Algos kilo statistikos lentelėse, tikrovėje – tik kai kuriems

Kas ketvirtas Lietuvos dirbantysis gauna tokį patį atlyginimą, koks buvo daugiau nei prieš dvejus metus. Todėl, atsižvelgus į kainas, išsipūtusias po euro įvedimo, žmonėms atrodo, kad jų algos ne kilo, bet sumažėjo.

Ketvirtadalis apklausoje dalyvavusių žmonių nė neprisiminė, kada tiksliai padidėjo alga, nes tai įvyko itin seniai.<br>J.Butkutės nuotr.
Ketvirtadalis apklausoje dalyvavusių žmonių nė neprisiminė, kada tiksliai padidėjo alga, nes tai įvyko itin seniai.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 10:25 AM, atnaujinta Oct 1, 2017, 2:35 PM

„Lietuvos statistikos departamento duomenimis, palyginti su 2014-aisiais, vidutinis atlyginimas, neatskaičius mokesčių, Lietuvoje padidėjo 5,2 proc., o tik privačiame sektoriuje – 6,1 proc.

Lapkritį apklausėme 1534 šalies dirbančiuosius. Paaiškėjo, kad algos ūgtelėjimą pajuto tikrai ne visi“, – sakė specialistų paieškos portalo cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė.

Mažiau nei prieš metus atlyginimas kilo 31,2 proc. apklaustų įmonių ir įstaigų darbuotojų. Iš jų „šviežiai“ padidėjusia alga (per paskutinius šešis mėnesius) džiaugėsi beveik 22 proc.

Dar 18 proc. dirbančiųjų teigė, kad darbo užmokestį darbdavys pakėlė prieš metus, tad pakėlimo tikrai negalima sieti su įvestu euru ir su tuo susijusiomis ekonomistų prognozėmis, kad algos augs.

O dar ketvirtadalis respondentų sakė, kad pamiršo, kada tiksliai padidėjo alga, nes tai įvyko prieš dvejus metus ar dar seniau.

Daugiau nei 26 proc. dirbančiųjų šalies ūkyje apskritai negalėjo pasigirti jokiu algos didėjimu.

Daugelis teigė, kad, atsižvelgiant į po euro įvedimo gerokai „pasipūtusias“ kainas, jų gaunamas atlyginis už darbą faktiškai netgi susitraukė.

„Anot ekonomikos ekspertų, stipriai sumenkus bedarbystei Lietuvoje bei didėjant neužimtų darbo vietų skaičiui, galime tikėtis dviženklio darbo užmokesčio augimo.

Juolab kad statistikų duomenimis vidutinė alga Lietuvoje mažesnė nei Latvijoje ar Estijoje. Tačiau bent jau kol kas, kaip rodo mūsų surinkti duomenys, darbo užmokesčio augimas palietė tik nedidelę dalį Lietuvos dirbančiųjų,“ – sakė cvmarket.lt atstovė.

EP Rinkimai

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.