Suskaičiavo, kokį poveikį kainoms padarė euras

ES statistikos tarnybos Eurostato vertinimu, jei euras Lietuvoje nebūtų įvestas, tai 2015 m. sausio mėnesį, palyginti su 2014 m. gruodžiu, kainų sumažėjimas būtų dar ryškesnis nei apskaičiuotas ir paskelbtas Lietuvos statistikos departamento.

Euro įvedimo įtaką 2015 m. vasario ir kovo mėnesių kainų pokyčiams Eurostatas įvertino kaip nereikšmingą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Euro įvedimo įtaką 2015 m. vasario ir kovo mėnesių kainų pokyčiams Eurostatas įvertino kaip nereikšmingą.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2015, 2:00 PM, atnaujinta Sep 28, 2017, 7:41 PM

Tai yra mėnesinės defliacijos absoliuti reikšmė būtų 0,04–0,11 procentinio punkto didesnė nei apskaičiuotoji. Taigi, tikėtina, kad mėnesinis kainų pokytis vietoj –1,27 proc. būtų nuo –1,38 iki –1,31 procento.

Euro įvedimo įtaką 2015 m. vasario ir kovo mėnesių kainų pokyčiams Eurostatas įvertino kaip nereikšmingą.

Eurostatas savo pranešime pažymi, kad neįmanoma tiksliai įvertinti, kokia būtų infliacija Lietuvoje, jei euras nebūtų įvestas.

Kainų pokyčiams įtakos turėjo daug įvairių veiksnių: pasaulinių naftos ir energetinių produktų kainų mažėjimas, sezoniškumas, taikomos nuolaidos ir kainų atsistatymas po nuolaidų, minimalaus darbo užmokesčio padidinimas, žemės ūkio augalų derlius, JAV dolerio kurso svyravimas, Lietuvos gamintojų pagamintos produkcijos ir importuotų prekių, žemės ūkio produktų supirkimo ir teikiant paslaugas naudojamų medžiagų kainų kitimas, būsto rinkos suaktyvėjimas, daugeliui maisto produktų taikytas Rusijos embargas, kainų apvalinimas. Šie veiksniai sąveikauja tarpusavyje: vieni jų gali sustiprinti arba pašalinti kitų veiksnių įtaką, kitų poveikis gali sutapti su euro įvedimo poveikiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.