Prekybininkai: pirmos Kalėdos su euru bus turtingesnės

Prekybos tinklas „Maxima“ prognozuoja, kad šiemet Kalėdų stalui lietuviai išleis 1-2 proc. daugiau. O vienas svarbiausių pokyčių, kad minimaliomis sąnaudomis šiemet stalą dengs triskart mažiau nei pernai. Pernai 28 proc. apklausoje dalyvavusių žmonių šventiniams patiekalams planavo išleisti iki 30 eurų. Šiemet tokias išlaidas numatę 9 proc. apklaustųjų.

Per šias Kalėdas lietuviai pasiryžę mažiau taupyti, o daugiau leisti sau ir artimiesiems.<br>M.Patašiaus nuotr.
Per šias Kalėdas lietuviai pasiryžę mažiau taupyti, o daugiau leisti sau ir artimiesiems.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Aida Murauskaitė

Nov 30, 2015, 12:28 PM, atnaujinta Oct 2, 2017, 3:05 AM

Anot „Maximos“ vadovo Žydrūno Valkerio, lietuviai tradicijų ne itin laikosi, jiems svarbiau pabūti kartu su artimaisiais per Kalėdas, užuot žaidus tradicinius žaidimus. Tačiau pirkiniai – tiek maistas, tiek dovanos – jiems rūpi. Tiesa, pirkti dažnas skubės paskutinę minutę – Kalėdų išvakarėse.

Anot „Maxima“ atstovų, dauguma šventėms išleis tiek pat, kaip pernai, bet mažėja turinčiųjų susiveržti diržus.

„Maxima“ įžvelgia išaugusį optimizmą: pernai dovanas ruošti artimiesiems ir draugams ketino 87 proc. apklaustųjų, šiemet – 94. Dauguma dovanoms išleis 31-120 eurų. „Maximos“ tyrimas rodo, kad dovanoms šiemet bus išleidžiama daugiau, o Kalėdų vaišių stalas bus gausesnis, ant jo bus retesnių, brangesnių patiekalų. Kai kurie prisimins tarpukario valgius ir paruoš jų.

Padaugėjo žmonių, kurie Kalėdų vaišėms išleis 91-150 eurų: nuo 9 proc. pernai iki 29 proc. šiemet. Dauguma, beveik trečdalis, tam skirs 31-60 eurų.

Akivaizdu ir tai, kad žmonės per metus aptingo. Daugiau nei dvigubai daugiau žmonių šiemet ketina pirkti dalį gatavų valgių, užuot plušę virtuvėje patys. Pernai tokių buvo 29 proc., šiemet – net 65 proc.

Kas bus ant dažno lietuvio stalo? Žinoma, šviežios daržovės, vaisiai, silkė, duona, šviežia mėsa ir majonezas. Tokie produktai įsikūrę mėgstamiausių šventinių vaišių sąrašo viršuje. Dažniausiai lietuviai gurkšnos vyną.

Ką lietuviai veiks per Kalėdas? Mažiau nei pernai planuoja leisti laiką su šeima ir giminaičiais: pernai tokių buvo 81 proc., šiemet – 68 proc. Kiti švęs su draugais, eis į teatrą ar koncertą, važiuos į užsienį, ilsėsis kurorte Lietuvoje. O 3 proc. dirbs.

Tie, kas švęs namie, prie šventinio stalo valgys ir bendraus, tiesa, penktadalis apklaustųjų imsis burtų ir tradicinių žaidimų.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.