Supuvo automobilis? Teks paplušėti, kol kitam gausite paskolą

Ruduo daug žmonių suvaro į rūpesčių kampą. Santaupos po vasaros atostogų būna aptirpusios, o pinigų staiga ima ir prireikia ne tik vandeniu imančiai žiaukčioti skalbimo mašinai, bet ir automobiliui. Nes staiga paaiškėja, kad senasis jau tiek išbarstė dantų ir neteko „skysčių“, kad nebeverta jo nė taisyti. Kas ryšis į dviejų dešimčių metų senumo „visureigį“ sukišti dar 1000 eurų, kad jis dar patarnautų metus?

Ne tik vokiečiai, bet ir lietuviai rudenį atsinaujina automobilius. Bet kur gauti kuo pigesnę paskolą?<br>V.Balkūno nuotr.
Ne tik vokiečiai, bet ir lietuviai rudenį atsinaujina automobilius. Bet kur gauti kuo pigesnę paskolą?<br>V.Balkūno nuotr.
Rudenį, kai vis dažniau tenka taškytis balose, neretai paaiškėja, kad automobilio dugnas kiauras.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Rudenį, kai vis dažniau tenka taškytis balose, neretai paaiškėja, kad automobilio dugnas kiauras.<br>A.Srėbalienės nuotr.
Ne tik vokiečiai, bet ir lietuviai rudenį atsinaujina automobilius. Bet kur gauti kuo pigesnę paskolą?<br>V.Balkūno nuotr.
Ne tik vokiečiai, bet ir lietuviai rudenį atsinaujina automobilius. Bet kur gauti kuo pigesnę paskolą?<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Audrė Srėbalienė

Sep 20, 2015, 11:30 AM, atnaujinta Oct 14, 2017, 10:52 PM

Skalbimo mašiną galima nusipirkti ir išsimokėtinai, o štai panaudoto automobilio pardavėjai užmokesčio nori iš karto, ir dar grynaisiais.

Vokiečiai valo garažus

Paprastai rudenį atsitiesę po atostogų senus automobilius į naujus suskanta keisti vokiečiai. Neatsitiktinai tušti automobilvežiai šiuo metu iš Kauno, Ukmergės, Utenos ir kitų miestų automobilių turgaus suka ir suka ratus į Vakarus.

„Pasižvalgyti Ukmergės turguje dyzelinio „Nissan X-Trail“? – pasitikslino vyriškis, daugybę metų perkantis, taisantis ir parduodantis automobilius.

„Dešimties metų – 3000 eurų. Daužtas. Manau, galima nesunkiai nusiderėti iki 2500 eurų“, – atraportavo netrukus.

„Kam tas „X-Trail“? – neištvėrė neįsiterpęs kitas. – Juk tas automobilis – lyg „skarbonkė“. Sparnai – plastikiniai. O tokio amžiaus dar ir dugnas būna išpuvęs.“

„Už 4500 eurų galima atgabent tik visišką „Subaru Forester“ duženą, – patikino kitas pardavėjas, nardantis po dėvėtų automobilių rinką Vokietijoje. – Tačiau dar 1000 eurų, ir  jau galima nupirkti neblogą kokių 7–8 metų senumo „Forester“.

Peržiūri kredito istoriją Turėk pinigų – turėsi ir automobilį. Bet kur jų gauti, jei santaupų – nė kvapo? Žinoma, kad banke. O kuris paskolins pigiausiai, teks pasivarginti klausinėjant.

Nė viena iš paskolas teikiančių finansinių institucijų neskolina pinigų aklai. Pirmiausia patikrinama interesanto kredito istorija – kiek ir kokių paskolų buvo suteikta, ar įmokos mokėtos ar mokamos tvarkingai.

Jei žmogaus finansinės galios nekelia įtarimų, tuomet jau galima kalbėti ir apie palūkanų dydį. O jos priklauso nuo įvairių veiksnių – paskolos dydžio, kliento lojalumo ir net to, ar jis pinigų skolinasi vienas, ar kartu su bendraskoliu.

Ant svarstyklių – paskolų rūšys

Pasak „Swedbank“ atstovo Sauliaus Abraškevičiaus, naudotiems automobiliams pirkti bankas teikia specialias paskolas. Jų palūkanos yra šiek tiek mažesnės nei vartojimo paskolų.

Tačiau ir šis, ir kiti bankai kartais skelbia tam tikrų akcijų, per kurias sumažina ir vartojimo paskolų palūkanas.

„Šiuo metu „Swedbank“ palūkanos vartojimo kreditams prasideda nuo 10 proc., tačiau kiekvienu individualiu atveju, atsižvelgiant į įvairius veiksnius, gali būti taikoma ir didesnė palūkanų norma“, – sakė S.Abraškevičius.

Be to, pinigų besiskolinantis žmogus turėtų įvertinti ir kitas su paskola susijusias sąnaudas, tokias kaip administravimo mokestis, draudimo išlaidos, sąlygų keitimo galimybės ir įkainiai bei kitas.

Skolinasi drąsiau

Šiemet vidutinė „Swedbank“ vartojimo paskolos suma paaugo 400 eurų – ji pasiekė 2,7 tūkst. eurų.

Vidutinė pinigų suma, kurią per mėnesį paskolai grąžinti skyrė vartojimo paskolos sutartis pasirašę banko klientai, ūgtelėjo 15 proc. – paaugo iki 88 eurų.

Tuo etu vidutinis paskolos grąžinimo laikas išliko kaip ir prieš metus – vidutinė paskolos trukmė sukasi apie 3,3 metų.

Dauguma kredito gavėjų – vyrai

Kad šiemet gyventojai vartojimo reikmėms skolinasi drąsiau, patvirtino ir „Citadele“ bankas.

„Per šių metų pirmąjį pusmetį „Citadele“ banko vartojimo kreditų išdavėme 3 kartus daugiau nei per tą patį laikotarpį pernai. Tai rodo didėjantį gyventojų optimizmą dėl šalies ekonomikos augimo ir asmeninių finansų stabilumo. Atkreiptinas dėmesys ir į tai, kad auga vartojimo kreditų išdavimas interneto kanalais.

Anot „Citadele“ Paskolų individualiems klientams departamento direktorės Astos Jareckienės, šiame banke mažiausios vartojimo kreditų palūkanos yra 10 proc.

„Vartojimo kredito suteikimo sąlygos asmeniui nepriklauso nuo kredito panaudojimo paskirties – palūkanos priklauso nuo kliento finansinių galimybių, suteikiamo vartojimo kredito sumos, kokiais kitais finansiniais produktais ir paslaugomis klientas jau naudojasi „Citadele“ banke“, – paaiškino A.Jareckienė.

Jos teigimu, vis dėlto dažniausiai šio banko klientai nurodo, kad paskolą ima automobiliui įsigyti.

Kita dažnai įvardijama vartojimo kredito paskirtis – būsto remontas, baldai bei įvairi įranga namams. Neretai banko klientai nurodo, kad skolinasi kelionei, sveikatos priežiūrai ar kitoms reikmėms.

Pagal „Citadele“ banko statistiką, du iš trijų paskolą imančių klientų yra vyrai, o vidutinis vartojimo kredito gavėjo amžius sukasi apie 40 metų.

Perka pigesnius, nei galėtų

Anot SEB banko analitikės Julitos Varanavičienės, naudotam automobiliui lietuviai vidutiniškai išleidžia 3,5 tūkst. eurų, naujam – apie 20 tūkst. eurų. Pastaruosius įsigyja tie žmonės, kurių pajamos – didesnės nei vidutinės: jie uždirba tikrai daugiau nei 700 eurų per mėnesį.

Banko ekspertai, įvertinę klientų pajamas, apskaičiavo, kad vis dėlto žmonės be didesnių sunkumų galėtų įsigyti geresnius ir naujesnius automobilius – tokius, kurių vertė sukasi apie 8,7 tūkst. eurų. Anot SEB atstovo Arvydo Žilinsko, bankas suteikia galimybę išsimokėtinai įsigyti ir naudotą automobilį.

Viena sąlygų – reikia 10 proc. pradinės įmokos, kita – automobilis turi kainuoti brangiau nei 4000 eurų.

Bankas yra apskaičiavęs, kad brangesnį nei 4000 eurų automobilį verčiau pirkti išsimokėtinai nei imti vartojimo kreditą penkeriems metams. Per tiek laiko, pavyzdžiui, 4500 eurų paskola, jei metinės palūkanos siekia 13 eurų, pabrangsta 1150 eurų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.