Nuotakoms Baltarusijoje teks susimokėti už jaunikio dovanas

Baltarusijoje nuotakoms, kurios iš jaunikių gaus brangių dovanų, teks sumokėti mokestį, mat pagal įstatymus jaunikis nėra sutuoktinis ar artimas giminaitis.

Už dovanas, gautas iš jaunikio, Baltarusijoje teks sumokėti mokesčius, kadangi pagal teisės aktus jis nėra sutuoktinis ar artimas giminaitis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Už dovanas, gautas iš jaunikio, Baltarusijoje teks sumokėti mokesčius, kadangi pagal teisės aktus jis nėra sutuoktinis ar artimas giminaitis.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 3, 2015, 2:37 PM, atnaujinta Oct 1, 2017, 12:40 PM

Apie tai pranešė Baltarusijos Respublikos mokesčių ir rinkliavų ministerijos piliečių apmokestinimo, pajamų ir turto deklaravimo valdybos viršininkas Andrejus Kovalevskis, atsakydamas į interneto svetainės „Onliner.by“ lankytojų klausimus.

Kaip pabrėžė mokesčių administravimo atstovas, pajamos pinigine ir natūrine išraiška (butas, automobilis ir t. t.), kurios buvo gautos kaip dovanos iš artimų giminaičių (tarp jų – iš sutuoktinio), nėra apmokestinamos fizinių asmenų pajamų mokesčiu (Lietuvos gyventojų pajamų mokesčio analogu, – Red.) nepriklausomai nuo vertės. Tokios pajamos nėra apmokestinamos ir pateikti pajamų mokesčio deklaracijos (atsiskaitymo) nereikalaujama.

Jei reikia, mokesčių institucijai turi būti pateikiami dokumentai, patvirtinantys artimą giminystę, pavyzdžiui, santuokos liudijimas. Turto paveldėjimo faktą taip pat gali būti paprašyta patvirtinti dokumentais.

Tačiau už dovanas, gautas iš jaunikio, mokestį teks sumokėti, kadangi pagal teisės aktus jis nėra sutuoktinis ar artimas giminaitis. 2015 metais mokestį reikės sumokėti tik tuo atveju, jei dovanų, gautų iš asmenų, su kuriais nesieja kraujo ar vedybų giminystė, bendroji suma viršys 43 660 000 rublių (apie 2270 eurų) per metus.

Kaip paaiškino Mokesčių ir rinkliavų ministerijos atstovas, šiuo atveju visos dovanos sumuojamos, o mokestis mokamas nuo nurodytos ribinės vertės perviršio.

Tad jaunikiui, prieš vestuves apipylusiam briliantais mylimąją, atšokus vestuves gali tekti ją lydėti į Mokesčių ir rinkliavų ministeriją.

Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kada JAV ginklai pasieks Ukrainą?