Daugiabučiams atnaujinti – nauja pinigų injekcija

„Šiaulių bankas“ nesitraukia. Jis, kaip ir anksčiau, toliau teiks lengvatines paskolas daugiabučių renovacijai finansuoti. Toliau bendradarbiaudamas su Europos investicijų banku (EIB), jis pasirašė sutartį dėl papildomų 68 mln. eurų iš „Jessica II“ fondo, kurie bus paskirstyti 350-ičiai atnaujinamų daugiabučių. Papildomai „Šiaulių bankas“ sutiko skirti 30 mln. eurų banko lėšų dar 125-ių daugiabučių namų renovacijai.

Šiuo metu šalyje atnaujinama 1280 senų daugiabučių. Molėtai – vienas iš mažųjų miestų, kuriuose renovuojama gana daug namų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Šiuo metu šalyje atnaujinama 1280 senų daugiabučių. Molėtai – vienas iš mažųjų miestų, kuriuose renovuojama gana daug namų.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-08-17 10:36, atnaujinta 2017-10-20 07:39

Šių metų gegužę EIB buvo paskirtas 150 mln. eurų „Jessica II“ fondo, skirto daugiabučių namų renovacijai pagal valstybinę „Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą“, valdytoju. Pirmajai sutarčiai su finansiniu tarpininku pagal 2014-2020 m. Europos Sąjungos „Decentralizuotų finansinių instrumentų“ nuostatas EIB pasirinko Šiaulių banką.

Šiaulių bankas lengvatinių paskolų forma paskirstys 68 mln. eurų būstus ketinantiems atnaujinti gyventojams. Gyventojai už atnaujinimui skirtas paskolas, kaip ir anksčiau, mokės 3 proc. fiksuotas metines palūkanas.

„Renovacijos procese Šiaulių bankas dalyvauja daugiau kaip penkiolika metų – būstų modernizavimas yra viena iš prioritetinių banko veiklos krypčių.

Naujas finansavimas pasiekia Lietuvą pačiu laiku – gyventojai itin noriai skolinasi savo daugiabučių namų atnaujinimui, sudaromos sutartys su renovacijos projektus administruojančiomis įmonėmis, statybų rangovais. Mes dedame visas pastangas, kad kiekvienas renovacijos proceso etapas vyktų sėkmingai ir sparčiai“, – sakė Šiaulių banko administracijos vadovas Vytautas Sinius.

„Jessica II“ fondas tęsia savo paramą energijos efektyvumo didinimui Lietuvoje. Įgyvendinama programa sumažins sąskaitas už šildymą šimtuose Lietuvos daugiabučių ir padidins energetinį efektyvumą. Kadangi siūlomų projektų skaičius lenkia esamas lėšas, Šiaulių bankas pasisiūlė skirti 30 mln. eurų banko lėšų, kurios leistų papildomai renovuoti 125-is daugiabučius. Tai svarbus indėlis prie modernizacijos programos resursų iki kol bus įvykdyta antroji finansinių tarpininkų atrankos procedūra.

„Šiaulių banko įsipareigojimai rodo „Jessica II“ programos svarbą. Mes džiaugiamės ne tik dėl to, kad šis tarpininkaujantis bankas pirmasis prisijungė prie mūsų programos, bet ir dėl to, jog pats skyrė lėšų šiai veiklai. Tai leis dar didesnei daliai žmonių renovuoti savo būstus bei sumažinti sąskaitas už šildymą ir taip pagerinant gyvenimo kokybę“, – sakė Europos investicijų banko viceprezidentas Pimas Van Ballekomas, atsakingas už operacijas Baltijos šalyse.

Būsto energijos taupymo agentūros (BETA) duomenimis, šiuo metu šalyje atnaujinama 1280 senų daugiabučių namų, o statybų sektoriuje yra sudaryta rangos sutarčių už 240 milijonų eurų.

„Šiuo metu renovacijos procesas sparčiai vyksta visoje Lietuvoje, todėl papildomos lėšos yra labai svarbios, įgyvendinant „Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą“ kartu prisidedant prie šalies ekonominės plėtros. Galime pasidžiaugti, kad Šiaulių banko, turinčio ilgametę patirtį, pasirašyta sutartis dėl papildomų lėšų skyrimo padės įgyvendinti renovacijos procesą ir taps pavyzdžiu kitoms finansinėms institucijoms. Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija dės visas pastangas, kad programa būtų sėkmingai įgyvendinta. Ateityje planuojama plėsti programą ir nuo atskirų projektų pereiti prie atrinktų kvartalų energinio efektyvumo didinimo priemonių įgyvendinimo“, – teigė Lietuvos Respublikos aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.