Permokėjote NT mokesčio? Pinigus galėsite susigrąžinti

Gyventojai, kuriems nuosavybės teise priklausančio nekilnojamojo turto (NT) vertė viršija 220 tūkst. eurų, iki gruodžio 15 d. turi pateikti NT mokesčio deklaracijas (forma KIT715) ir sumokėti NT mokestį.

Tie gyventojai, kurie NT mokestį už 2015 metus jau sumokėjo pagal senąją tvarką, permoką galės susigrąžinti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Tie gyventojai, kurie NT mokestį už 2015 metus jau sumokėjo pagal senąją tvarką, permoką galės susigrąžinti.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 11, 2015, 11:23 AM, atnaujinta Sep 30, 2017, 1:22 AM

Šiemet kiekvienas mokėtojas turi pateikti ne šeimos, o individualią deklaraciją (forma KIT715), nes kiekvienam individualiai taikoma neapmokestinamoji vertė. Individuali vertė turėtų būti taikoma ir sutuoktiniams, valdantiems NT bendrąja jungtine nuosavybės teise. Mokesčio tarifas siekia 0,5 proc. vertės, viršijančios 220 tūkst. eurų.

Apskaičiuojant NT mokestį už 2015 metų mokestinį laikotarpį, papildoma lengvata taikoma šeimos nariams priklausančio NT vertei, jei tos šeimos augina tris ir daugiau vaikų (įvaikių) iki 18 metų ar neįgalų vaiką (įvaikį) iki 18 metų, taip pat vyresnį neįgalų vaiką (įvaikį), kuriam nustatytas specialusis nuolatinės slaugos poreikis. Tokiu atveju neapmokestinamoji NT, priklausančio šeimos nariams, vertė didinama 30 proc. ir yra taikoma individualiai kiekvienam iš sutuoktinių jų pasirinktu santykiu.

Tie gyventojai, kurie NT mokestį už 2015 metus jau sumokėjo pagal senąją tvarką (kai NT vertė buvo apskaičiuojama visai šeimai), permoką galės susigrąžinti.

Mokestis už 2015 metus turi būti apskaičiuojamas taikant individualią 220 tūkst. eurų neapmokestinamąją vertę kiekvienam fiziniam asmeniui, nuosavybės teise turinčiam (įgyjančiam) NT. Tuo atveju, kai NT valdomas bendrąja jungtine nuosavybės teise sutuoktinių, 0,5 procento NT mokestį mokėti reikės tik tada, jei kiekvienam iš jų priklausančio NT vertė viršija 220 tūkst. eurų“, – pažymi Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) viršininko pavaduotoja Vilma Vildžiūnaitė, primindama, kad tuomet kiekvienas iš sutuoktinių turėtų atskirai pateikti NT mokesčio deklaraciją KIT715.

VMI primena, kad NT mokesčiu apmokestinami tokie gyventojams nuosavybės teise priklausantys arba įsigyjami gyvenamosios, sodų, garažų, fermų, šiltnamių, ūkio, pagalbinio ūkio, mokslo, religinės, poilsio paskirties statiniai ar patalpos, žuvininkystės statiniai ir inžineriniai statiniai, kurių vertė viršija 220 tūkst. eurų (išskyrus atvejus, kai šis turtas naudojamas pajamoms iš žemės ūkio veiklos gauti (uždirbti), teikiant laidojimo paslaugas, švietimo darbui, kaip kūrybinės dirbtuvės (studijos) individualiai kūrybinei veiklai, kulto apeigų reikmenų gamybai, taip pat socialinei globai ir socialinei priežiūrai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.