Po euro įvedimo apsipirkti turguje – prestižo reikalas

Žiemos švenčių karštinei įsibėgėjant finansų ekspertai įspėja neįsismarkuoti ir šiek tiek atidžiau stebėti, kaip ir kur iš piniginių iškeliauja eurai. SEB banko šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė „Lietuvos ryto“ televizijos aktualių pokalbių laidoje „Lietuva tiesiogiai“ kalbėjo, jog šiais metais šventinis šeimos biudžetas galėtų padidėti maždaug 6 proc. – tiek, kiek didėjo vidutinis darbo užmokestis šalyje. Nors bus tokių gyventojų, kurie šiais metais išleis daug mažiau nei pernai, atsiras ir tokių, kurie kaip reikiant paišlaidaus.

Nuostatą, kad turguje apsipirkti yra žymiai pigiau nei parduotuvėje, gyventojai jau po truputį keičia.<br>D.Umbraso nuotr.
Nuostatą, kad turguje apsipirkti yra žymiai pigiau nei parduotuvėje, gyventojai jau po truputį keičia.<br>D.Umbraso nuotr.
Šventėms apsipirkti turguje – madinga.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Šventėms apsipirkti turguje – madinga.<br>R.Danisevičiaus asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Rasuolė Bauraitė

Dec 16, 2015, 5:54 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:03 AM

„Lengviau atsisveikinti su 50 eurų, negu su 170 litų“, – kalbėjo finansų ekspertė. Nors euras Lietuvoje gyvuoja jau beveik metus, dar ne visi gyventojai priprato prie daugiau nei tris kartus mažesnių kainų. Tai ypač liečia sezonines, šventines prekes – eglutes ar kalėdinius papuošimus, kurių kainas dabar ir prieš metus sulyginti sunku.

Kaip visgi per metus pasikeitė gyventojų pirkimo įpročiai?

Pasak Prekybos įmonių asociacijos vadovo Lauryno Vilimo, šis prieššventinis laikotarpis – niekuo neišsiskiriantis. Žmonės perka protingai, per daug neskuba išleisti sutaupytų pinigų, kaip buvo prieš pat euro įvedimą šalyje.

„Praėjusių metų pabaigoje visi laukėme, nežinojime, kaip perkamoji galia keisis po euro įvedimo. Matėsi sustojusi prekyba kasdienio vartojimo prekėmis, tačiau buitinė technika nėra turėjusi geresnių metų. Šie metai yra standartinė situacija, žmonių išlaidos atitinka jų lūkesčius, pajamas“, – kalbėjo L.Vilimas.

Nuostatą, kad turguje apsipirkti yra žymiai pigiau nei parduotuvėje, gyventojai jau po truputį keičia. Po euro įvedimo turgelių prekeiviai, nežinia kokiu santykiu perskaičiavę produktų kainas, turgelius po truputį paverčia prabangos vieta. „Virtuvės mitų griovėjas“ Alfas Ivanauskas pripažįsta, kad turgeliuose dažnai nudegti galima ir todėl, kad tai yra savotiška socialinė terpė, kurioje žmonės bendrauja, o prekeiviai gali tuo nesunkiai pasinaudoti ir įsiūlyti žmonėms to, ko jiems visiškai nereikia.

„Vienareikšmiškai prekybos centre apsipirkti yra pigiau, negu turguje. Dabar turgaus tema eskaluojama. Anksčiau žmonės bijojo pasakyti, kad einu apsipirkti į turgų, o dabar tai yra vienas prestižo ar gyvenimo būdo simbolių“, – kalbėjo kulinaras.

Dauguma lietuvių nuo seno įpratę prie šventinio Kūčių ar Kalėdų stalo matyti daug patiekalų. Pasak A.Ivanausko, vienas pagrindinių būdų sutaupyti – pasiskaičiuoti, kiek ir kokio maisto iš tiesų reikia vakarienei, o ne prisigaminti dar kelioms dienoms į priekį.

„Jeigu iš anksto susiplanuotume, tai jau kainuotų mažiau. Neprigaminkime tų dalykų, kurie nereikalingi. Iki 50 eurų šventinį stalą tikrai galima paruošti“, – kalbėjo kulinaras.

Pasak finansų ekspertės J.Varanauskienės, prieš šventes labai svarbu neužkibti ant prekybininkų kabliukų ir atidžiai stebėti kainas. Jeigu norime sulyginti, kurioje parduotuvėje apsipirkti pigiau, svarbiausia žiūrėti ne į kainą, kuri buvo prieš akciją, o į galutinę kainą. Maža to, tiems, kurie įpratę šventinėms vakarienėms susirinkti į kavines ar restoranus, pinigines atverti teks plačiau, nei praeitais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.