Verslo liudijimai kai kurių profesijų atstovams Vilniuje atpigs

Šios nuostatos įsigalios nuo sausio.

Savivaldybės duomenimis, 2015 metais Vilniuje verslo liudijimus įsigijo apie 24 tūkst. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Savivaldybės duomenimis, 2015 metais Vilniuje verslo liudijimus įsigijo apie 24 tūkst. gyventojų.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 16, 2015, 4:11 PM, atnaujinta Sep 29, 2017, 12:20 AM

Trečiadienio tarybos sprendimu, per pusę – nuo buvusių 585 iki 293 eurų – verslo liudijimų kainos sumažintos apie 30-čiai veiklų: užsiimantiems žvejybos reikmenų, avalynės, žvakių ir kitų liejinių iš vaško, vaisių, uogų ir daržovių sulčių, valčių, laivelių, plaustų gamyba ir kt. Savivaldybės teigimu, veikloms, kurioms mokestis mažinamas pusiau, pernai buvo išduota mažiausiai verslo liudijimų – iki dešimties.

Taip pat iki 293 eurų verslo liudijimų kainos mažės ir kai kurioms socialinėms grupėms: pensininkams, neįgaliesiems, darbo biržoje registruotiems bedarbiams, daugiavaikėms arba neįgalų vaiką auginančioms šeimoms. Studentams ir moksleiviams liudijimai atpigs 70 proc. – nuo 585 iki 176 eurų – iki šiol jiems taikyta 50 proc. mokesčio lengvata.

Šios nuostatos įsigalios nuo sausio.

Meras Remigijus Šimašius tikisi, kad tai padės pasiekti, jog smulkieji verslininkai dirbtų legaliai.

„Šiandien pagal verslo liudijimą dirba auklėmis 85 žmonės. Man atrodo, kad šis skaičius realiai ne dešimt, o dar daugiau kartų didesnis. Tos istorijos, kai žmonės negali dirbti auklėmis, nes atrodo per brangu ir sudėtinga, arba negali pasamdyti auklių, nes nori legaliai mokėti, o legaliai norinčių nėra, yra nenatūralios“, – prieš posėdį žurnalistams sprendimo motyvus pateikė meras Remigijus Šimašius.

Vilniaus vadovai taip pat tikisi, kad sumažinti mokesčiai auklėms padės spręsti problemas tėvams, kurių vaikai nepatenka į darželius.

Kartu pateiktas ir siūlymas, kad lengvatos būtų taikomos tik Vilniuje registruotiems asmenims, tačiau tam nepritarta gavus Valstybinės mokesčių inspekcijos išvadą, kad tvirtinant verslo liudijimus elektroniniu būdu techniškai būtų pernelyg sudėtinga nustatyti asmens gyvenamosios registracijos vietą.

„Tai yra tikrai netiesa, į siūlymą tikrai reikėtų įsigilinti. Kokia prasmė – tai dabar savivaldybės pradės lenktyniauti, kuri kuriai kategorijai pritaikys žymesnę nuolaidą? Tai dabar auklės iš Kauno registruotis Vilniuje?“, – piktinosi konservatorius Vidas Urbanavičius.

Standartinė verslo liudijimo kaina visiems kitiems kyla apie 30-40 eurų. Anot R.Šimašiaus, tai nėra savivaldybės sprendimas – kaina kyla dėl perskaičiuotų bazinių atlyginimų koeficientų.

Savivaldybės duomenimis, 2015 metais Vilniuje verslo liudijimus įsigijo apie 24 tūkst. gyventojų. Šiemet daugiausia verslo liudijimų buvo išduota prekybos, statybos darbų, papildomo mokymo, kirpyklų, kosmetikos kabinetų ir salonų, soliariumų, patalpų nuomos, vertimo, drabužių siuvimo ir taisymo veikloms.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.