Bėgo nuo mokesčių, bet pasivijo bauda ir delspinigiai

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), susidomėjusi abejotinu milijoninės vertės Telšių apskrities įmonės sandoriu, atskleidė, kad keturiskart brangiau – už beveik 9 mln. eurų – savo įmonei dalį gamyklos pardavęs akcininkas ir jo sutuoktinė siekė pasipelnyti įmonės sąskaita ir įteisinti pinigines lėšas išvengiant mokesčių.

Verslininkai gavo tokio dydžio baudą, kiek kainuoja rajoninių kultūros namų renovacija.<br>J.Butkutės nuotr.
Verslininkai gavo tokio dydžio baudą, kiek kainuoja rajoninių kultūros namų renovacija.<br>J.Butkutės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 3:12 PM, atnaujinta Feb 19, 2020, 1:30 PM

Mokesčių įstatymais piktnaudžiavusiems sutuoktiniams VMI priskaičiavo sumokėti į biudžetą 1,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio (GPM), delspinigių ir baudų.

Patikrinimo metu Klaipėdos apskrities VMI nustatė, kad sandorio metu parduotų senos statybos pastatų kaina, nepriklausomų ekspertų vertinimu, viršijo vidutinę rinkos vertę 6,73 mln. eurų – 4 kartus.

Pavyzdžiui, cisternos buvo įkainotos 174 tūkst. eurų – tai 35 kartus brangiau, nei jų rinkos vertė, – mazuto pastatas – 16 kartų brangiau.

Pastatų kainą iki neregėtų aukštumų užkėlę verslininkai gautas pajamas deklaravo, tačiau „prisitaikė“ GPM lengvatą (nustatytą laikotarpį fizinio asmens išlaikyto ir parduoto nekilnojamojo turto pajamos neapmokestinamos GPM) ir pajamų mokesčio nemokėjo.

„Mokesčių administratorius, įvertinęs visas aplinkybes konstatavo, kad sutuoktiniai, padidinę parduodamo turto kainą, siekė įforminti gautas GPM neapmokestinamas pinigines lėšas, o sandorio aplinkybės buvo iškreiptos siekiant mokestinės naudos.

Patikrinimo metu taip pat nustatyta, kad šiuo atveju skirtumas nuo gautos objektų pardavimo kainos ir parduoto turto vidutinės rinkos vertės laikomas kitomis su darbo santykiais nesusijusioms ir ne individualioms veiklos pajamomis.

Jos įstatymo nustatyta tvarka yra apmokestinamos GPM, o mokestį turi sumokėti asmenys, gavę mokestinės naudos – akcininkas ir jo sutuoktinė“, – sakė Klaipėdos apskrities VMI Kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Be to, akcininko vadovaujama įmonė, neturėdama lėšų atsiskaityti už pastatus, buvo priversta skolintis.

Paskolą jai suteikė pats savininkas, su finansinių sunkumų turinčia įmone sudaręs ekonominiu požiūriu jai nenaudingą sandorį bei papildomai susižėręs apie 440 tūkst. eurų palūkanų.

Pagal tuo metu galiojusias GPM įstatymo nuostatas jos buvo neapmokestinamos.

Patikrinimo metu įvertinus nustatytas aplinkybes, palūkanų forma išmokėta pinigų suma priskirta verslininko gautoms kitoms su darbo santykiais nesusijusioms ir ne individualioms veiklos pajamoms, jam priskaičiuota sumokėti GPM.

Verslininkui ir jo sutuoktinei mokesčių administratorius iš viso priskaičiavo sumokėti 1,5 mln. eurų gyventojų pajamų mokesčio, delspinigių ir baudų.

Pasak G. Rimkienės, ši suma prilygsta tai lėšų sumai, kurios pakaktų iš dalies renovuoti kurio nors rajono centro Kultūros namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.