Konkurencijos prievaizdai: bankai nesitarę kėlė įkainius

Kone vienu metu apmokestinę pinigų išgryninimą iš bankomatų, bankai tarpusavyje nesitarė. Taip nusprendė Konkurencijos taryba, kuriai nekilo jokių įtarimų dėl bankų veiklos. Prievaizdai buvo priversti aiškintis po vartotojų teisių gynėjų skundo.

Apmokestintas išgryninimas iš bankomatų sukėlė neigiamą visuomenės reakciją, tačiau Konkurencijos tarybai jokių įtarimų nesukėlė.
Apmokestintas išgryninimas iš bankomatų sukėlė neigiamą visuomenės reakciją, tačiau Konkurencijos tarybai jokių įtarimų nesukėlė.
Daugiau nuotraukų (1)

Marius Jokūbaitis

2015-10-05 09:20, atnaujinta 2017-10-11 23:16

SEB, DNB ir „Citadele“ bankai per trumpą laiką paskelbė įvedantys apribojimus grynųjų pinigų išėmimui iš bankomatų. SEB apmokestino išgryninimą nuo liepos mėnesio, DNB – nuo rugpjūčio, netrukus apie tai paskelbė ir „Citadele“.

Tai sukėlė vartotojų teisių gynėjų įtarimus, kad bankai tarpusavyje susitarė tai padaryti kone vienu metu. Tačiau Konkurencijos tarybai taip neatrodo. Prievaizdai pareiškė, kad bankai pinigų išgryninimą iš bankomatų įvedė žiūrėdami vieni į kitus.

Lietuvos vartotojų institutas vasarą kreipėsi į Konkurencijos tarybą su prašymu ištirti, ar bankai nesitarė tarpusavyje.

„Tokie bankų veiksmai galimai padarė žalos vartotojams, konkurentams bei konkurencingai rinkos struktūrai“, – buvo įsitikinę vartotojų teisių gynėjai.

Tačiau Konkurencijos taryba nusprendė, kad bankai įstatymams nenusižengė.

„Įvertinus tai, jog informacija apie minėtas sąlygas yra pateikiama viešai ir bankai gali matyti vieni kitų veiksmus, tokie per vieną mėnesį atlikti bankų veiksmai savaime neleidžia įtarti, jog tarp bankų buvo suderinti veiksmai dėl minėtų sąlygų taikymo“, – skelbiama Konkurencijos tarybos išvadose.

Todėl prievaizdai atsisakė pradėti tyrimą.

Lietuvos vartojimo instituto prezidentė Zita Čeponytė apgailestavo, kad konkurencijos prievaizdai nerado jokių galimybių pradėti tyrimą.

„Lietuvos vartotojams buvo apribotos pasirinkimo galimybės, o tiksliau, apmokestinta viena iš jų, kas sukelia daug nepatogumų ir papildomų išlaidų. – teigė ji. – nors bankai teigia, „nemokamai“ išsigryninti pinigus galima prekybos centruose, tai sudaro didelių nepatogumų.

Vartotojui reikia ieškoti parduotuvės, atstovėti eilėje, pirkti už mažiausiai penkis eurus ir tuomet jau galima išsigryninti pinigus. Ir bankai teigia, kad tai yra patogu ir nemokama“?

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.