Siūlo skolintis kitaip

Tarpusavio skolinimas Jungtinėje Karalystėje atsirado prieš dešimtmetį, JAV – prieš aštuonerius metus, o mūsų kaimyninėje Estijoje – prieš šešerius. O dabar – ir Lietuvoje.

Tarpusavio skolinimas (angl. p2p lending) yra pasaulyje sparčiai populiarėjantis skolinimo ir investavimo būdas, kuomet skolintojai ir besiskolinantys yra fiziniai asmenys, o tarpusavio skolinimo platforma yra tik tarpininkė tarp jų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Tarpusavio skolinimas (angl. p2p lending) yra pasaulyje sparčiai populiarėjantis skolinimo ir investavimo būdas, kuomet skolintojai ir besiskolinantys yra fiziniai asmenys, o tarpusavio skolinimo platforma yra tik tarpininkė tarp jų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2015, 11:33 AM, atnaujinta Oct 20, 2017, 10:21 PM

Trečiadienį veiklą pradeda tarpusavio skolinimo platforma „FinBee“. Bendrovės atstovų teigimu, „FinBee“ siūlys pigesnes vartojimo paskolas bei paprastą būdą investuoti savo pinigus.

Tarpusavio skolinimas (angl. p2p lending) yra pasaulyje sparčiai populiarėjantis skolinimo ir investavimo būdas, kuomet skolintojai ir besiskolinantys yra fiziniai asmenys, o tarpusavio skolinimo platforma yra tik tarpininkė tarp jų. Visas pelnas už suteiktas paskolas tenka paskolą suteikusiam asmeniui, o platforma uždirba iš komisinių mokesčių, taikomų besiskolinantiems.

„Lietuvoje šiuo metu susidariusi situacija, kuomet rinkoje yra pakankamai pinigų, tačiau trūksta norinčiųjų pasiskolinti. Viena pagrindinių to priežasčių – gana aukštos vartojimo paskolų palūkanos. Norime pakeisti šią situaciją, suteikdami galimybę pasiskolinti pigiau“, – teigia prekės ženklą „FinBee“ valdančios bendrovės „Finansų bitė“ direktorius Laimonas Noreika.

Pasak jo, artimiausiuose bendrovės veiklos planuose – būti pigiausia ir vartotojui paprasčiausia tarpusavio skolinimo platforma Lietuvoje. Ilgalaikiuose bendrovės planuose numatyta plėtra į užsienio rinkas. „Finansų bitė“ yra jungtinė Lietuvos ir Jungtinės Karalystės kapitalo įmonė. Metinė „FinBee“ paskolų palūkanų norma prasideda nuo dešimties procentų. Konkreti palūkanų norma kiekvienam besiskolinančiajam nustatoma, įvertinus asmens kredito istoriją ir turimus finansinius įsipareigojimus. Siekiant apsidrausti nuo tapatybės vagysčių, „FinBee“ paskolos sutartį su kiekvienu besiskolinančiuoju pasirašys asmeniškai jo namuose.

„Vienas mūsų išskirtinumų – skolinimas aukciono principu. Pavyzdžiui, besiskolinantis nustato, kad brangiausiai gali skolintis už 15 proc. metinių palūkanų. Investuotojai galės varžytis dėl paskolos, siūlydami mažesnes metines palūkanas. Tuomet galų gale tokios paskolos palūkanos gali būti ne 15, o 12 ar 13 proc. Tai yra labai konkreti nauda besiskolinančiam – palūkanos bus tokios, kokias nustato rinka“, – sako L.Noreika.

Investuojantys į paskolas gali pasirinkti rizikos lygį, geriausiai atitinkantį jų poreikius. Pavyzdžiui, dešimties procentų metinės grąžos gali tikėtis investuojantys į mažiausios rizikos paskolas. Kylant rizikos lygiui, proporcingai didės ir galima investicijų grąža. „FinBee“ kartu su investuotojais prisiims riziką už kiekvieną paskolą, investuodama į ją 10 proc. bendros jos vertės. „FinBee“ naudos pažangiausią Lietuvoje tarpusavio skolinimo platformą, sukurtą vienos iš pirmaujančių Jungtinės Karalystės tarpusavio skolinimo bendrovių „Madiston“.

Šios bendrovės vadovas Timas Simonas, prieš tai įkūręs ir vadovavęs AIM ir Londono akcijų biržose kotiruojamoms įmonėms „Quotient“ ir „Mondas“, yra vienas „FinBee“ valdybos narių.

„Mūsų siūlomi pažangūs technologiniai sprendimai bei lietuvių darbuotojų profesionalumas, rinkos išmanymas ir kompetencija leido sukurti vartotojams ypač patogią tarpusavio skolinimo platformą. Dirbdami kartu, turime visas galimybes plėstis į rinkas, kurios anksčiau atrodė nepažįstamos“, – pasakoja T.Simonas.

Pasak L.Noreikos, rinkoje jau išbandyta „Madiston“ programinė įranga pasirinkta, siekiant užtikrinti, kad ji bus maksimaliai patogi tiek skolintojams, tiek ir besiskolinantiems. Anot jo, taip išvengiama kiekvienos naujos platformos bėdų, susijusių su programinės įrangos klaidomis.

Tarpusavio skolinimas Jungtinėje Karalystėje atsirado prieš dešimtmetį, JAV – prieš aštuonerius metus, o mūsų kaimyninėje Estijoje – prieš šešerius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.