba pernykštes lietuviškas. Ir vienos, ir kitos nėra pigios.

Skirtingai nei pieno gaminių vitrinose, daržovių lentynose skaičiai kainų etiketėse per metus ne sumažėjo, o padidėjo.

Net ir lietuviškų trumpavaisių agurkų kilogramo kaina prekybos centruose sukasi apie 1,3 euro – dešimtadaliu daugiau nei pernai.

Atpigo tik pomidorai – šįmet jų derlius tikrai neprastas.

Ūkininkai nori atsigriebti

Už lietuviškų bulvių kilogramą pirkėjai moka iki penktadalio daugiau nei prieš metus.

„Pernai tokiu laiku bulves teko parduoti pigiau, nei siekė savikaina. Juk auginome jas Rusijai, o šiai trinktelėjus durimis pernai atsirado milžiniškas daržovių perteklius.

Visi mažino bulvių ir kitų daržovių kainas, kad nors dalį parduotų ir taip sumenkintų nuostolius“, – kalbėjo Panevėžio rajone, Švaininkų kaime, bulves ir svogūnus auginantis ūkininkas Gintautas Dominas.

Užtat šiais metais žemdirbiai nusprendė atsigriebti.

Tiesa, daržovių kainas išpūtė ir sausra. „Ji dar nesitraukia.

Mūsų kraštuose nuo gegužės 20 dienos iki šiol vos porą kartų palijo, ir tai negausiai“, – užsiminė G.Dominas.

Nors didieji bulvių, morkų ir kitų daržovių augintojai ir turi įrengę laukų laistymo sistemas, jos gelbėja tik tuomet, kai sausra būna trumpalaikė.

Jo teigimu, šiųmetis derlius bus vienas mažiausių per pastaruosius kelerius metus, nes sausra jį sumenkino ne tik Lietuvoje, bet ir daugelyje kitų Europos šalių, todėl menkesnis derlius neleis slinkti žemyn ir importuotų daržovių kainoms.

Išbandymų – į valias Pasak ūkininkės Romos Baliutavičienės iš Šiaulių rajono Tvibių kaimo, didžiausios įtakos šiuo metu daržovių kainoms turi oro sąlygos. O jos – ekstremalios.

  „Šiuo metu – sausra, anksčiau – gana žema temperatūra naktimis. Tokie permainingi orai neleido daržovėms augti. Be to, nežinia, ko dar šiemet iš gamtos tikėtis.

 O pernai vasaros pabaigoje apskritai daržovių kaina buvo kritiškai maža. Prasidėjus embargui netrūko panikos. Visi ūkininkai stengėsi nors kiek derliaus parduoti. Todėl nedera stebėtis, kad šiuo metu daržovių kainos pakilo. Neįmanoma visą laiką ūkininkaiti, tik skaičiuojant nuostolius ir negaunant jokio pelno“, – kalbėjo moteris.

  Kadangi ji su vyru ūkyje augina išskirtinės kokybės daržoves, tenka paisyti su ES parama susikusių taisyklių – nekeisti žemės valdų dydžio. Todėl, anot R.Baliutavičienės, vienų daržovių jiedu pasodino gerokai mažiau, pavyzdžiui, kopūstų, o kitų – daugiau.

Morkos ypač brangios

Šiuo metu pirkėjai, besidairantys šiųmečio derliaus morkų, kol kas randa tiktai importuotų iš Prancūzijos arba Ispanijos.

Antai elektroninėje parduotuvėje barbora.lt prancūziškų morkų kilogramą galima užsisakyti už 0,78 euro.

Prekybos centruose vidutinė jų kaina siekia net 1,07 euro – kone dvigubai daugiau nei prieš metus.

Pasak ūkininko Arūno Laskevičiaus, morkas auginančio Vilkaviškio rajono Sūduvos kaime, mūsų ūkininkai tik dabar pradeda rauti morkas ir jos dar nepasiekė parduotuvių.

O kai jas pasieks, morkos tikrai nebus pigios.

Beje, kaip ir kitos daržovės – dėl sausros.

 Jų pasiūla – menka, nes sausra smaginosi visoje Europoje. Morkas laistė ir prancūzai, ir ispanai, o kartu palaistė ir jų savikainą. Kol šviežių lietuviškų morkų parduotuvėse nematyt, tenka brangiai mokėti už pernykštes.

   „Daug ūkininkų pavasarį išdalino morkas, jei niekas neėmė – išmetė. Kiti sugebėjo jas parduoti, o dabar paaiškėjo, kad derlius vėluoja, ir senųjų morkų nedaug kas begali pasiūlyti“, – užsiminė A.Laskevičius.

Klesti defliacija

Lietuvoje liepos mėnesį užfiksuota 0,5 proc. mėnesio defliacija. Vartojimo prekių ir paslaugų kainos šalyje mažėjo antrą mėnesį iš eilės.

Statistikų teigimu, liepos mėnesio kainų pokyčiui daugiausia įtakos turėjo sumažėjusios drabužių (7,4 proc.) ir avalynės (7,6 proc.), daržovių (10 proc.) kainos.

Vartojimo prekių kainos per metus sumažėjo 1,7 proc., tačiau paslaugų išaugo 3,2 procento.

„Dabar nelabai matyti priežasčių, kurios galėtų sukelti ryškius vartojimo kainų pokyčius. Naujo sezono avalynės ir drabužių kainos kils, tačiau daržovės ir vaisiai pigs dėl sezoniškumo. Nemanau, kad degalų srityje kas nors reikšminga gali atsitikti. Iš esmės nėra pagrindo prognozuoti, kad bus ryškus infliacijos protrūkis“, – agentūrai BNS sakė SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.