Atvers „Snoro“ bylas – už indėlių sertifikatus sieks išmokų

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, išnagrinėjęs civilinę bylą dėl bankrutavusio banko „Snoras“ indėlių sertifikatų, jų turėtojams paskelbė ilgai lauktą žinią.

Teismo sprendimo Indėlių ir investicijų draudimas, nelaukiant analogiškų teismuose pradėtų bylų išnagrinėjimo, turėtų apskaičiuoti ir išmokėti draudimo išmokas indėlių sertifikatų turėtojams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Teismo sprendimo Indėlių ir investicijų draudimas, nelaukiant analogiškų teismuose pradėtų bylų išnagrinėjimo, turėtų apskaičiuoti ir išmokėti draudimo išmokas indėlių sertifikatų turėtojams.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2015-11-17 10:06, atnaujinta 2017-10-04 03:39

Teismas, atsižvelgdamas į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo pateikto prejudicinio sprendimo išvadas, konstatavo, kad banko „Snoras“ indėlių sertifikatams turi būti taikoma draudiminė apsauga.

Tai reiškia, kad banko „Snoras“ klientai, priešingai pirminei paties banko „Snoras“ ir Indėlių ir investicijų draudimo pozicijai, įsigijo apsaugotą finansinę priemonę.

Po šio sprendimo priėmimo bus atnaujintas analogiškų bylų nagrinėjimas Lietuvos teismuose, taip pat tikėtina gali būti masiškai inicijuojamos naujos civilinės bylos indėlių sertifikatų turėtojams siekiant gauti draudimo išmokas.

Advokatų profesinės bendrijos Balticlaw Pranckevičius, Valiulis ir partneriai advokatas Deivis Valiulis sako, kad ginant savo klientų – indėlių sertifikatų savininkų, – teises ir interesus jau 2012 m. pabaigoje buvo inicijuotas teisminis procesas.

„Be to, manydami, kad į Lietuvos teisę buvo netinkamai perkelta ES Direktyva dėl indėlių garantijų sistemų, jau 2013 m. pradžioje, bene pirmieji, pareiškėme prašymą teismui kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą dėl direktyvos nuostatų išaiškinimo.

Nors toks prašymas nebuvo patenkintas, 2013 m. pabaigoje Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, priėmęs nagrinėti analogišką bylą, vertino, kad yra būtina kreiptis į Europos Sąjungos Teisingumo Teismą dėl direktyvos nuostatų išaiškinimo.

Šiandien, po trejus metus trukusių teisminių procesų tiek Lietuvos teismuose, tiek Europos Sąjungos Teisingumo Teisme pagaliau galime nudžiuginti savo klientus, kad jų ilgas ir nerimo kupinas laukimas pagaliau pasibaigė jų naudai“, – sakė advokatas Deivis Valiulis.

Anot jo, po paskelbto Lietuvos Aukščiausiojo Teismo sprendimo Indėlių ir investicijų draudimas, nelaukiant analogiškų teismuose pradėtų bylų išnagrinėjimo, turėtų apskaičiuoti ir išmokėti draudimo išmokas indėlių sertifikatų turėtojams. Tokiu būdu indėlių sertifikatų turėtojai išvengtų tolimesnių teisminių ginčų, kurie pareikalautų tiek išlaidų, tiek laiko.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.