Lietuvių skolos: mažiausiai prasiskolinę, labiausiai išsigandę

Lietuvos gyventojai – vieni mažiausiai prasiskolinusių visoje Europoje, tačiau dėl turimų skolų jaučiasi nepatogiausiai. Net keturi penktadaliai paskolas pasiėmusių žmonių gyvena apimti nuolatinės įtampos. Tuo tarpu skolos nervus gadina vos kas dešimtam prancūzui.

Lietuvos gyventojai kur kas rečiau nei vakariečiai finansų stygiaus problemą sprendžia skolindamiesi.<br>V.Balkūno nuotr.
Lietuvos gyventojai kur kas rečiau nei vakariečiai finansų stygiaus problemą sprendžia skolindamiesi.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 25, 2015, 11:08 AM, atnaujinta Oct 19, 2017, 1:20 AM

Tai rodo draudimo įmonių „Aviva“ grupės užsakymu atliktas tarptautinis tyrimas. Jo duomenimis, net 79 proc. Lietuvos gyventojų teigia, kad jų turimos skolos neleidžia gyventi patogiai.

Iš 17 tyrime dalyvavusių pasaulio valstybių lietuviai labiausiai išsiskiria neigiama nuomone apie įsiskolinimus – kad turimos skolos kelia nepatogumų mano tik 10 proc. prancūzų, 24 proc. britų, 35 proc. amerikiečių.

Lietuvių baimę lįsti į skolas patvirtina ir oficiali statistika. „Eurostat“ duomenimis, lietuvių skolos ir pajamų santykis yra mažiausias Europoje ir sudaro tik 35 proc. gaunamų pajamų.

„Lietuvos gyventojai kur kas rečiau nei vakariečiai finansų stygiaus problemą sprendžia skolindamiesi. Reikia pabrėžti, kad mažas skolų lygis yra sveikos ekonomikos ženklas, todėl esame labiau pasirengę galimiems ekonominiams sukrėtimams“, – lietuvių ir vakariečių požiūrio į skolinimąsi skirtumus aiškina „Aviva Lietuva“ generalinė direktorė Asta Grabinskė.

Lietuvoje būsto, vartojimo paskolas ir kitus įsiskolinimus kuo greičiau grąžinti stengiasi 65 proc. gyventojų ir tik dešimtadalis apklaustųjų teigia niekur neskubantys, skolų grąžinimą paliekantys antrame plane.

„Lietuviai ne tik nepatogiausiai jaučiasi turėdami skolų, bet ir labiausiai stengiasi kuo greičiau atsikratyti jų naštos. Tik 31 proc. italų, 36 proc. ispanų, 34 proc. britų skolų grąžinimui teikia prioritetą“, – lygina A. Grabinskė.

„Aviva“ Vartotojų taupymo įpročių tyrimas atliekamas nuo 2004 metų. Šiemet tyrime kovo 23 d. – balandžio 3 d. tarptautinė tyrimų bendrovė „Ipsos MORI“ apklausė 17 545 gyventojų 17-oje pasaulio valstybių, 1000 iš jų – Lietuvoje.

„Aviva Lietuva“ yra Lietuvos gyvybės draudimo rinkos lyderė. Bendrovė priklauso vienai stambiausių draudimo grupių Europoje „Aviva“. Iš viso „Aviva Lietuva“ aptarnauja 261 tūkst. gyvybės draudimo ir pensijų fondų klientų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.