Sukčiai „Facebook“ suranda naujų naivuolių

Informacinių technologijų saugumo

Vienas iš naujesnių sukčiavimo atvejų socialiniame tinkle – žinutės apie vartotojo paskyros užblokavimą<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Vienas iš naujesnių sukčiavimo atvejų socialiniame tinkle – žinutės apie vartotojo paskyros užblokavimą<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-10-06 10:15, atnaujinta 2017-10-11 19:14

Vienas iš naujesnių sukčiavimo atvejų socialiniame tinkle – žinutės apie vartotojo paskyros užblokavimą. „Facebook“ vartotojas sulaukia pranešimo, kad jo profilis gali būti užblokuotas dėl pastebėto piktnaudžiavimo. Kad nebūtų užblokuotas, vartotojas privalo įvesti savo prisijungimo duomenis nurodytu adresu, kuris veda į netikrą tinklalapį.

Suvedus tai, ko prašoma, kitame svetainės lange laužyta anglų kalba prašoma atnaujinti mokėjimo informaciją, nurodant kreditinės kortelės duomenis: „Payment page you were laid off, please upgrade your credit card again to return the payment in Facebook“. Deja, šios žinutės neturi nieko bendro su „Facebook“, tad aukos lengvabūdiškai sukčiams atskleidžia savo prisijungimus kartu su kreditinės kortelės duomenimis.

„Šis sukčiavimo modelis puikiai atskleidžia, kokie pažeidžiami galime būti socialiniuose tinkluose – vartotojai, užuot ieškoję informacijos, kokiais atvejais gali būti užblokuota paskyra, kas turi atsiųsti pranešimą ir apskritai kaip vyksta visas blokavimo procesas, išsigąsta ir daro tai, ko yra prašomi. Sukčiai paprasčiausiai pasinaudoja vartotojų baime netekti „Facebook“ paskyros, juk čia ir draugai, nuotraukos, įrašai bei komentarai“, – sako pažangių IT sprendimų platintojos „Baltimax“ regiono vadybininkas Sergejus Romanovskis, „eScan“ atstovas Baltijos šalims.

Antivirusinių programų „eScan“ kūrėjai pataria gavus žinutę iš profilio „Facebook recovery“, nedelsiant jį užblokuoti. Būtina atkreipti dėmesį, į kokį tinklalapį veda žinutėje pateikta nuoroda – „Facebook“ nenukreipia į kitus tinklalapius, adreso pradžioje turi būti saugų ryšį užtikrinantis https.

Patekus į sukčių pinkles rekomenduojama kuo skubiau pakeisti prisijungimo slaptažodį, kad sukčiai negalėtų prisijungti prie jūsų profilio ir jūsų vardu apgaudinėti kontaktuose esančių draugų. Ypač svarbu pakeisti el. pašto slaptažodį, jei tuo pačiu slaptažodžiu jungiamasi tiek prie el. pašto, tiek prie „Facebook“. Jei neramu, kad sukčiai galėjo pasinaudoti jūsų prisijungimais, būtina įspėti draugus apie susiklosčiusią situaciją.

Jei sukčių žinutė nesukėlė įtarimo ir vartotojas suvedė kreditinės kortelės duomenis, reikia kuo skubiau kreiptis į savo banką ir užblokuoti kreditinės kortelės sąskaitą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.