Matininkų sąnaudos – kačių maistui, pėdkelnėms ir boulingui

Mokesčių inspektoriai visko yra matę. Bet ir patys neįstengė nuslėpti šypsnių, vartydami matininkų buhalterijos knygas. Ir ne itin mažos darbuotojų algos jos prajuokino, bet tai, kam geodezininkai išleidžia pinigus. Pasirodo, jie darbe šeria net kates, perka pėdkelnes, automobilines kėdutes vaikams, kad tik galėtų mažiau sumokėti mokesčių.

Sunku patikėti, bet ir pėdkelnės – būtina geodezininkų prekė. O kaip gi be jų, jei kojinės, matuojant žemės sklypus, suplyšta?<br>D.Umbraso nuotr.
Sunku patikėti, bet ir pėdkelnės – būtina geodezininkų prekė. O kaip gi be jų, jei kojinės, matuojant žemės sklypus, suplyšta?<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 25, 2015, 1:39 PM, atnaujinta Feb 19, 2020, 1:30 PM

Klaipėdos apskrities Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), vykdydama projektą „Atsakinga statyba“ patikrino devynias rizikingas kadastrinių matavimų paslaugų įmones Klaipėdos, Telšių ir Tauragės apskrityse.

Jose ir buvo aptikta daugybė mokestinių pažeidimų – nuo neapskaitomų ir nedeklaruojamų pajamų iki nepagrįstai didinamų leidžiamų atskaitymų, kai mokėtini mokesčiai mažinami į sąnaudas įtraukiant net kačių maistą.

Po kontrolės veiksmų į biudžetą papildomai priskaičiuota sumokėti 22 tūkst. eurų mokesčių, o dėl vienos bendrovės galimai vykdomos nusikalstamos veiklos inicijuotas ikiteisminis tyrimas.

„VMI, tęsdama Projektą, šiemet dėmesį sutelkė į įmones, teikiančias geodezijos, kadastrinių matavimų, teritorijų planavimo, projektavimo, žemėtvarkos, statybos objektų pridavimo ir panašias paslaugas.

Iš numatytų patikrinti 66 rizikingiausių šalies įmonių daugiau kaip pusė jau sulaukė kontrolierių.

Patikrinimų rezultatai patvirtino, kad pajamų neapskaitymo mastas šiame sektoriuje išplitęs – po kontrolės veiksmų trečdalyje iš atrinktų įmonių, jų deklaruotos pajamos padidėjo daugiau kaip 200 tūkst. eurų.

Klaipėdos regione iš devynių patikrintų šio sektoriaus įmonių, aštuoniose nustatyta, kad dalies klientų už paslaugas sumokėtos pinigų sumos į oficialią apskaitą taip ir nepateko“, – sakė Klaipėdos apskrities VMI Kontrolės departamento direktoriaus pavaduotoja Vida Okuličienė.

Jis teigimu, viena iš Klaipėdos įmonių per pastaruosius trejus metus galimai neapskaitė per 1100 topografinių ir geodezinių matavimų, o neapskaityta pajamų suma, net ir skaičiuojant mažiausiomis kainomis, gali siekti ketvirtį milijono eurų.

Medžiaga perduota Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybai.

Pastebėta ir tai, kad šio sektoriaus įmonėms būdinga pajamas slėpti neišrašant apskaitos dokumentų arba „sumažinant“ paslaugos kainas, dažnai taikant net keliskart mažesnes nei įprasta rinkoje. Tokias neadekvačias kainas „taikiusios“ vien Klaipėdos regiono įmonės papildomai deklaravo per 52 tūkst. eurų apmokestinamų pajamų.

„Išanalizavus oficialius šio sektoriaus įmonių duomenis, išryškėjo ir dar viena neigiama tendencija – nerealiai maži, esą, mažesni už minimalų arba artimi jam, įmonių darbuotojams oficialiai deklaruojami mokami atlyginimai. Po patikrinimų įmonėse geodezininkų, matininkų, kitų darbuotojų deklaruojami atlyginimai gerokai „šoktelėjo“. Dėl vienos įmonės pradėtas ikiteisminis tyrimas“, – konstatavo V.Okuličienė.

Patikrinimų metu Klaipėdos regiono įmonėse nustatyta ir atvejų, kai bendrovių lėšomis buvo dengiami jų vadovų privatūs poreikiai. Į apskaitą buvo įtrauktas, pavyzdžiui, kačių maistas, vaikiškos automobilinės kėdutės, alkoholiniai gėrimai, boulingo paslaugos, pėdkelnės ir kitos prekės, niekaip nesusijusios su įmonių veikla.

Šioms įmonėms teko patikslinti mokesčių deklaracijas ir sugrąžinti į biudžetą pridėtinės vertės mokestį (PVM). Tokiais atvejais atsiranda prievolė apskaičiuoti ir GPM, ir VSD nuo įmonės vadovo gautų pajamų natūra.

Klaipėdos mokesčių inspektoriai akcentuoja, kad didžioji dalis mokesčių mokėtojų mokesčius deklaruoja ir moka laiku, o dalis nesąžiningų rinkos dalyvių, kenkdami kitiems ūkio subjektams, slepia mokesčius ir gyvena sąžiningųjų sąskaita.

Mokesčių inspekcija tikisi, kad sąžiningai veikiantis verslas ir pilietiški gyventojai ne tik palaikys Mokesčių administratoriaus pastangas užtikrinti sąžiningą konkurenciją, bet ir informuos apie nesąžiningus rinkos žaidėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.