Ūkininkų siaubas – ugnis suniokoja ir seną, ir naują techniką

Ūkininkai kasmet patiria vis didesnių nuostolių. Palyginti su 2013-aisiais, pernai metais ne gyvybės draudimo bendrovė BTA už patirtą žalą žemdirbiams išmokėjo kelis kartus didesnes išmokas. Dauguma ūkininkų pagrindine sugadintos technikos priežastimi įvardijo atsitikimus dirbant darbo vietoje. Didžiausius nuostolius sudaro ugnis, kuri dažniausiai įsiplieskia rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais technikai dirbant laukuose.

„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
„Lietuvos ryto“ archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 25, 2015, 12:23 PM, atnaujinta Oct 19, 2017, 1:06 AM

„Pasinaudoję teikiama parama, ūkininkai atnaujina savo technikos parką. Įsigyjama technika vis naujesnė ir brangesnė, tad apgadintos technikos remonto kaštų sumos taip pat auga. Apskaičiavome, kad per vienerius metus išmokos išaugo apytiksliai 80 procentų, o didžioji dalis nukentėjusiųjų draudikams nurodė, kad kombainai ar kita technika nukentėjo darbo laukuose metu.

Išmokų sumos kartais viršija net dešimtis tūkstančių eurų. Neseniai virš 12 tūkstančių eurų išmokėjome traktoriaus vairuotojui, kurio transporto priemonė nuriedėjo į kelkraštį ir apvirto“, – komentuoja Dalia Strazdienė, ne gyvybės draudimo bendrovės BTA Turto draudimo produktų vadovė.

Techniką pasiglemžia gaisrai

Žemdirbių technika dažniausiai nukenčia rugpjūčio bei rugsėjo mėnesiais. Pasak D. Strazdienės, derliaus nuėmimo metu nuo ryto iki vakaro laukuose dirbančius žemdirbius neretai užklumpa gaisrai, kurie sunaikina darbo techniką ir jos priedus.

Ši priežastis viena skaudžiausių ir didžiausių, dėl kurių į draudimo bendrovę prašydami išmokų kreipiasi ūkininkai.

Ūkio technikos saugumu rūpinasi ne visi

Pasak D. Strazdienės, kai kurie Lietuvos ūkininkai jau supranta, kad finansinių nuostolių dėl staiga ir netikėtai atsitinkančių įvykių rizikos valdymas yra jų pačių reikalas.

Tad savo pajamų šaltinį finansiškai apsaugoti bando vis daugiau ūkininkų. Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA duomenimis, nuo 2012 iki 2014 metų, įmokų skaičius išaugo apytiksliai 80 procentų. Nors skaičiai gali atrodyti dideli, tačiau Lietuvoje iš viso yra daugiau nei 121 tūkst. ūkių, o draudžiasi vis dar nedidelė dalis. BTA draudimo ekspertų teigimu, ūkininkai ima paskolas, stengiasi optimizuoti savo ūkį, tačiau ne visuomet jį apdraudžia.

Ne gyvybės draudimo bendrovės BTA klientų aptarnavimo tinklas – vienas plačiausių Lietuvoje. Šiuo metu veikia 107 bendrovės atstovybės, klientais kasdien rūpinasi daugiau nei 400 darbuotojų.

2014 m. bendrovė užregistravo 39 tūkst. naujų įvykių ir išmokėjo apie 27 mln. eurų draudimo išmokų. Pernai ne gyvybės draudimo bendrovė vidutiniškai per vieną mėnesį išmokėjo virš 2 mln. eurų, per vieną darbo dieną išmokėjo vidutiniškai po 100 tūkst. eurų arba per vieną darbo minutę vidutiniškai išmokėjo po 200 eurų draudiminių įvykių žaloms padengti. Šiais metais bendrovė pradėjo teikti naują paslaugą turto draudimo klientams – pagalbą namuose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.