Kokiu atlyginimu būtų patenkinti lietuviai?

Nors nuo 2013 metų vidutinis mėnesinis atlyginimas Lietuvoje ūgtelėjo tik 52 eurais, lietuvių pasitenkinimas dabar jų gaunama alga išaugo ir mažai nusileidžia estams, kur vidutinis atlygis yra gerokai didesnis.

Lietuviai norėtų uždirbti daugiau ar bent jau pasiekti Estijos lygį.
Lietuviai norėtų uždirbti daugiau ar bent jau pasiekti Estijos lygį.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 12, 2015, 9:18 AM, atnaujinta Oct 4, 2017, 7:08 PM

Taip teigia specialistų paieškos portalo cvmarket.lt specialistai.

„Apie tinkamą atlyginimą dirbančiųjų Lietuvoje teiravomės dar 2013-aisiais, – pasakoja portalo cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – per tą laiką minimali mėnesio alga ūgtelėjo 35 eurais, o vidutinis Lietuvos ūkyje (be individualių įmonių) uždirbamas netto atlyginimas pasistiebė nuo 501,36 eurų užpernai metų pirmą ketvirtį iki 553,8 eurų šių metų balandį-birželį.

Paklausti apie tinkamą atlyginimą dabar, lietuviai savo darbo atlygiu pasirodė esantys patenkinti kiek labiau nei prieš dvejus metus.

Jei 2013-aisiais vos ne pusė iš apklaustų teigė, kad juos visiškai tenkintų tik dvigubai ar daugiau padidintas tuometinis jų atlyginimas, tai šiemet taip stipriai nusivylusių savo uždirbamais pinigais beliko tik 28,5 proc.

Tiesa, didžiausia dalis apklaustųjų ir prieš dvejus metus, ir dabar laikėsi nuomonės, kad iki „pilnos laimės“ jiems trūksta 50 proc. didesnio darbo užmokesčio. Tokių šiemet buvo 28,6 proc.

Labiausiai per dvejus metus pagausėjo teigiančių, kad iki tinkamo atlyginimo jiems trūksta 20 proc.(+9,1 proc., lyginant su 2013 m.). Norinčių, kad alga augtų 40 proc. buvo daugiau 7,6 proc., o tokių, kuriuos dabartinė alga beveik tenkina (galėtų didėti nebent dešimtadaliu) priskaičiuota 4 proc.“

Kaimynams estams jų atlyginimai patinka beveik taip pat kaip ir lietuviams.

Šių metų antrą ketvirtį vidutinis mėnesio netto atlyginimas Estijoje siekė 871 eurą, o minimali mėnesio alga buvo 390 eurų.

29 procentai apklaustų estų norėtų uždirbti vigubai daugiau nei dabar. Panašiai tiek yra ir Lietuvoje.

22 proc. apklaustųjų sakė būsiantys patenkinti, jei atlyginimas išaugtų 25 proc. Beveik tiek pat susirinko ir 50 proc. padidinimo šalininkų.

Dabartinė alga beveik tenkina (užtektų 5-10 proc. padidėjimo) 9 proc. Estijos dirbančiųjų.“

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.