Brangs ir duona kasdieninė

Šiųmetis grūdų derlius rekordinis, bet tai nedžiugina duonos kepėjų. Jie jau dabar už miltus, sumaltus iš šiųmečių rugių, moka trečdaliu brangiau. Maža to, pabrango kitos jiems reikalingos žaliavos.

Duonos kepėjai už miltus, sumaltus iš šiemet nukultų grūdų, moka gerokai brangiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos kepėjai už miltus, sumaltus iš šiemet nukultų grūdų, moka gerokai brangiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos kepėjai už miltus, sumaltus iš šiemet nukultų grūdų, moka gerokai brangiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Duonos kepėjai už miltus, sumaltus iš šiemet nukultų grūdų, moka gerokai brangiau.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Svarbiausių maisto prekių kainų pokyčiai.
Svarbiausių maisto prekių kainų pokyčiai.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė („Lietuvos rytas“)

Sep 8, 2015, 7:12 AM, atnaujinta Oct 17, 2017, 12:07 AM

Miltai, vanduo, raugas ir įvairūs priedai, pavyzdžiui, kmynai, saulėgrąžos ar linų sėmenys. Tai sudėtinės duonos dalys, o jų visų kainos pastaruoju metu pučiasi lyg ant mielių, rašo „Lietuvos rytas“.

Nors Vidurio Lietuvos regionų ūkininkai trina rankomis, kad šiemet prikūlė daug ir kaip reta kokybiškų kviečių bei rugių, tai nė kiek nepradžiugino duonos kepėjų.

„Sklando žinia apie auksinį derlių. Taip kalba ūkininkai, su kuriais manęs nesieja prekyba.

Tačiau visai kitokios šnekos girdėti tarp žemdirbių, kai iš jų tenka pirkti miltus – esą derlius prastas, neįmanoma gauti tinkamų, aukščiausios kokybės rugių.

Todėl pastaruoju metu miltai labai sparčiai brangsta.

Už juos, sumaltus iš šiųmečių grūdų, tenka mokėti 30 procentų brangiau nei už pernykščius“, – sakė panevėžietė duonos kepėja Ramunė Petrauskienė.

Žaliavos brangsta

R.Petrauskienės kepykla nėra didelė. Per savaitę joje vidutiniškai iškepama apie 200 po 2 arba daugiau kilogramų sveriančių duonos kepalų.

Ūkininkų turgeliuose šios duonos kilogramas, atsižvelgiant į jos rūšį, kainuoja apie 2,5–3,5 euro.

„Esame ties riba – duonos pardavimo kaina jau prilygsta savikainai. Teks ją branginti, antraip turėsime skaičiuoti nuostolius. Juk ir už kmynų kilogramą pernai mokėdavome 3,5–4 litus, o šiuo metu tiek pat mokame eurais“, – kalbėjo R.Petrauskienė.

Ypač brangios yra ir maistinės kanapės.

Jų kilogramo kaina sukasi apie 7 eurus, nes šių sėklų pasiūla Lietuvoje vis dar nedidelė.

Sausra atsirūgsta

Pasak „Biržų duonos“ komercijos direktoriaus Andriaus Kurganovo, šiuo metu kepykloje duonos ir pyragų tešla dar maišoma iš miltų, sumaltų iš pernykščio derliaus grūdų.

„Miltų tiekimo sutartys dar nėra pasibaigusios. Paprastai miltai iš naujo derliaus grūdų pradedami tiekti spalį. Tad dar nežinia, už kokią kainą juos pirksime.

Bet jau dabar už tam tikras žaliavas, kurių reikia kepant duoną, pavyzdžiui, kmynus ar aliejų, mokame brangiau nei metų pradžioje“, – sakė A.Kurganovas.

Kitaip nei ūkininkai, situaciją grūdų rinkoje regi ir malūnininkai. Pasak A.Kurganovo, jie jau dabar siunčia signalus apie tai, kad nors ir prikulta gana daug grūdų, aukščiausios klasės rugių ar kviečių nepribyrėjo devynios galybės. O gerą duoną ar pyragą įmanoma iškepti tik iš kokybiškų, daug glitimo turinčių miltų.

„Matyt, tuo metu, kai didieji malūnininkai pradės malti naujo derliaus grūdus, kainų tendencijos labiau išryškės.

Įtakos duonos savikainai turės ir pasaulinės grūdų kainos. Jie yra biržos prekė, tad jų kainos priklausys ir nuo spekuliantų manipuliacijų“, – sakė A.Kurganovas.

„Plungės duona“ taip pat neskuba perrašyti kainoraščių. Pasak šios kepyklos vadovo Romualdo Kalvaičio, situacija vis dar nėra aiški.

„Su miltų tiekėjais sutartis aptarsime po geros savaitės.

Ryškesnių duonos kainos pokyčių vargu ar reikia tikėtis“, – sakė R.Kalvaitis.

Kmynų kainos – ant svarstyklių

Kas vis dėlto žnybtelėjo kmynų kainoms, kad jos šiemet šovė į viršų?

Jų sėklų įmaišoma ne tik į duonos tešlą. Kmynų arbata kai kurie kepėjai užpliko ir ruginius miltus, prieš maišydami juos su raugu. Tad šių sėklų poreikis gana didelis.

Anot Ukmergės rajono Juodausių kaime kmynus auginančio Valentino Genio, šių augalų sėklų kainai didžiausią įtaką daro derlingumas kitose valstybėse, pavyzdžiui, Suomijoje ir Čekijoje.

„Turiu kone 25 metų patirtį, tad galiu paliudyti, kad šių sėklų kainos kasmet supasi ant svarstyklių. Būta metų, kai jų kilogramas kainavo 1,5 lito, būta, kai ir 7 litus, – atitinkamai 0,44 ir 2 eurus. Pats auginu tik ekologiškus kmynus, visi jie atsiduria Vokietijoje. Bet žinau ir tai, kad tradiciniuose – chemizuotuose ūkiuose užaugintų kmynų kainoms šiemet daugiausia įtakos turi prastas jų derlingumas Suomijoje“, – sakė V.Genys.

Šių augalų derlių apgnaibo ne tik nepalankios gamtos sąlygos, bet ir kenkėjai, ypač ekologiniuose ūkiuose. Pavyzdžiui, pernai erkutės V.Genio ūkyje sunaikino kone pusę kmynų pasėlių. Šiemet šių kenkėjų ūkininkui pavyko atsiginti, bet nagus prikišo kaitra. Tad kmynų sėklų šiųmetę vasarą pribyrėjo maždaug tiek pat kiek pernykštę – maždaug po 500 kilogramų iš hektaro.

Ekologiškų kmynų kaina, pasak V.Genio, šiuo metu yra 10–20 euro centų didesnė už pernykštę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.